Annonce
Debat

Borgerrepræsentanter: Vi byder Naturnationalpark Skjern Å velkommen

Arkivfoto: Jørn Deleuran
Annonce

Læserbrev: For den uindviede kan det efterhånden være svært at holde styr på begreberne omkring nationalparker, hvoraf vi aktuelt inden for Nationalparkloven har 5 i Danmark, og her fra Skjern-Å-området havde håbet på at komme med i en lovrevision som nr. 6. Ambitionen om en Nationalpark Skjern Å er derfor ikke glemt, blot sat på stand by!

Aktuelt er det vort mål, at en af de kommende 13 naturnationalparker, hvor biodiversitet og selvregulerende natur er sat i højsædet, etableres her i Vestjyllands hjerte. Et lovforslag om disse naturnationalparker på statslige jorder er netop offentliggjort. Fokus er på biodiversitet og natur på naturens betingelser! Vores område ligger efter vores mening lige til at sparke i mål.


Fokus er på biodiversitet og natur på naturens betingelser! Vores område ligger efter vores mening lige til at sparke i mål.


Ringkøbing-Skjern og Herning kommuner har budt ind med forslag om, at områderne i det statslige arealer omkring Borris Hede og Skjern Enge kan udgøre en ”naturnationalpark”. Begge arealer, med hhv. 2300 ha i Skjern Enge og 4700 på Borris Hede, er i forvejen reguleret efter internationale miljøforskrifter gennem Natura 2000 og udgør med sine samlede 7000 ha et unikt og stort vestjysk landskab med alle de kvaliteter, man kan forvente af en naturnationalpark. Vel er der ikke højskov i engene, men der er Danmarks flotteste og helt unikke floddelta, engsletter og vidtstrakte heder.

Man kan spørge, hvad vi skal med en naturnationalpark, når naturen allerede er der? Arealerne henligger, sommerfugle flyver, og kronhjortene brøler i øst, mens skestorke og havørne har fundet bolig, og tranerne danser fra vest. Det sker jo allerede nu. Men husk på, at det sker, fordi fremsynede personer for godt 100 år siden med Borris Sønderland og for godt 20 år siden med Skjern Enge havde forståelse for, at naturen skulle være natur på sine egne betingelser. Det har båret frugt begge steder. Forvaltningen af områderne varetages af hhv. Forsvaret og af Naturstyrelsen i samarbejde med de lokale kræfter, som dels bidrager med græsning og regulering, dels med stor entusiasme engagerer sig i naturformidling og registrering. Benyttelse og beskyttelse går i balance – naturen skal have sin ret.

Vi har de seneste 20 år kunnet se, at fugle, fisk og frøer har fundet vej til området i dokumenterbar, stor stil. Plantevæksten er gået fra drænede markers monokulturer til engenes variable flora. Det var begge dele forventeligt og årstidens oversvømmelser ønskelige. Positivt overraskende, er det dog, at den menige befolkning, som ikke nødvendigvis er specialvidende om væsener og gevækster, i uset grad har taget naturen i engene og hedelandet til sig. Helt aktuelt under coronakrisen spiller muligheden for en daglig naturoplevelse for menigmand en kæmperolle, og interessen for natur og bæredygtighed er uomgængelig. Kast et blik på Facebook, og du vil se, at befolkningen har taget ejerskab til vores nære natur i de af os alle ejede områder og selvsagt andre naturperler. Sjældent har guldsmede og fugle lagt krop til så mange flotte billeder.

Potentialerne for naturen, naturkyndige, naturelskere og os almindelige brugere – den ene kategori udelukker ikke den anden - er således til stede. En yderligere inddragelse af naturlandskabets værdier og forstærkning af naturforståelsen kan efter vores mening fint forenes med biodiversitetstanken. Formidlingen af vores naturskatte kan sagtens optimeres. Formidling fremmer forståelsen! Adgangen til områderne gennem fornuftig vejanvisning vil blive balanceret i den nye lovgivning om naturnationalparker, og næppe nogen vestjyde vil være forskrækket over at møde en kronhjort eller græssende kvæg og heste. Det er vi vant til. Måske skal vi blot vænne os til, at der kommer flere af slagsen, alt efter, hvad den våde bund kan føde og magte. Bisoner og elge hører skovene til, ikke de oversvømmede enge. De vil gå ”i bløde”!

Netop mange års parløb mellem interesserede besøgende og naturen har bevist, at man kan sameksistere. Naturforståelsen hos de besøgende er grundlæggende og. Behovet for områder med mere vild natur er bydende i et så intensivt opdyrket land som vort. Tiden er moden til, at Folketinget træffer et valg. Vi som lokale brugere byder en Naturnationalpark Skjern Å velkommen i vores indbakke. Vi vil passe på at forvalte gaven på bedste måde og passe på naturen!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens coronatal: 932 Ringkøbing-Skjernborgere har haft corona det seneste år

Annonce