Annonce
Danmark

Borgere raser mod Hærvejsmotorvejen: Her er deres argumenter

Et af hovedargumenterne for at bygge Hærvejsmotorvejen er, at den skal aflaste E45. Motorvejens modstandere tvivler på effekten. Foto: Scanpix/Lars Rasborg

Her er modstandernes skarpeste argumenter, som de agter at fremføre for folketingskandidaterne i den kommende tid.

Kampgejsten var stor, da cirka 50 borgere var samlet mandag aften til årsmøde i foreningen "Hærvejsmotorvejen nej tak". Her er modstandernes skarpeste argumenter.

Annonce

1 En klimasynder

De fremmødte folketingskandidater, Karina Lorenzen (SF) og Bjarne Aasø (AL), og en række borgere fremhæver en ny motorvej som en ny stor klimasynder.

- Biler er den største synder, og omstillingen til elbiler har et sigte. Det er ikke ansvarligt at fortsætte med at lave nye veje, lød det blandt andet fra Karina Lorenzen.

2 Omvej for bilister

Et hovedargument for Hærvejsmotorvejen er at aflaste E45. Modstanderne stiller dog spørgsmålstegn ved det, og peger på beregninger, der viser, at E45 med en ny motorvej aflastes et usikkert sted mellem seks og 42 procent.

- Hvis eksempelvis pendlere kommer kørende fra Haderslev, hvorfor skulle de så bruge motorvejen til Give, hvor de ender blindt, lød det mandag fra borgeren Vandad Pachai, som henviste til, at strækningen fra Give til Haderslev står til at blive bygget først, hvorefter det kan have lange udsigter med den nordlige strækning videre til Viborg.

3 Øger trængslen

Flere veje genererer flere biler og mere trængsel, og der findes bedre måder at løse trængselsproblemet på end at bruge 20 milliarder kroner på en ny motorvej, lød det mandag aften. Ivan Lund Pedersen fra miljøbevægelsen Noah fremhævede, at der i gennemsnit sidder under to personer i bilerne på vejene, og at en indsats i forhold til samkørsel vil løse en stor del af problemet i myldretiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Annonce