Annonce
Udland

Bomber regner over Idlib: Børn graver huller til de døde

Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix

Børn prøver at overleve på egen hånd i Idlib i Syrien, der ifølge Red Barnet er ramt af hidtil usete angreb.

Idlib i det nordvestlige Syrien er hårdt ramt af angreb, og tirsdag blev ti skoler ifølge Red Barnet ramt af bombardementer.

Annonce

Op mod en million mennesker har været på flugt siden december, men krisen er nu eskaleret, fortæller Red Barnets talsperson for Syrien, Amjad Yamin, til Ritzau.

Han befinder sig tæt på konflikten og kan berette om katastrofelignende tilstande.

- Vi hører hjerteskærende historier om børnene, og hvad familierne må gøre for at overleve: Tre børn, der graver grave for at tjene penge, så de kan spise.

- Børn, der bor i en forladt bil, efter at deres familier er blevet dræbt. En dreng i Idlib, der kun ejer det tøj, han gik i. Da hans mor vaskede hans tøj, måtte han blive i et håndklæde i seks timer, indtil tøjet var tørt, siger Amjad Yamin.

Situationen er værre end hidtil, fortæller Yamin.

Indbyggerne har i lang tid søgt mod grænsen til Tyrkiet, men intet sted er sikkert i øjeblikket.

- De er forvirrede og skræmte. Problemet er, at folk ikke længere ved, hvad de skal gøre. Tidligere kunne folk flygte tættere mod grænsen. Nu er intet sted sikkert.

- Når ti skoler bliver ramt samme dag, vil folk bare flygte fra byen, men hvor skal de tage hen? Bo i bjergene? De ved ikke, hvad de skal gøre, siger Amjad Yamin.

Flere børn havde undervisning på skolerne, da de blev ramt. Andre skoler var fyldt med familier, der brugte skolerne som tilflugtssted.

Ifølge Red Barnet mistede ti personer livet under angrebene.

Forældrene forsøger at sende deres børn i skole, så de kan skabe en nogenlunde normal hverdag for dem, på trods af at provinsbyen angribes.

- Personerne i Idlib beder om, at de ikke bliver glemt, og at vi ikke glemmer katastrofen, siger Amjad Yamin.

De seneste uger har nødhjælpsorganisationer gang på gang advaret om, at der en omfattende humanitær krise for de fordrevne, som mangler telte og opvarmning.

For nylig optrappede Syriens regering støttet af Rusland offensiven i Idlib for at generobre området.

Tyrkiet og Rusland står på hver sin side i den syriske konflikt. Men de har underskrevet en aftale om at nedtrappe konflikten i Idlib.

Lederne for Tyrkiet, Tyskland, Frankrig og Rusland skal efter planen mødes 5. marts for at drøfte situationen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce