Annonce
Ringkøbing

Bombe i minksagen: En af landets største minkavlere indsendte prøver fra smittefrie dyr - Danske Minkavlere tager skarpt afstand fra metoden

Niels Christian Poulsen brugte "kreative" metoder til at tage blodprøver på mink. Foto Søren Palmelund.
Niels Christian Poulsen indrømmede i et interview med to journaliststuderende, at han brugte en "kreativ måde", når der skulle tages corona-prøver fra minkbesætningen. Hans brancheforening, Danske Minkavlere, tager skarpt afstand fra metoden.

NO: Under hele minkkrisen fra sommeren 2020 og hen over vinteren har Niels Christian Poulsen, No, været en af de minkavlere, der hyppigst har optrådt i medierne.

Som en af de største avlere i landet med 200.000 dyr på otte farme, har han talt med særlig vægt, når minkavlernes sag var på dagsordenen.

Men onsdag aften eksploderede noget af en bombe under hans troværdighed: DR kunne afsløre, at Niels Christian Poulsen havde valgt en "kreativ måde", når han skulle indsende prøver af dyrene:

Han dykkede ned i kummefryseren med døde mink, og fandt nogle, han vidste, ikke var smittet af corona, som han så indsendte til mynighederne.

Årsagen til denne fremgangsmåde var, at avleren i efteråret 2020 kunne se frem til at få flere penge fra staten i erstatning, såfremt dyret ikke havde corona.

Det var mange penge, det drejede sig om. Der var dengang godt 200 kroner i forskel på den erstatning, man ville få pr. avlsdyr, afhængig af om de var smittede eller ej. Har man tusindvis af dyr i sin besætning var det rigtig mange penge, det drejede sig om.

Annonce

Kreativ metode

Niels Christian Poulsen afslørede brugen af metoden over for to journaliststuderende, der fulgte hans og "en tæt samarbejdspartners" arbejde på farmene over flere dage i oktober og november.

I et båndet interview fortæller han de to journaliststuderende, at han og samarbejdspartneren havde sendt et hold af de "kreative" prøver ind, fordi de pågældende farme lå i en aflivningszone, og derfor alligevel var dødsdømte. Ifølge Niels Christian Poulsen gav det derfor "simpelthen ikke mening at få dem erklæret smittet".

Havde han gjort det, ville han nemlig være gået glip af de godt 200 kroner, der var i forskel på erstatningen mellem smittede og ikke-smittede dyr.

Dagbladet har i dag søgt at få en kommentar fra Niels Christian Poulsen om fremgangsmåden, men han har pr. sms oplyst, at han ikke træffes resten af ugen.

Heller ikke John Papsøe, formand for de midt- og vestjyske minkavlere, ønsker at udtale sig om sagen, men henviser til en officiel udtalelse fra Danske Minkavlere.

Denne lyder i al sin kortfattethed således:

"Ud fra de foreliggende oplysninger må Danske Minkavlere på det skarpeste tage afstand fra den pågældende avlers handlemåde. Så snart de ansvarlige myndigheder har forholdt sig til sagen, vil Danske Minkavlere som brancheforening ligeledes tage stilling til sanktioner overfor det omhandlede medlem."

Annonce

Rygter om svindel

Rygter om "kreativ" prøvetagning var allerede i omløb sidste efterår. Fødevarstyrelsen fik i starten af november en række anonyme henvendelser om, at tre minkfarme i Hvide Sande have fusket, og indsendt falske negative corona-prøver.

Fødevarestyrelsen foretog på den baggrund kontrolbesøg i tre besætninger i Hvide Sande den 7. november 2020. Der blev udtaget mistankeprøver i to af besætningerne, som begge er fundet positive.

For at forsøge at afdække, om der er blevet snydt med coronaprøverne, var Fødevarestyrelsen i november på kontrolbesøg hos 21 yderligere minkavlere, der ikke var under mistanke for eller konstateret smittet med covid-19.


Med de kompensationsordninger, der ligger lige nu, så bliver vi snydt. De farmere, der er ramt er sygdommen, bliver snydt endnu mere. De.t her kommer til at koste mig kassen - mindst et tocifret millionbeløb

Niels Christian Poulsen, minkavler.


I december konkluderede Fødevarestyrelsen dog, at der ikke er nogen grund til at tro, at minkavlere har indsendt falske negative coronaprøver for at forsøge at skjule coronasmitte i besætninger.

Men onsdag aften kunne DR altså fremlægge "den rygende pistol": Der var i det mindste én minkavler - oven i købet én af landets største - der havde tænkt "kreativt" i efteråret 2020...

Annonce

Stærkt kritisk

Niels Christian Poulsen fremtrådte lige fra starten af minkkrisen som en stærk kritiker af regeringens politik over for minkavlerne.

"Vi er kede af det - og så er jeg vred. Det giver ingen mening, at vi skal aflive raske dyr. Det er helt unødvendigt, og jeg er nødt til at sige, at vi ikke er specielt samarbejdsvillige overfor Fødevarestyrelsen", sagde han den 12. oktober til Dagbladet.

"Med de kompensationsordninger, der ligger lige nu, så bliver vi snydt. De farmere, der er ramt er sygdommen, bliver snydt endnu mere. Det her kommer til at koste mig kassen - mindst et tocifret millionbeløb. Om det er enden for pelsdyravl? Det er nærliggende at tro", fortsatte han, og fastslog, at "de kompensationsregler, man byder os, er helt hen i vejret".

Flere gange i den følgende tid udtrykte han sig til Dagbladet kritisk over kompensationens størrelse.

"Vi får ikke det samme i kompensation, som skindene kunne have indbragt", udtalte han blandt andet den 28. oktober.

Den 1. november opfordrede Niels Chr. Poulsen, der da havde aflivet halvdelen af sine 200.000 mink, minkavlerne til at stoppe med at slå dyrene ned.

"Vi synes, at staten tromler os fuldstændig ned. Vi har ingen retssikkerhed og får intet at vide om, hvad vi har af muligheder efterfølgende, når minkene er slået ned", sagde han til Dagbladet.

Annonce

Tempobonus

Den 4. januar 2021 skrev Dagbladet, at Niels Christian Poulsen havde sendt en rykker til Fødevarestyrelsen.

"Jeg har helt konkret 4,5 millioner kroner til gode hos staten i tempobonus. Det var penge, vi skulle have for at slå vores dyr ned i en fart. Jeg ansatte 20 mand til at hjælpe med aflivningen. Deres løn har jeg også lagt ud for. Det er fuldstændig uanstændigt, at vi ikke har fået de penge endnu", udtalte han.

Den 26. januar kommenterede Niels Christian Poulsen forliget om erstatning til minkavlerne således:

"Der er rart, at vi nu har fået en afklaring. Vi ved endnu ikke, hvad det præcist kommer til at betyde for os hver især. Men umiddelbart ser det ikke fuldstændigt skævt ud", og han fastslog følgende over for Dagbladet:

"Undervejs i det her forløb er der sket masser af fejl. Vi er blevet mistænkeliggjort, og det hele har været meget kaotisk."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Annonce