Annonce
Ringkøbing

Bogkøbere er begejstrede: Velling og Ringkøbing topper bestsellerlister

36-årige Stine Pilgaard fra Velling har modtaget masser af ros for sin seneste roman, 'Meter i sekundet,' der udkom i midten af maj. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Forfatterne Leif Davidsen og Stine Pilgaard har Ringkøbing og Velling som centrale omdrejningspunkter i henholdsvis 'Forræderens børn' og 'Meter i sekundet.'
Annonce

Ringkøbing/Velling: På det seneste har en bred vifte af litteraturanmeldere sendt en regn af stjerner i retning mod forfatterne Stine Pilgaard og Leif Davidsen. Nu står det klart, at også bogkøberne er begejstrede for romanerne 'Meter i sekundet' og 'Forræderens børn,' der har henholdsvis Velling og Ringkøbing som centrale omdrejningspunkter.

På den aktuelle bestsellerliste i Danmarks største boghandlerkæde, Bog & idé, indtager Leif Davidsen førstepladsen, mens Stine Pilgaard er nummer to.

Hos landets største og første online-boghandler, Saxo, er rækkefølgen byttet rundt med Pilgaard i top og Davidsen som nummer to.

- Vi har solgt ekstremt mange af 'Meter i sekundet.' Jeg tror, det er det lokale, der skinner igennem. Og så er det en humoristisk bog, hvor temaet ikke kun er Velling og omegn men også livet i andre småbyer, siger Anette Jensen, bogansvarlig og daglig leder af Bog & idé i Ringkøbing.

Stine Pilgaard er født i Aarhus og har boet på Nørrebro i København, men i januar 2016 pakkede hun og kæresten, Daniel Dalgaard, flyttekasserne, da han dengang netop havde fået job på forfatterlinjen på Vestjyllands Højskole i Velling.

I 'Meter i sekundet' er scenen sat lige dér, hvor Stine Pilgaard bor - i en beskeden landsby, hvor blæsten ofte går frisk over fjordens vande:

- Det er et lidt fiktivt Velling. Men det er et ret sjovt ord til en by. Jeg har været ret tro mod rammerne, men handlingen og karaktererne er fiktive, fortalte den 36-årige forfatter i et interview med Dagbladet tidligere på året.

Annonce

Giftmord ude på fjorden

Da Leif Davidsen i 2008 udgav romanen 'På udkig efter Hemingway,' var det med gymnasielektor John C. Petersen fra Ringkøbing i hovedrollen. I 'Forræderens børn' har den 69-årige forfatter atter vendt blikket mod Vestjylland, idet en mand fra Letland har sin jolle liggende ved bådklubben Sommerlyst i købstaden:

- Jeg var nede at kigge ved bådelauget ved Vonå, hvor jeg gik en tur. Jeg kender jo området, sagde Leif Davidsen i februar i et interview med Dagbladet.

Han har - sammen med sin hustru - siden 2003 haft sommerhus i Vester Husby.

I 'Forræderens børn' bliver den østeuropæiske mand udsat for et giftmord ude på Ringkøbing Fjord. Liget bliver senere fundet, da en anden lystfisker ser jollen drive mod Hvide Sande.

- Vi sælger kanon mange bøger af Leif Davidsen - både af den nye og af hans andre udgivelser, siger Anette Jensen hos Bog & idé i Nygade.

Annonce

Anmelder: 'Årets udgivelse'

Umiddelbart efter udgivelsen af 'Meter i sekundet' i midten af maj fik Stine Pilgaards nye roman masser af plads i et stort udstillingsvindue ud mod gågaden, og i dag har 'Forræderens børn' - der udkom 4. juni - en fremtrædende placering hos Bog & idé i Ringkøbing.

Stine Pilgaards to første udgivelser, 'Min mor siger' og 'Lejlighedssange', har - ifølge Anette Jensen - også solgt godt lokalt:

- Men den seneste er braget igennem. Der har været et par tidspunkter, hvor vi var tæt på at gå i nul, men vi har haft bøger nok hjemme, siger den daglige leder hos Bog & idé i Ringkøbing om 'Meter i sekundet.'

Efter læsning af 'Forræderens børn' har anmeldere på Politiken, Jyllands-Posten, Fyens Stiftstidende og Femina kvitteret med fem stjerner, og samme karaktergivning er der givet til 'Meter i sekundet' fra anmeldere på Kristeligt Dagblad, Berlingske og Politiken.

Jyllands-Posten topper med seks stjerner og fastslår, at Stine Pilgaards nye roman om livet i Vestjylland er 'årets udgivelse.'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Ådum/Hoven sogn sagde farvel til præst

Annonce