Vestjylland

Bogen om Gantriis

Gantriis har også tegnet sig selv.

Skaberen af tegneserien "Livets Gang i Lidenlund" bliver portrætteret i ny udgivelse fra Lemvig Museum

Lemvig: Tegneren Henning Gantriis, der er manden bag tegneserien "Livets gang i Lidenlund" bliver nu portrætteret i en bog, som bliver udgivet af Lemvig Museum. Bogen kommer i handelen på mandag.

Igennem hele 2018 har Lemvig på forskellig vis fejret, at tegneren Henning Gantriis ville være fyldt 100 år i år. Gantriis skabte tegneseriestriben "Livets Gang i Lidenlund", der havde udgangspunkt i Lemvig. Fejringen har derfor også sat sine tydelige spor rundt i Lemvig by i form af en særlig Gantriis-rute, hvor opsatte gadespejle forskellige steder i byen fortæller om de karakteristiske steder og personer, som Henning Gantriis beskrev i sin stribe. En stor gavl tæt på Rådhuset viser også en del af galleriet fra serien.

Som afslutning på fejringen udgiver Lemvig Museum derfor bogen om tegneren og tegneserien, der var med til at gøre Lemvig kendt. Bogen, der er rigt illustreret, fortæller historien om Henning Gantriis, fra han trådte sine barnesko i Lemvig til hans død i 1989. Man kan læse om de svære år under krigen, hvor den unge tegner forsøgte at slå igennem og om, hvordan ideen til Livets gang i Lidenlund blev til og udfoldet.

Henning Gantriis sagde selv, at det var hans tegneserie, der skulle være kendt, ikke ham selv. Han førte ikke sig selv frem i rampelyset, men museumsformidler Lars Mathiesen, der er forfatter til bogen, har gravet gamle artikler frem fra ugeblade og aviser, lavet interview med familien og sammenstykket et billede af personen Henning Gantriis. I bogen kommer vi på besøg i det gantriiske hjem i Birkerød, et hjem der var noget mere frisindet end de fleste hjem på den tid.

Henning Gantriis arbejdede i mange år hjemme, og bogen beskriver, hvordan Gantriis fik inspiration og ideer til sine mange tusinde sjove og rammende tegneseriestriber om borgerne i Lidenlund - en by, der nok havde Lemvig som forbillede, men samtidig var et billede som mange danskere kan spejle sig selv og deres nabo i.

Bogen er Lemvig Museums julegave til museumsforeningens medlemmer, men kan også købes på museet og i den lokale boghandel.

Gantriis gavlmaleri på Rådhusvænget er et af de synlige spor efter Gantriis-året 2018. Arkivfoto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Flemming var rask, da han kom på sygehuset - men svækket og syg, da han slap ud

Annonce
Vestjylland

Prinsesse Marie kaster glans over Tirpitz

Vestjylland

Nymindegab Kro blev hædret som "bedste restaurantoplevelse" for tredje gang

Vestjylland

Dronningen og kronprinsesse Mary besøger Nymindegab

Tophistorier

Vestjylland

Håndboldherrer sendte hoteller på overarbejde

Vestjylland

Genvalgt HK-formand: Det er gået den helt forkerte vej med arbejdsmiljøet

Vestjylland

Dropper planer om vindmøllepark ved Husby