Annonce
Danmark

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Morten Vittrup er uddannet journalist og debuterede i 2016 med slægtsromanen "Argentineren, der kom sejlende på en cedertræsplanke". Pressefoto
Journalist Morten Vittrup er ude med bogen ”Vi ville så meget”.

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Projektet kaldes Aqua Vida med en værdiladning, der skal vise sig noget misvisende. Kortvarigt hjemme i Danmark for at deltage i begravelsen af sin tidligere ven og forretningspartner i et projekt, der sluttede med en insider-dom til dem begge, og som sendte Jonas i eksil, mindes han den fortid, store dele af romanen ”Vi ville så meget” kredser om.

Handlingens kontekst er årene før og efter finanskrisen, der kulminerede i 2008, samt dennes indflydelse på den kapitalistiske verdens moral eller mangel på samme.

Annonce

I den forbindelse er romanens anden hovedperson, Ben Faber, interessant: journalist, medlem af Occupy Wall Street-bevægelsen og indædt hadefuld over for den finansverden, der engang snød hans bror; en hændelse, der knytter Jonas’ og Bens skæbner sammen.

Pr-foto

Uempatisk adfærd

Morten Vittrups roman handler om manipulation, om kuldsejlede planer, skuffede ambitioner og uempatiske menneskers adfærd. Den langer ud efter pengemagtens glatte ondskab og hykleri, men den reducerer ikke sig selv til enøjet kapitalismekritik; det forhindrer dens nøgterne eksistensdebat. Alle snyder alle, men ikke alles motiver er på forhånd lige lurvede:

Man ville så meget i sit naive, ungdommelige overmod og slog sig så på en besværlig virkelighed. Det gælder således medlemmerne af Occupy Wall Street, om hvem Cathrine, en af bogens realistiske kvinder, siger: ”Jeg har ikke en skid imod den bevægelse. Jeg sætter bare spørgsmålstegn ved, hvor dedikerede folk reelt var, og om det i sidste ende handlede mere om at promovere sig selv end om en eller anden pseudobevægelse mod ulighed”.

Det er også hende, der kontant afmonterer Bens selvbedrag: ”Du er en lort, Ben, ved du godt det? En stor arrogant, nihilistisk, pubertær lort, der hader sig selv så meget, at han også er nødsaget til at hade alle andre”. Cathrine er den stemme, der opfordrer mennesker til at tage personligt ansvar for tidens problemer: racisme, ligestilling, naturens og dermed klodens overlevelse.

Annonce

Mandepotent sprog

Mændene får i det hele taget på hattepulden, men for de flestes vedkommende undgår forfatteren karikaturen (Ben med sine dæmoner ligner en, men synes dog plausibel), mens en forherligelse af kvindekønnet undgås; de udnytter også deres magtmidler.

Et eksempel er et meget morsomt indslag om Liza Wilsons projekt ”Stærke mænd”. ”Et testosteronboost på abonnement”. Når hun omtaler projektet med veninderne, omdøbes det gerne til ”Anonyme tøffelhelte”. Her nærmer vi os Houellebecqs ufiltrerede humor.

Sproget er ungdommeligt mandepotent og spraglet med en forkærlighed for fuck-verbalitet:

”De havde deres høtyve så langt oppe i røven på bankfolkene og hedgefondene, at stodderne humpede af sted”.

Var det imidlertid nok til at forhindre realiseringen af det naturdræbende dæmningsprojekt i Bolivia, når nu alle lader sig forføre af ”grønne” floskler? Hvordan går det den uheldige, men egentlig sympatiske Jonas? Læs selv denne etikorienterede og noget desillusionerede samtidsroman.

”Vi ville så meget” (368 sider) af Morten Vittrup. Politikens Forlag.

Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

Ulvehun har ventet længe på en mage

Hvide Sande For abonnenter

To firmaer med bud på genopbygning af raseret feriecenter: Formand for ejerforening håber på et godt resultat

Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern er gået i mørkerød: Nu rammer den stigende coronasmitte også foreningslivet

Ringkøbing

Kjeld har en imponerende kamera-samling: - Jeg er langt bedre til at købe end at sælge

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Tarm For abonnenter

Varde vil have del i Ringkøbing-Skjerns vindmøllemillioner – og får det

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Podcast

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Videbæk

Efter corona: Videbæk Stof- og Sycenters Fabrikssalg lukker med et brag af et todages ophørsudsalg tirsdag og torsdag

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Skjern

Skjern Bank opjusterer for 4. gang i fabelagtigt godt år

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Ringkøbings spillere bor rundt omkring i Jylland: Sådan fungerer deres travle hverdag med studie, arbejde og håndbold

Skjern

Ulvepar har slået sig ned i Skjern - det kan betyde ulvehvalpe til foråret

Annonce