Debat

Bocks budskab er klart: Ja til EU's kerneværdier - og nej til fælles skatter

EU: Jeg tror, det berørte os alle dybt at se den parisiske katedral Notre Dame stå omspændt af flammer forleden. Katedralen er en uerstattelig del af både den franske og den europæiske kulturarv.

For mig blev branden et tragisk symbol på, at store ting er på spil, når krydset skal sættes ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Vi kan lige så godt sige det, som det er: Europa er i krise, og det er på tide at sætte en ny og bedre retning for EU. Mit budskab som Liberal Alliances spidskandidat er klart:

EU skal åbne et nyt kapitel og udvikle samarbejdet om det, der historisk førte til dannelsen af fællesskabet – fred, frihed og frihandel. EU skal bygge videre på de historiske kerneværdier, der gennem århundreder, på godt og ondt, har formet det EU, vi kender i dag.

Efter Brexit, Trump, der vender ryggen til Europa, migrationsudfordringer og klimatrusler, skal EU have skarpt fokus på de grænseoverskridende udfordringer: Sikring af det indre marked, sikring af ydre grænser, klimaindsatser, miljø og forbrugerbeskyttelse.

Derfor bliver jeg også bekymret, når jeg hører forslag om nye centralistiske EU-skatter, der bryder med Danmarks selvbestemmelse.

Først var det Venstre, der pludseligt ønskede en nedre grænse for EU-landenes selskabsskat. Det siger jeg og Liberal Alliance klart nej til – Danmark skal selv bestemme niveauet for selskabsskatten. Det vil være en ulempe for en lille og åben økonomi som den danske at have lige så høj en selskabsskat som i Tyskland og Frankrig. Netop en lav selskabsskat kan tiltrække nye virksomheder og dermed skabe arbejdspladser og indtægter.

Og senest har Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen slået til lyd for at indføre en fælles digital EU-skat på sociale medier som Facebook og YouTube. Regulering heraf er en global udfordring, der skal håndteres som sådan. Ellers er der betydelig risiko for, at f.eks. Trump med sin protektionisme vil slå tilbage og brandbeskatte danske virksomheder, der agerer i USA.

Lad os i den kommende periode koncentrere os om de store, vigtige spørgsmål: Sikring af fred og frihed. Det skal ske med håndfaste indsatser mod migration og klimaudfordringer og ved at afskaffe forsvarsforbeholdet, så vi kan samarbejde med de øvrige EU-lande om fælles missioner og forsvarsinvesteringer. Og det skal ske ved at sikre det indre marked og den fri bevægelighed – EU’s indre marked er det største og stærkeste i verden og har været helt afgørende for den velstandsstigning, vi har oplevet siden Anden Verdenskrig.

EU skal med andre ord vende tilbage til den oprindelige kerne og først og fremmest tage sig af de grænseoverskridende udfordringer.

Notre Dames skatte blev reddet, og de ydre mure står fortsat intakte takket være kæmpende franske brandmænd. Så trods krise og brand er der håb forude. Både for Europas kulturarv og for det EU, vi er så afhængige af trods tidens store udfordringer.

Mette Bock
0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Kom op af sofaen: Det oversete valg

Så er der lige præcis en uge til valget. Min læser vil muligvis indvende, at der da er meget længere - nærmere bestemt to-en-halv uge. Det er både rigtigt og forkert. Rigtigt er det selvfølgelig, at Folketingsvalget finder sted 5. juni. Men allerede næste søndag, den 26. maj, finder et mindst lige så vigtigt valg sted, nemlig valget til Europa-Parlamentet. I forvejen lider EP-valgene traditionelt under en meget lav valgdeltagelse. Ved det seneste parlamentsvalg for fem år siden var deltagelsen i Danmark således nede på 56,3 procent, mens der til sammenligning var 85,8 procent af de stemmeberettigede, som gik til urnerne ved folketingsvalget i 2015. Med en valgkamp til Folketinget, som buldrer derudad på alle platforme, er der overhængende risiko for, at det i forvejen oversete EP-valg denne gang vil være stort set usynligt for mange vælgere. Dermed risikerer valgdeltagelsen til Europa-Parlamentet at komme endnu længere ned, end det før er set, fordi alle er så fokuseret på valget den 5. juni. Det er ærgerligt på mange ledder og kanter. Med klima-krise, migranter, Brexit og ekstremistiske partier på fremmarch i mange lande er der mere end emner nok at tage fat på - emner, som for en stor dels vedkommende bedst løses i et større fællesskab. Derfor er der al god grund til som vælger at sætte sig ind i, hvordan kandidaterne ønsker, at EU skal udvikle sig - og al god grund til at være med til at påvirke den udvikling ved at give sin stemme til den kandidat, man er mest enig med. Ville fokus have været anderledes, hvis Lars Løkke Rasmussen havde besluttet sig for at udskrive folketingsvalget til afholdelse samme dag som valget til Europa-Parlamentet? Formentlig ikke. For skønt EU har en markant betydning for stort og småt i vores land, så er der desværre en alt for udbredt tendens til at opfatte et EP-valg som noget fjernt, der angår 'dem dernede i EU', mens et folketingsvalg handler om 'os selv', og det er jo altid sjovere at diskutere sig selv ... Til gengæld ville en samtidig afholdelse af de to valg med stor sandsynlighed få flere til at sætte kryds også til parlamensvalget. Dansk Industri holdt i den forgangne uge et EU-debatmøde på Vestas i Ringkøbing. Her kom det frem, at en undersøgelse viser, at unge er positive overfor EU - men at de ikke stemmer. En flok elever fra Ringkjøbing Gymnasium var med ved debatmødet, og flere af dem slog i et interview med avisen Danmark fast, at de finder EU vigtigt, og at de vil stemme ved parlamentsvalget. Hurra for det og for dem. Gid både deres jævnaldrende og alle de ældre vælgere vil følge deres eksempel. Hvis et demokrati skal virke, kræver det, at vælgerne deltager. Det gælder både til kommunalvalg, folketingsvalg og EU-valg. Så af sted til valgstederne på søndag den 26. maj. Det er lige så vigtigt, som det er at stemme på grundlovsdag 5. juni.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!