Annonce
Debat

Bocks budskab er klart: Ja til EU's kerneværdier - og nej til fælles skatter

EU: Jeg tror, det berørte os alle dybt at se den parisiske katedral Notre Dame stå omspændt af flammer forleden. Katedralen er en uerstattelig del af både den franske og den europæiske kulturarv.

For mig blev branden et tragisk symbol på, at store ting er på spil, når krydset skal sættes ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Vi kan lige så godt sige det, som det er: Europa er i krise, og det er på tide at sætte en ny og bedre retning for EU. Mit budskab som Liberal Alliances spidskandidat er klart:

EU skal åbne et nyt kapitel og udvikle samarbejdet om det, der historisk førte til dannelsen af fællesskabet – fred, frihed og frihandel. EU skal bygge videre på de historiske kerneværdier, der gennem århundreder, på godt og ondt, har formet det EU, vi kender i dag.

Efter Brexit, Trump, der vender ryggen til Europa, migrationsudfordringer og klimatrusler, skal EU have skarpt fokus på de grænseoverskridende udfordringer: Sikring af det indre marked, sikring af ydre grænser, klimaindsatser, miljø og forbrugerbeskyttelse.

Derfor bliver jeg også bekymret, når jeg hører forslag om nye centralistiske EU-skatter, der bryder med Danmarks selvbestemmelse.

Først var det Venstre, der pludseligt ønskede en nedre grænse for EU-landenes selskabsskat. Det siger jeg og Liberal Alliance klart nej til – Danmark skal selv bestemme niveauet for selskabsskatten. Det vil være en ulempe for en lille og åben økonomi som den danske at have lige så høj en selskabsskat som i Tyskland og Frankrig. Netop en lav selskabsskat kan tiltrække nye virksomheder og dermed skabe arbejdspladser og indtægter.

Og senest har Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen slået til lyd for at indføre en fælles digital EU-skat på sociale medier som Facebook og YouTube. Regulering heraf er en global udfordring, der skal håndteres som sådan. Ellers er der betydelig risiko for, at f.eks. Trump med sin protektionisme vil slå tilbage og brandbeskatte danske virksomheder, der agerer i USA.

Lad os i den kommende periode koncentrere os om de store, vigtige spørgsmål: Sikring af fred og frihed. Det skal ske med håndfaste indsatser mod migration og klimaudfordringer og ved at afskaffe forsvarsforbeholdet, så vi kan samarbejde med de øvrige EU-lande om fælles missioner og forsvarsinvesteringer. Og det skal ske ved at sikre det indre marked og den fri bevægelighed – EU’s indre marked er det største og stærkeste i verden og har været helt afgørende for den velstandsstigning, vi har oplevet siden Anden Verdenskrig.

EU skal med andre ord vende tilbage til den oprindelige kerne og først og fremmest tage sig af de grænseoverskridende udfordringer.

Notre Dames skatte blev reddet, og de ydre mure står fortsat intakte takket være kæmpende franske brandmænd. Så trods krise og brand er der håb forude. Både for Europas kulturarv og for det EU, vi er så afhængige af trods tidens store udfordringer.

Mette Bock
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce