Annonce
Ringkøbing

Bo brød sammen 25 år efter udstationering: Fandt ro i sjælen på vestjysk højskole

Bo Würden fremviser den kniv, han fremstillede under et besøg hos Vestjysk Smedelaug som deltager på et højskolekursus med titlen 'Et vildere liv.' Foto: Kristoffer Brun / Vestjyllands Højskole
56-årige Bo Würden fra Sjælland er glad for, at han fik en plads på Vestjylland Højskoles 'Et vildere liv'-kursus, der var skræddersyet til tidligere soldater med ar på sjælen.
Annonce

Velling: Der har været perioder i Bo Würdens liv, hvor han har valgt at give sjælen en form for ro ved at byde sig selv på en cocktail bestående af ekstra meget arbejde og lidt for meget spiritus.

Han omtaler det som 'en standardpakke' for personer som ham, der bærer rundt på en livslang byrde efter at have været udsendt som soldat.

I 1993 og 1994 var Bo Würden udstationeret på to missioner i Bosnien. 25 år senere blev han ramt af et total sammenbrud og måtte en tur omkring psykiatrisk skadestue.

Da han var undersøgt og udredt af lægefagligt personale, stod det klart, at 'du har faktisk PTSD i et ret stort omfang.'

Altså lider Bo Würden af en posttraumatisk stressforstyrrelse, der kan opstå efter alvorlige, katastrofeagtige, psykiske belastninger. Katalysatoren kan eksempelvis være ulykker og krig.

- Nu har jeg fået en forståelse for hvorfor, jeg har haft det, som jeg har. Det er nærmest et mirakel, at jeg har kunnet passe et arbejde, siger 56-årige Bo Würden.

Hans sag er ikke endeligt afgjort, men det tegner til, at der på bundlinjen kommer til at stå, at hans arbejdsevne er reduceret med 90 procent.

Annonce

Kun for veteraner

Bo Würden blev nysgerrig, da han lidt ad omveje på Facebook spottede et kursus på Vestjyllands Højskole i Velling: 'Et vildere liv' var titlen, og det blev beskrevet, at kurset var udviklet i samarbejde med Holstebro Kommunes veteranrådgivning - med udgangspunkt i en filosofi om at leve sit liv fremadrettet:

- Det lød rigtig spændende. For det første fordi, det var et udendørs kursus. Og så var det tilrettelagt for os, der ikke passer ind i et normalt kursusforløb. Det var også vigtigt for mig, at det kun var for veteraner, siger Bo Würden.

Der var plads til 15 deltagere, og 'Et vildere liv' var allerede overtegnet, da eks-soldaten forhørte sig på Vestjyllands Højskole. Få dage før kursusstart var Bo Würden så heldig at komme med på afbud:

- Instruktørerne var sindssygt dygtige. Det er noget af det bedste, jeg har været på i mange år. Allerede ved ankomsten følte jeg mig tillidsfuld. Jeg havde ikke mødt en eneste af de andre deltagere før, men her fik jeg alligevel en fornemmelse af, at jeg kendte folk. Det gav noget ro, tilføjer Bo Würden, der ellers kan have det svært med at være ude blandt andre mennesker.

Annonce

Yoga og bueskydning

Sammen med sin hustru bor Bo Würden i det vestlige Sjælland - i landlige omgivelser, hvor naturen er tæt på, og hvor der er langt mellem husene.

Han nyder at være i skoven for at hente brænde til fyret, at kløve det, at være ude i det fri. Derfor passede det ham også fint, at deltagerne på 'Et vildere liv' tidligere på måneden skulle overnatte i shelters:

- På et almindeligt kursus kan tingene godt klumpe sig lidt sammen oppe i hovedet. Det er nemmere lige at gå lidt for sig selv, når man hele tiden er uden for, siger Bo Würden.

Et af programpunkterne på det vestjyske kursus for soldaterveteraner bød på yoga og mindfulness med naturen som ramme. Foto: Kristoffer Brun / Vestjyllands Højskole

De tidligere soldater tjekkede ind på højskolen en onsdag formiddag, og de følgende godt to døgn var der blandt andet knivsmedning, bueskyding, yoga og madlavning over bål på programmet, der også indeholdt et element som 'virkeligheden er, hvad du gør den til':

- Jeg troede ikke, at yoga skulle fange en old school-soldat som mig, men det hjalp med at løsne op for spændinger i kroppen, siger Bo Würden.

Annonce

Tid til en god snak

Bo Würden har svært ved at fremhæve et enkelte programpunkt som det bedste. Han nød mest af alt at være sammen med ligesindede veteraner med en fælles forståelse:

- Man kan fortælle om sit liv, eller man kan lade være. Hvis man vælger at fortælle, så lytter de andre, og de forstår. De forstår, hvad der rører sig inde i én.

Bo Würden fortæller, at der under en frokostpause kom så godt gang i en snak, at tidsplanen begyndte at skride:

- Instruktørerne kunne godt fornemme, at det var en nødvendig snak, der gik, og derfor valgte de at lade den fortsætte. Det hele foregik i et tempo og i en forståelse, der ligger ud over, hvad jeg tidligere har været med til.

Bo Würden fremhæver også den fred og ro, han fandt i højskolens fire hektar store Forundringens Have:

- Det er et fantastisk sted.

Annonce

Overladt til sig selv

Ifølge Psykiatrifonden opstår PTSD som en forsinket eller langvarig reaktion på en belastende begivenhed af meget truende eller katastrofal karakter. Tidligere mente man, at symptomerne altid indtræder inden for et par måneder efter den traumatiserende begivenhed, men det er efterhånden blevet anerkendt, at PTSD også kan udløses langt senere.

I Bo Würdens tilfælde kom der til at gå 25 år, før han mistede fodfæste i en sådan grad, at nogle måtte gribe ham, så han ikke styrtede ud over kanten.


Nu har jeg fået en forståelse for hvorfor, jeg har haft det, som jeg har. Det er nærmest et mirakel, at jeg har kunnet passe et arbejde.

Bo Würden, tidligere soldat


Han har ikke fortrudt, at han i sin ungdom valgte at søge ind ved militæret:

- Absolut ikke. Men jeg kan til tider være ked af, at Forsvaret ikke var bedre til at samle os op, der kom hjem dengang. Det var systemet ikke gearet til dengang. Vi var meget overladt til os selv, da vi kom hjem, og det har forfulgt mig. Det har været rigtig hårdt.

Bo Würden har overvejet at gøre en ende på sit liv. Men han er her endnu. Og han er glad for, at han efter sit voldsomme sammenbrud i 2019 kom i kontakt med Veterancentret, der tilbyder livslang støtte og rådgivning:

- De råder bod på noget af det, man ikke gjorde i starten af 90'erne, tilføjer Bo Würden.

Han forlod Forsvaret for omkring 20 år siden.

Annonce

Nyder at være i skoven

I sit civile liv har Bo Würden blandt andet arbejdet inden for HR-området og som konsulent - for slutteligt at blive kørende sælger:

- Jeg blev langsomt ringere og ringere, og jobskiftene blev hyppigere - hele tiden til et lavere funktionsniveau.

I takt med, at hans liv udviklede sig værre og værre, voksede Bo Würdens trang til at gøre brug af standardpakken med masser af arbejde og en lyst til at drikke.

I dag er han på vej ud på den anden side; uden arbejde og med frisk luft ad libitum:

- Jeg er rigtig meget uden for. Jeg nyder at være i skoven, og jeg kan også gå og ordne lidt i haven, siger Bo Würden.

Måske han kan snitte en kvist med den lille kniv, han fremstillede under et besøg hos Vestjysk Smedelaug i forbindelse med 'Et vildere liv' tidligere på måneden.

Et vildere liv

Da Vestjyllands Højskole i Velling tidligere på måneden gennemførte et kursus med titlen 'Et vildere liv,' var det med blandt andet disse punkter på programmet for de deltagende soldaterveteraner:

Knivsmedning i Lem.

Fælles madlavning over bål.

Bueskydning i Ulfborg.

Yoga og mindfulness.

Deltagerne overnattede i shelters.

Kursusforløbet, der strakte sig over godt to døgn, var udviklet i samarbejde med Holstebro Kommunes veteranrådgivning.

Det var gratis at deltage, da 'Et vildere liv' var støttet af Folkehøjskolernes Forening.

En veteran er en person, der - som enkeltperson eller i en enhed - har været udsendt i mindst én international mission i mere end 28 sammenhængende dage under Forsvarsministeriets område. Personen er veteran uanset, om vedkommende stadig er i Forsvaret eller det civile.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Annonce