Annonce
Danmark

Blomsterbutik kæmper for overlevelse: - Det skulle have været vores højsæson

Eva Hildebrandt Christiansen fortæller, at hun er nødt til at møde op på arbejde, hvis hendes butik skal overleve coronavirussen. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Dagligdagen i Evas Flora i Rødding er blevet en helt anden, efter der blev indført skrappe krav til danskerne for at undgå spredning af coronavirus. - Jeg ved ikke, om vi kan holde til det her i mere end to uger, siger butiksindehaveren.

Coronavirus: Heldigvis nåede blomsterbutikken Evas Flora i Rødding i det nordlige Sønderjylland at anskaffe sig en god mængde håndsprit, inden alle hylderne blev tømt. Butikken kan stadig holde åbent og formår at være så forsigtig i forhold til at hindre spredning af smitte, som man nu kan.

Butikken har det dog ikke nemt under coronakrisen. Ifølge indehaver Eva Hildebrandt Christiansen har der været under den halve omsætning i butikken sammenlignet med normalt, siden statsminister Mette Frederiksen holdt sit første pressemøde om Covid-19.

- Der kommer bare ikke nogen mennesker i butikken, og det skulle have været højtid. Det plejer at være nu, at folk skal pynte op til påske, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Hun fortæller, at størstedelen af omsætningen i disse dage kommer fra webhandel, men de få kunder, der rent faktisk kommer i butikken, får alle tilbudt håndsprit i døren - både når de skal ind og ud af butikken. En yngre medarbejder åbner døren for kunderne, så de undgår at røre ved dørhåndtaget.

- Vi er meget forsigtige. Vi skal ikke give smitten til nogen, og vi skal heller ikke have den selv, så vi sørger for, at vi kun er tre på arbejde ad gangen, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Derudover tillader Eva ikke mere end en enkelt kunde i butikken ad gangen. Kommer der to på samme tid, må den ene vente udenfor, indtil kysten er klar.

- Sidste uge blev jeg helt hysterisk, da en kunde stod og hostede i butikken. Vi fik heldigvis sendt hende ud ad døren på en høflig måde, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Annonce

Rødding er en lille by, så vi kender jo de mennesker, der ringer ind. Jeg blev selv helt rørt over to begravelser, der skal holdes uden mennesker. En veninde ringede herind fuldstændig grædefærdig og måtte nøjes med at købe en buket blomster, i stedet for at sige ordentligt farvel til en pårørende. Det er simpelthen tragisk.

Eva Hildebrandt Christiansen,

Under den halve omsætning

Men trods alle forholdsreglerne er der stadig ikke nok kunder i butikken. Når alle fester og arrangementer er aflyst, er blomsterhandlen for det meste også.

Evas Flora er tilmed afhængig af import fra det hollandske blomstermarked, der er lukket helt ned under coronakrisen, så butikkens varelager har også en udløbsdato.

- Jeg ved ikke, om vi kan holde til det. Én til to uger går nok, men jeg frygter, at jeg må dreje nøglen om, hvis ikke der sker noget, siger Eva.

- Vi får desværre ikke den samme hjælp som den offentlige sektor, sukker hun.

Følelsesladet situation

Men værst af alt er næsten den sårbarhed og desperation, som Eva kan høre i kundernes stemmer, når de ringer ind for at bestille blomster.

Folk er bange. Folk er kede af, at deres liv er blevet aflyst. Det er en afmagt, som folk oplever, når de ikke kan gøre det, de vil. Det oplever Eva, når hun løfter telefonrøret.

- Rødding er en lille by, så vi kender jo de mennesker, der ringer ind. Jeg blev selv helt rørt over to begravelser, der skal holdes uden mennesker. En veninde ringede herind fuldstændig grædefærdig og måtte nøjes med at købe en buket blomster, i stedet for at sige ordentligt farvel til en pårørende. Det er simpelthen tragisk, siger Eva, mens hun forsøger at holde en tåre tilbage.

- Men der er jo ikke så meget andet at gøre. Her i butikken gør vi vores bedste for at holde humøret nogenlunde højt, og så har vi vedtaget, at når det hele er slut, så skal vi kysse og kramme hinanden som aldrig før.

Rødding ... Hvad er det for noget?

Rødding er en højskoleby i det nordlige Sønderjylland med lige under 3000 indbyggere.

Byen ligger i Vejen Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Rødding er kendt som hjemsted for verdens ældste højskole, Rødding Højskole, der blev grundlagt i 1844.

I disse dage er der ikke meget liv på Torvet i Rødding, hvor Evas Flora ligger.

Butikslokalerne hos Evas Flora i Rødding står i disse dage for det meste tomme. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Der er ikke mange biler eller mennesker på gaderne i Rødding, efter situationen omkring coronavirus er spidset til. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ubudne gæster gik amok i lerduer

Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce