Annonce
Ringkøbing

Bliv klogere på mødet mellem købstaden og den unge by

Christian Ringskou har i sit ph.d.-projekt, der i disse år tager form i samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Museum, Ringkøbing-Skjern Kommune, Aarhus Universitet og Dansk Center for Byhistorie, undersøgt, hvordan de to byer har udviklet sig. PR-foto

Skjern: Museumsinspektør Christian Ringskou er klar med foredraget "Ringkøbing og Skjern - købstaden og den unge by" på Skjern Bibliotek onsdag 4. december kl. 19.

Foredraget i Skjern handler om Skjern by, men materiale fra Ringkøbing inddrages for perspektiv og kontrast.

Der afholdes et tilsvarende foredrag om Ringkøbing by i Ringkøbing Rådhushal mandag 9. december kl. 19.

Købstaden Ringkøbing skriver sin historie tilbage til middelalderen, mens opkomlingen Skjern er barn af en langt senere tid, hvor landeveje, jernbaner, hedeopdyrkning og andelslandbrug skabte mulighed for flere byer.

I tiden omkring forrige århundredeskifte voksede Skjern med mægtig fart, så de to byer blev næsten lige store, og siden 2007 har de delt rollen som centre i den kommune, de giver navn i fællesskab: Ringkøbing-Skjern Kommune.

I forbindelse med foredraget vises en udstilling om købstædernes udvikling på bibliotekerne i Skjern og Ringkøbing.

Der er entré.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce