Annonce
Ringkøbing

Black friday bliver til green friday: - Ringkøbing skal på landkortet for klimaaktivitet

Elever fra Vestjyllands Højskole har tidligere arrangeret klimastrejke på Torvet i Ringkøbing. Til black friday gør de det igen. Arkivfoto: Jørgen Kirk.

Ringkøbing: Fredag den 29. november går det løs igen. Ikke black friday, men green friday, som eleverne på Vestjyllands Højskole kalder det. Den dag har eleverne endnu en gang arrangeret en klimastrejke. Det betyder, at eleverne fra klokken 12 til klokken 14 ikke vil være at finde på højskolen. I stedet indtager du Torvet i Ringkøbing, hvor de vil sætte fokus på "vigtigheden i at gøre noget ved klimaindsatsen". Strejken sker som et led i en international klimastrejke, der finder sted den dag.

- Vi har begge været aktive med klimastrejke og anden klimaaktivitet i de byer, vi kommer fra, så vi synes, at Ringkøbing også skulle på landkortet inden for klimastrejke. Det er vildt vigtigt, at klimaaktiviteterne også sker uden for hovedstæderne, siger Naja Holst Nymand og Nina Hulgaard, der sammen med otte andre danske og internationale elever på Vestjyllands Højskole har arrangeret klimastrejken på Torvet.

På Facebook er der allerede oprettet en begivenhed, som næsten 50 personer har givet udtryk for, at de deltager i. Inde på den begivenhed er der listet "mindst tre gode grunde til at deltage i strejken denne fredag". De tre grunde lyder:

"1. Strejken ligger samme dag som black friday, så du kan samtidig komme og være med til at gøre op med industriens overforbrug og forvandle black friday til green friday 2. FN holder klimatopmøde den 2. til 13. december, og vi vil derfor vise, at vi ønsker og kræver handling! 3. Vi skal blive ved med at sætte klimaet øverst på den politiske dagsorden, da politikerne stadig ikke tager vores ord alvorligt".

På dagen er der allerede arrangeret sange, taler, march og musik - og det er muligt selv at bidrage med indslag.

- Vi starter med at mødes på Torvet, hvor der vil være taler og fællessang. Måske også fællesdans. Og så går vi en lille march på en rute på to kilometer. Vi har en masse musikinstrumenter med, så vi kan lave en masse larm - på den gode måde selvfølgelig. Vi tager bannere med, og så regner vi med at lave open mic, så alle kan dele det, de har på hjerte. Alle er velkomne, og alle forslag er velkomne, siger de to piger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fulderik havde problemer med toget

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Ringkøbing

12. december-nissen: - Jeg har 38 timers lønnet arbejde om ugen. Herudover går der en del tid med frivilligt foreningsarbejde og ufrivilligt husarbejde

Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Jeg synes, det er ærgerligt, at Skjern nu mister chancen for at udvikle midtbyen

Annonce