Annonce
Ringkøbing-Skjern

Blæsten var nådig ved vestkysten – men nu kommer vandstigningerne

Vinden havde smæk på, men ikke mere end at skaderne forblev minimale. Foto: Local Eyes
Skaderne efter søndagens stormende kuling holdt sig til knækkede træer og vand på vejbanen, men i Hvide Sande holder man godt øje med vandstanden de kommende dage.

RINGKØBING-SKJERN: Advarslerne taget i betragtning forblev blæsevejret søndag en forholdsvis let affære i Ringkøbing-Skjern.

Skaderne holdt sig ifølge døgnrapporten fra lokalpolitiet i Ringkøbing til oversvømmede kørebaner og væltede træer. Der kunne således meldes om vand på vejen på Tarmvej ved Lønborg, Østergårdvej ved Lyne, Fåborgvej ved Finderup og en oversvømmet viadukt på Bakkevej mellem Herborg og Videbæk. Der var væltede træer på Videbækvej, Arnborgvej, Gundesbølvej samt Herningvej ved Videbæk.

Blæsevejret, der opnåede kategori stormende kuling, nåede sit højdepunkt søndag eftermiddag i Hvide Sande, da middelvinden lå på 21,6 meter i sekundet, mens vindstødene nåede op på 30 meter i sekundet.

Annonce

Fortøjninger måtte løsnes

Meldingen fra Hvide Sande lyder i øvrigt på god ro og orden, fortæller Henning Yde, maritim chef på Hvide Sande Havn.

- Vi kunne da mærke, at det blæste, når vi gik udenfor, men ellers har der ikke været det helt store. Vi har været godt forberedt og det samme har fiskerne og virksomhederne på havnen, siger han.

Der var blot et par enkelte fortøjninger, der skulle løsnes, så skibene ikke fik slagside på grund af den stigende vandstand.

Søndag eftermiddag kunne havnevagten berette om mange nysgerrige på havnen, som var ude for at se nærmere på stormvejret. I den forbindelse advarede han folk mod at komme ud på molerne molerne.

Tidligere på dagen blev en 41-årig kvinde og en otte-årig dreng overrasket af en bølge på en mole i Nørre Vorupør. Begge blev skyllet i det kolde vand, men blev reddet op af redningsfolk fra den lokale kystredningstjeneste.

Kan nå over kajkanten

Den forhøjede vandstand vil man holde et ekstra skarpt øje med de kommende dage. DMI advarer om forhøjet vandstand mandag og tirsdag, som skulle toppe mandag eftermiddag klokken 16 med op til 2,5 meter over normalen ved Hvide Sande.

- Vandet vil nok komme lidt op over kajkanten, hvor den søndag lå lige under kanten, men vi har folk, som følger udviklingen tæt, siger Henning Yde.

Regnen, der meldes om de kommende dage, vil nok også komme til at falde skråt; DMI melder i hvert fald om vind mellem 12 og 17 meter i sekundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Forskelsbehandling: For regeringen er staten vigtigere end børnene

Læserbrev: Regeringen har sammen med støttepartierne vedtaget, at der nu endelig skal sendes penge ud til de trængte børneinstitutioner. Det er også på tide, at vores børn og pædagoger får bedre vilkår. Dog sniger sig en forskelsbehandling ind, som gør det tydeligt for mig, at regeringen og “børnenes statsminister” er mere statens minister end børnenes. Pengene går kun til de offentlige institutioner. Så er du forældre til et barn og har valgt en anden pasning en statens - det kan være, fordi du vil have mindre digitalisering, en særlig kost eller et bestemt værdigrundlag - ja så er dine børn ikke ligeså vigtige for regeringen som dem i offentlig pasning. Regeringen vil med sit forslag sikre, at den statslige opdragelse i den offentlige pasning bliver bedre. Det er altså vigtigere for regeringen at sikre statens opdragelse af børnene end det er at sikre forældrenes frie valg. Nogle vil mene, at forældre selv kan betale for at vælge staten fra. Det gør de også. For mig er det vigtige barnet. Som skattebetaler vil jeg gerne, at skattekronerne går lige til alle børn - uanset hvor de er passet. Det handler om at sikre lige mulighed for alle forældre og alle børn. Det er frihed og børnevelfærd. At favoriserer offentlige institutioner er for mig et tydeligt tegn på en regering, der har mere fokus på staten end på barnet.

Annonce