Annonce
Udland

BLÅ BOG: Egyptens Hosni Mubarak styrede landet med hård hånd

Amr Dalsh/Reuters
Hosni Mubarak, der var Egyptens magtfulde præsident gennem 30 år, er død i en alder af 91 år.

Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak døde tirsdag. Han blev 91 år.

Annonce

Læs her om den mangeårige præsident, som i 2011 måtte gå af efter 30 år, og som senere blev idømt fængselsstraf.

* Navn: Muhammad Hosni Sayyid Mubarak.

* Født: 4. maj 1928 i Kafr-El Meselha, Egypten.

* Gift med Suzanne Mubarak (født Sabet). Parret fik to sønner: Alaa og Gamal.

* Uddannet ved det egyptiske militærakademi. Officer i luftvåbnet, men steg i graderne. Blev i 1969 chef for luftvåbnet og leder af de væbnede styrker i 1972.

* Fra 1975 vicepræsident. Blev præsident for Egypten i 1981, da præsident Anwar Sadat blev dræbt ved et attentat.

* I 1995 blev Hosni Mubarak udsat for et attentat i Etiopien, men han klarede sig uskadt igennem.

* Fik forlænget præsidentperioden i 1987, 1993, 1999 og 2005.

* I 2006 gav Mubarak udtryk for, at han ville beholde magten resten af livet.

* I januar 2011 gik demonstranter på gaden og krævede Mubaraks afgang.

* 11. februar 2011 meddelte Mubarak, at han trådte tilbage som præsident.

* 2. juni 2012 idømtes Mubarak fængsel på livstid for sin rolle i den blodige nedkæmpelse af oprøret mod hans regime, hvor 850 demonstranter mistede livet.

* 14. januar 2013 afgjorde en appeldomstol, at retssagen om drab på demonstranter skulle gå om.

* 21. maj 2014 idømtes han tre års fængsel for korruption.

* 29. november 2014 afgjorde en domstol, at drabsanklagerne mod Mubarak skulle droppes.

* 13. januar 2015 omstødte en domstol straffen på tre års fængsel for korruption. Sagen skulle i stedet gå om.

* 9. maj 2015 idømte en egyptisk domstol Mubarak og hans to sønner tre års fængsel i korruptionssagen.

* 9. januar 2016 stadfæstede Egyptens øverste appeldomstol dommen på tre års fængsel til Mubarak og hans to sønner for korruption.

* 3. marts 2017 frifandt Egyptens øverste appeldomstol Mubarak for medvirken til drab på demonstranter i foråret 2011. Han blev løsladt senere i marts samme år.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce