x
Annonce
Udland

BLÅ BOG: Assange er blevet kaldt frihedskæmper og landsforræder

Simon Dawson/Reuters
Julian Assange har været under anklage fra både USA og Sverige og er fængslet i Storbritannien.

Den australske WikiLeaks-stifter, Julian Assange, sidder fængslet i udkanten af London, hvor han ifølge over 100 læger bliver udsat for tortur.

Annonce

Assange afventer forhandlinger i næste uge med USA, hvor han kan udleveres for at afsløre amerikanske forsvarshemmeligheder.

Den australske journalist er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, efter at han i 2006 stiftede WikiLeaks.

Her er mere om WikiLeaks-stifteren:

* Julian Paul Assange er født den 3. juli 1971 i Australien.

* Aktiv som hacker i slutningen af 1980'erne og bryder blandt andet ind i Nasa og Pentagons systemer. Modtager i 1992 en dom for hacking.

* I 2006 er han med til at grundlægge hjemmesiden WikiLeaks, der har til formål at offentliggøre hemmeligt materiale i offentlighedens interesse. Assange er talsmand og chefredaktør.

* WikiLeaks bliver for alvor kendt i 2010 med offentliggørelsen af en video af et amerikansk helikopterangreb på journalister og andre civile i Irak. USA vil retsforfølge Julian Assange.

* I efteråret 2010 beskyldes Julian Assange for overgreb mod to svenske kvinder. Sverige kræver ham udleveret fra Storbritannien, hvor han bliver anholdt og senere løsladt mod kaution.

* Fra 2012 til 2019 er han i asyl på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering. Den svenske efterforskning af sagen lukkes i mellemtiden.

* I april 2019 ophører asylet. Han anholdes og idømmes et års fængsel for brud på de britiske regler om kaution.

* Maj 2019 genåbner efterforskningen af den svenske sag.

* November 2019 vælger den svenske anklagemyndighed at droppe efterforskningen af den mulige voldtægtssag.

Kilder: TT, NTB, AFP, Reuters.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce