Annonce
Ringkøbing

Biolog går i dybden med fremtiden for heden

Blomstrende lyng på Dejbjerg Hede, som regionen og kommunen har plejet med afbrænding og fjernelse af selvsåede træer igennem flere år. Pressebillede
Biolog Hans Jørgen Degn fra Ringkøbing har netop udgivet den store og veldokumenterede bog "Heden" på Aarhus Universitetsforlag på baggrund af årtiers studier af hedernes udvikling.
Annonce

Ringkøbing: Biolog Hans Jørgen Degn vil i et foredrag i medborgerhuset i Ringkøbing i forbindelse med DNs årsmøde mandag 25. november kl. 19 dele ud af sin store viden om hederne.

Illustreret med billeder vil Hans Jørgen Degn fortælle om hedernes opståen og videnskabens forståelse af deres udvikling som resultat af menneskers påvirkning, og ikke, som man først troede, som en direkte efterfølger af tundravegetationen efter indlandsisen afsmeltning.

Deltagerne vil se og høre, hvordan heden så ud omkring 1900 sammenlignet med i dag, og hvordan man omkring 1960 måtte ændre holdning til bevarelse af heden ved ikke blot at lade den passe sig selv.

Man fandt ud af at pleje den ved at efterligne den tidligere hedebondes brug af heden. Det vil sige ved at fjerne selvsåede træer, afbrænde og slå lyngplanterne, afskrælle lyngtørven og sætte får og kvæg til at afgræsse heden. I dag kaldes det naturpleje.

Resultaterne af de forskellige plejemetoder og deres fordele og ulemper vil blive belyst i forhold til de levesteder, som de skaber for planter og dyr.

Hans Jørgen Degn vil også fortælle, hvad der sker, når hederne ikke plejes, men overlades til sig selv og kun naturen råder, sådan som det er tilfældet med en stor del af de tilbageværende heder, der er ved at gro til i træer og græs.

Hans Jørgen Degn vil runde af med at fremsætte sine betragtninger om fremtidsudsigterne for heden. Afslutningsvist er der åbent for spørgsmål og debat.

Deltagelse er gratis.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Justitsminister har bedt om redegørelse af kræmmermarkedsag: Rigspolitiet og Midt- og Vestjyllands Politi beklager vildledning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce