Annonce
Ringkøbing

Bier og blomster er en god forretning: Virksomhed har skiftet græsplæne ud med en insektvenlig eng

Så farvestrålende ser det ud foran AgroIntellis bygning i Lem. Privatfoto.
Opfinder og fabrikant har valgt at omlægge den pæne græsplæne foran fabrikken på Askevej 7 til et bi-fristed med mange blomster.

LEM: Mange snakker om det med bierne og blomsterne; og så er der dem, der gør noget ved det - for eksempel opfinder og fabrikant Ole Green.

Han står i spidsen for virksomheden AgroIntelli, der fremstiller landbrugsrobotter, blandt andet flere udgaver af Robotti, som jævnligt kan ses i aktion på virksomhedens forsøgmarker ved Karsbækvej lidt uden for Højmark.

Selve produktionen af robotterne foregår på Askevej 7 i Lem, og indtil i år lignede det en typisk fabriksbygning med en pæn græsplæne foran. Men sådan ser der ikke ud længere.

Annonce

- Vi har i stedet for at have en fin klippet græsplæne valgt at omlægge vores græsplæne til bi-fristed, med rigtig mange blomster, fortæller Ole Green.

- Det er i forhold til klimaet en rigtig god forretning, også for os som virksomhed. Vi sparer tid og brændstof - og så er det meget flottere at kigge på.

Insekter og andre dyr har taget godt imod det nye fristed. Det samme har befolkningen i Lem forresten; Ole Green har oplevet, at "turister" fra byen plukker sig en favnfuld af de flotte vilde blomster.

Plæne pløjet op

Ole Green peger på, at AgroIntelli i almindelighed har fokus på bæredygtighed.

- Derfor passede det heller ikke ind i vort ønske om at fremme biodiversitet, at vi kører og slår græs, og bruger brændstof på det - bare fordi en tæt klippet græsplæne er normen, siger han.

Han kunne have valgt at lægge græsplænen om i grus - det ville både have sparet brændstof og arbejdstid. I stedet besluttede Ole Green at gå en helt anden vej: At forvandle plænen til at paradis for insekter og andre dyr.


Det er i forhold til klimaet en rigtig god forretning, også for os som virksomhed. Vi sparer tid og brændstof - og så er det meget flottere at kigge på.

Ole Green, direktør AgroIntelli


I oktober sidste år begyndte omlægningen af græsplænen foran fabriksbygningen på Askevej 7. Græsplænen blev pløjet op, og der blev plantet vinterløg.

- Vi har plantet krokus, vintergækker, skilla og hyacint, fortæller Ole Green.

I december blev græsplænen fræset, og derefter blevet der sået en étårig blomsterblanding bestående af nirkelrod evighedsblanding, ridder i det grønne, nellike, guldvalmue, morgenfrue, kornblomst, snerle, nikkeknop, silkeskørt atlaskblomst og valmue.

Derefter stod kun tilbage for Ole Green og de ansatte på fabrikken at vente på forår og sommer.

Annonce

I fuldt flor

De blev heldigvis ikke skuffede. Så snart vejrguderne tillod det, sprang blomsterne ud, og da sommeren foldede sig ud kunne alle for alvor se, hvordan den tidligere græsplæne var forvandlet til en farvestrålende fest af blomster og græs.

Ikke bare bierne og andre insekter har taget godt imod blomstermarken.

- Vi har også konstateret, at en harefamilie har slået sig ned her, og vi kan se, at der er kommet flere fugle end før, siger Ole Green.

Det kræver selvfølgelig lidt arbejde i den indledende fase, men pengene er hurtigt tjent ind, påpeger han.

- Det, vi har sparet i benzin, er nok til at betale for frøene alene i år. Arealet skal fræses hver tredje-femte år, men ellers passer det sig selv, siger Ole Green.

Han håber, at AgroIntellis initiativ kan være med til at starte en bevægelse, der vil gøre Lems industrikvarter mere farvestrålende og venlig over for dyrelivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Ringkøbing

Politi efterlyser fedladen værktøjstyv: Blev fanget på byggecenters videokamera

Annonce