Ringkøbing

Biblioteker eftersøger yndlingsord

På kommunens biblioteker kan man dele sit yndlingsord med andre. Bibliotekar Maria Nygaards eget yndlingsord er "miskundhed". Foto: Jørgen Kirk.

I forbindelse med Danmarks Biblioteksuge har bibliotekerne i Ringkøbing-Skjern Kommune opstillet aktiviteter for børn og voksne. Fokus for ugen er "ord".

Ringkøbing: De mindste børn kan prøve at "klaske" sit eget navn. De kan også prøve kræfter med andre ord, som de er gode til at stave til. Billedbøgerne, der normalt står på hylderne, er skiftet ud med billeder af bogstaver.

- Når der kommer børn ind på biblioteket, så spørger vi dem, om de kunne tænke sig at klaske sit navn. Så følger vi dem hen til rækken af bogstaver, hvor de med en fluesmækker i hånden kan stave forskellige ord ved at klaske bogstaverne. Så bliver børnene sat i bevægelse, siger Maria Nygaard, der er bibliotekar på Ringkøbing Bibliotek.

For de større børn og de voksne, der også vil være med til sætte fokus på sproget og vores ord, er der lavet en anderledes aktivitet.

En person har valgt at dele sit yndlingsord "æseløre" ved at skrive det på en post-it. Foto: Jørgen Kirk.

Bollerister og lingvistik

Når man går gennem den automatiske dør ind til Ringkøbing Bibliotek, får man straks øje på den. En hvid tavle klistret til med gule post-it-lapper. Ved første øjekast kan man ikke helt se, hvad det er. Man kan kun se den svage gule farve.

Men går man tættere på, kan man se, at der på alle lapperne står et ord. På en seddel står der "bollerister". På en anden står "lingvistik".

- Det er yndlingsord. Alle kan komme og skrive sit yndlingsord på en post-it. Så deler man det med andre ved at hænge det op på tavlen, forklarer Maria Nygaard.

Har du selv et yndlingsord?

- Jeg kan godt lige ordet "miskundhed". Det smager godt. Det ligger bare godt i munden, siger Maria Nygaard og fortsætter:

- Det er meget forskellige ord, der hænger på tavlen. Nogle er dagligdags, mens andre er nogle, vi ikke rigtig bruger. Der er forskel på, hvordan vi tænker og bruger vores yndlingsord. Vi gør det jo også for at gøre opmærksom på sproget, hvilke ord vi bruger, og hvordan vi bruger dem, siger hun.

Hvis du har lyst til at dele dit yndlingsord, eller hvis ungerne vil prøve at klaske sit navn, så kan man prøve de to aktiviteter på alle kommunens biblioteker ugen ud.

De mindste børn kan stave sig igennem ord ved at klaske bogstaver med en fluesmækker. Foto: Jørgen Kirk.
Flere har allerede delt deres yndlingsord på tavlen. Foto: Jørgen Kirk.
Også "idé" er et yndlingsord. Foto: Jørgen Kirk.
0/0
Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

På vej: Påskefarver og summende venner

Ringkøbing

John Fisker nummer 2 på direktørrangliste

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk

Ringkøbing

Damtoften har fået sin egen hjertestarter

Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Ringkøbing

Odd Fellow åbner for hemmelighederne