Annonce
Tarm

Bevaringsværdige: Derfor skal disse to gravsten slippe for at blive knust

Ådum: Souschef ved Ringkøbing-skjern Museum Peter Carstenseen har mailet Dagbladet to eksempler på gravsten på Ådum Kirkegård, som, han mener, bør bevares.

"Den ene gravsten bør bevares på grund af stenens udformning. Det er en glasplade, og dem er der kun få af på Ådum Kirkegård, den er over 100 år gammel, og så er afdødes titel opført som fæster. Det er en betegnelse for en bonde, som har ret til at dyrke noget herregårdsjord med at betale herremanden for det eller ved at arbejde det af hos herremanden. Fæstevæsenet blev først afviklet ved lovgivning i 1919. Det er første gang jeg ser det som en titel på en gravsten".

"Den anden gravsten er bevaringsværdig, fordi afdøde er Dannebrogsmand og sognefoged. Udmærkelsen som dannebrogsmand blev tildelt "enhver, der ved klog og redelig Stræben for Brødres Vel og ved ædel Daad i en engere Kreds har gavnet Fædrelandet". Udmærkelsen rangerede lavere end Ridderkorset og blev typisk tildelt sognefogeder, stationsforstandere, fyrpassere samt veteraner fra 1848 og 1864. Et af kriterierne for registreringen som bevaringsværdig er, at der er tale om et gravminde, der "bevarer mindet om fortjenstfulde mænd og kvinder". Det kriterie mener jeg, man opfylder, når man har fået tildelt Dannebrogsordnen.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce