Annonce
Tarm

Bevaringsværdige: Derfor skal disse to gravsten slippe for at blive knust

Ådum: Souschef ved Ringkøbing-skjern Museum Peter Carstenseen har mailet Dagbladet to eksempler på gravsten på Ådum Kirkegård, som, han mener, bør bevares.

"Den ene gravsten bør bevares på grund af stenens udformning. Det er en glasplade, og dem er der kun få af på Ådum Kirkegård, den er over 100 år gammel, og så er afdødes titel opført som fæster. Det er en betegnelse for en bonde, som har ret til at dyrke noget herregårdsjord med at betale herremanden for det eller ved at arbejde det af hos herremanden. Fæstevæsenet blev først afviklet ved lovgivning i 1919. Det er første gang jeg ser det som en titel på en gravsten".

"Den anden gravsten er bevaringsværdig, fordi afdøde er Dannebrogsmand og sognefoged. Udmærkelsen som dannebrogsmand blev tildelt "enhver, der ved klog og redelig Stræben for Brødres Vel og ved ædel Daad i en engere Kreds har gavnet Fædrelandet". Udmærkelsen rangerede lavere end Ridderkorset og blev typisk tildelt sognefogeder, stationsforstandere, fyrpassere samt veteraner fra 1848 og 1864. Et af kriterierne for registreringen som bevaringsværdig er, at der er tale om et gravminde, der "bevarer mindet om fortjenstfulde mænd og kvinder". Det kriterie mener jeg, man opfylder, når man har fået tildelt Dannebrogsordnen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Mellemstort kvægbrug er gået konkurs

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Annonce