Annonce
Ringkøbing

Hyldest for bevaring af det gamle: Huse i Lem og Ringkøbing indstillet til pris

Bredgade 82 i Lem er indstillet til bevaringsprisen. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Tre huse i Ringkøbing og ét i Lem konkurrerer om Ringkøbing Bevaringsforenings pris; prisen uddeles på foreningens generalforsamling i Medborgerhuset Ringkøbing.
Annonce

RINGKØBING: Fire huse konkurrerer onsdag aften om Bevaringsprisen 2019, fire i Ringkøbing og ét i Lem. Desuden er der kommet forslag om endnu et hus, men det ligger uden for det område, Ringkøbing Bevaringsforening dækker, nemlig den gamle Ringkøbing Kommune, så det tæller ikke med.

Bevaringsforeningen har uddelt prisen gennem mange år; den uddeles både til et hus i Ringkøbing og på landet. I byen skal bevaringsarbejdet være afsluttet i løbet af 2019, mens det på landet godt må være et arbejde, der har stået på over en længere periode eller et løbende bevaringsarbejde.

For begge priser gælder det, at de er en påskønnelse for godt bevaringsarbejde, og det kan være restaurering, tilbageføring eller vedligeholdelse.

Bredgade 82 i Lem ejes Helle og Tage Nielsen, der overtog huset 1. april 2017. Huset er fra 1924, og da køberne overtog huset, var der ikke ændret noget som helst siden 1924.

"Helle og Tage har selv restaureret huset, bortset fra tag, el, vand, varme og kloak. I løbet af de tre år er huset totalt endevendt, både inde og ude. Vinduerne er en tro kopi af de oprindelige sprossevinduer. Det samme gælder taget. Det ihærdige ægtepar har brugt rigtig mange timer på renoveringen", skriver indstillerne.

Øster Strandgade 5 i Ringkøbing er indstillet til prisen i Ringkøbing. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Annonce

Tre i Ringkøbing

I Ringkøbing er følgende huse indstillet:

Øster Strandgade 5; indstilleren understreger, at "ejerne har gjort meget for at bevare husets stil".

Vester Strandsbjerg 9; indstilleren påpeger, at det "er sådanne huse, som, turisterne synes, giver atmosfære i en gammel by, som Ringkøbing nu er, og det gør de fastboende også. Mange steder er de forlængst forsvundet til fordel for det moderne".

Søndergade 1; indstilleren nævner, at "huset er blevet gennemrenoveret i 2019".

Prisen uddeles kun, hvis der rent faktisk er tale om bygninger, der lever op til kravene. Sidste år var der tre kandidater, og prisen tilfaldt både en bygning i byen og én på landet. I Ringkøbing var det huset Vestergade 3, der fik prisen, mens Kronhedens Lejrskole fik prisen for et smukt restaureret hus på landet.

Uddelingen af bevaringsprisen er dog ikke det eneste, der sker på generalforsamlingen, der finder sted onsdag 26. februar klokken 19.00 i Ringkøbing Medborgerhus på Herningvej.

Der bliver således et foredrag ved museumsinspektør Christian Ringskou om "Huse og mennesker i Ringkøbing 1880-1920".

Vester Strandgade 9 er indstillet til Bevaringsprisen 2019. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Søndergade 1, Ringkøbing, er indstillet til Bevaringsprisen. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce