Annonce
Ringkøbing

Hyldest for bevaring af det gamle: Huse i Lem og Ringkøbing indstillet til pris

Bredgade 82 i Lem er indstillet til bevaringsprisen. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Tre huse i Ringkøbing og ét i Lem konkurrerer om Ringkøbing Bevaringsforenings pris; prisen uddeles på foreningens generalforsamling i Medborgerhuset Ringkøbing.

RINGKØBING: Fire huse konkurrerer onsdag aften om Bevaringsprisen 2019, fire i Ringkøbing og ét i Lem. Desuden er der kommet forslag om endnu et hus, men det ligger uden for det område, Ringkøbing Bevaringsforening dækker, nemlig den gamle Ringkøbing Kommune, så det tæller ikke med.

Bevaringsforeningen har uddelt prisen gennem mange år; den uddeles både til et hus i Ringkøbing og på landet. I byen skal bevaringsarbejdet være afsluttet i løbet af 2019, mens det på landet godt må være et arbejde, der har stået på over en længere periode eller et løbende bevaringsarbejde.

For begge priser gælder det, at de er en påskønnelse for godt bevaringsarbejde, og det kan være restaurering, tilbageføring eller vedligeholdelse.

Bredgade 82 i Lem ejes Helle og Tage Nielsen, der overtog huset 1. april 2017. Huset er fra 1924, og da køberne overtog huset, var der ikke ændret noget som helst siden 1924.

"Helle og Tage har selv restaureret huset, bortset fra tag, el, vand, varme og kloak. I løbet af de tre år er huset totalt endevendt, både inde og ude. Vinduerne er en tro kopi af de oprindelige sprossevinduer. Det samme gælder taget. Det ihærdige ægtepar har brugt rigtig mange timer på renoveringen", skriver indstillerne.

Annonce
Øster Strandgade 5 i Ringkøbing er indstillet til prisen i Ringkøbing. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.

Tre i Ringkøbing

I Ringkøbing er følgende huse indstillet:

Øster Strandgade 5; indstilleren understreger, at "ejerne har gjort meget for at bevare husets stil".

Vester Strandsbjerg 9; indstilleren påpeger, at det "er sådanne huse, som, turisterne synes, giver atmosfære i en gammel by, som Ringkøbing nu er, og det gør de fastboende også. Mange steder er de forlængst forsvundet til fordel for det moderne".

Søndergade 1; indstilleren nævner, at "huset er blevet gennemrenoveret i 2019".

Prisen uddeles kun, hvis der rent faktisk er tale om bygninger, der lever op til kravene. Sidste år var der tre kandidater, og prisen tilfaldt både en bygning i byen og én på landet. I Ringkøbing var det huset Vestergade 3, der fik prisen, mens Kronhedens Lejrskole fik prisen for et smukt restaureret hus på landet.

Uddelingen af bevaringsprisen er dog ikke det eneste, der sker på generalforsamlingen, der finder sted onsdag 26. februar klokken 19.00 i Ringkøbing Medborgerhus på Herningvej.

Der bliver således et foredrag ved museumsinspektør Christian Ringskou om "Huse og mennesker i Ringkøbing 1880-1920".

Vester Strandgade 9 er indstillet til Bevaringsprisen 2019. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Søndergade 1, Ringkøbing, er indstillet til Bevaringsprisen. Foto Ringkøbing Bevaringsforening.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce