Annonce
Tarm

Tarm Bibliotek vandt valget: Næsten alle vælgere skrev under på at ville redde biblioteket

Familien Nygaard var blandt de mange Tarm-boer, der skrev under for at bevare byens bibliotek. 13-årige Mathilde bruger både biblioteket i skolen og i fritiden. Foto: Cecilie Bisgaard.
Tarm Bibliotek er i fare for at lukke. Lokale borgere brugte valgdagen på at samle underskrifter i bunkevis.

Tarm: I indgangen til Tarm Idrætscenter flokkes flere mennesker omkring en række borde. Ikke valgborde. Borde, hvor man bliver mødt med beskeden: "Vil du være med til at redde Tarm Bibliotek?"

For på valgdagen var Tarm Idrætscenter ikke kun en kamp mellem de lokale folketingskandidater, det var også en kamp om at forlænge livet for det lukningstruede bibliotek.

Biblioteket, der er selvbetjent, er lukningstruet på grund af de besparelser, som Ringkøbing-Skjern Kommune skal finde. 300 millioner kroner på fire år. Derfor havde en række frivillige organiseret en underskriftindsamling.

- Det er rigtig vigtigt for en by som Tarm, der har mistet nogle kommunale institutioner, og hvor butikkerne lukker, at have nogle muligheder som bibliotek og skoler, hvis det stadig skal være attraktivt at bo her, siger Hanne Laier, der er en af idékvinderne bag underskriftindsamlingen.

- Biblioteket har en central funktion. Det bliver brugt at skolebørn, ældre mennesker og dagplejere. Læserbreve er fine, men vi også nødt til at gøre noget andet og noget mere for at synliggøre vores sag. Det var oplagt at bruge valgdagen til at samle underskrifter. Og centerlederen var med på idéen, siger hun.

Annonce
Vi vidste, der ville være opbakning, men det her er fuldstændig overvældende.

Hanne Laier, initiativtager til underskriftsindsamling

Opbakning overvældede

Med på idéen var vælgerne også. For mens man i idrætscentret skulle tælle 3007 stemmer op, da valgdagen var omme, kunne støtten til biblioteket mønstre næsten lige så mange underskrifter. Omtrent 2450 tarmboer skrev under i Tarm, mens underskrifter i Hoven sørgede for, at i alt 2731 skrev under for at bevare biblioteket. Hanne Laier kalder resultatet for "ekstremt og helt vildt."

- Vi vidste, der ville være opbakning, men det her er fuldstændig overvældende, siger Hanne Laier.

Nogle af dem, der har skrevet under på "Bevar Tarm Bibliotek", er familien Nygaard. Mor Mette har skrevet under, fordi hun synes, det er rart med et bibliotek, som børnene kan bruge.

- Jeg har næsten lige været der for at låne bøger til en skoleopgave. Nogle gange er jeg der også bare for at låne en bog. Jeg kan godt lide at læse Harry Potter, siger 13-årige Matilde Nygaard, der også skrev under.

Hvis man ønsker at skrive under, men ikke fik gjort det på valgdagen, kan man nå det endnu. De lokale butikker i Tarm har nemlig underskriftsblanketter liggende. Hanne Laier forventer, at man inden for den næste uge eller to samler underskrifterne og afleverer dem til kommunalpolitikerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

EU. Fiskeriet skal med i Brexit-aftalen

Læserbrev: I disse dage dominerer Brexit-forhandlingerne EU. Og det kan få store konsekvenser for danske virksomheder, særligt det danske fiskeri, hvis ikke der landes en aftale. Derfor er det vigtigt, at vi på tværs af partiskel står sammen om at få en aftale med briterne, der tager højde for fiskeriet. Forleden besøgte vi Thyborøn Havn. Et besøg der affødte to vigtige erkendelser. Først og fremmest, at der skal meget til at slå de vestjyske fiskere og havnearbejdere ud af kurs. Der er fuld gang i fiskeriet og handlen i Thyborøn. Men også at truslen fra Brexit hænger som en mørk sky over havnen. Truslen er ikke ny. Om nogen, er vores danske fiskere blandt dem, der følger Brexit-cirkusset allernærmest, og det er med god grund. De danske fiskere fanger omkring 40 procent af deres fisk i britisk farvand, og omkring 30 procent af deres indkomst stammer fra selv samme områder. Uanset om Brexit bliver hårdt eller blødt, vil Storbritannien få status af at være tredjeland i forhold til EU. Hvis ikke vi lander en Brexit-aftale, der tager højde for fiskerierhvervet, vil det få fatale konsekvenser ikke blot for fiskerne fra Thyborøn, men for alle danske fiskere og de følgeerhverv, som fiskeriet skaber. En rapport fra Aalborg Universitet viser, at vi med det værst tænkelige scenarie alene i fiskeribranchen vil miste knap 1000 jobs samt næsten en milliard kroner i indtægter. Det vil være katastrofalt for særligt nord- og vestjyske havnebyer som Thyborøn. Dog er der plads til forsigtig optimisme. Selv for to vestjyder som os. EU står nemlig sammen på tværs af lande og partiskel. For nylig vedtog vi en aftale i Europa-Parlamentet, der forlænger den nuværende ordning, så briterne fortsat kan fiske i EU's farvand. Det betyder også, at vi kan fiske i deres farvand næste år, selvom det skulle blive et hårdt Brexit. EU er klar til at lave en aftale for fiskerne, hvis briterne er. Briterne har selv meget at tabe ved en Brexit-aftale, der ikke tager højde for fiskerierhvervet. Får vi ikke adgang til britisk farvand, får briterne heller ikke adgang til at sælge fisk til resten af Europa. EU kan virke fjernt og bureaukratisk. Men Brexit får virkelige konsekvenser for virkelige mennesker. Som vestjyske repræsentanter i EU vil vi gøre alt, der står i vores magt, for at sikre en Brexit-aftale, der beskytter vores danske fiskere.

Annonce