Annonce
Tarm

Tarm Bibliotek vandt valget: Næsten alle vælgere skrev under på at ville redde biblioteket

Familien Nygaard var blandt de mange Tarm-boer, der skrev under for at bevare byens bibliotek. 13-årige Mathilde bruger både biblioteket i skolen og i fritiden. Foto: Cecilie Bisgaard.
Tarm Bibliotek er i fare for at lukke. Lokale borgere brugte valgdagen på at samle underskrifter i bunkevis.

Tarm: I indgangen til Tarm Idrætscenter flokkes flere mennesker omkring en række borde. Ikke valgborde. Borde, hvor man bliver mødt med beskeden: "Vil du være med til at redde Tarm Bibliotek?"

For på valgdagen var Tarm Idrætscenter ikke kun en kamp mellem de lokale folketingskandidater, det var også en kamp om at forlænge livet for det lukningstruede bibliotek.

Biblioteket, der er selvbetjent, er lukningstruet på grund af de besparelser, som Ringkøbing-Skjern Kommune skal finde. 300 millioner kroner på fire år. Derfor havde en række frivillige organiseret en underskriftindsamling.

- Det er rigtig vigtigt for en by som Tarm, der har mistet nogle kommunale institutioner, og hvor butikkerne lukker, at have nogle muligheder som bibliotek og skoler, hvis det stadig skal være attraktivt at bo her, siger Hanne Laier, der er en af idékvinderne bag underskriftindsamlingen.

- Biblioteket har en central funktion. Det bliver brugt at skolebørn, ældre mennesker og dagplejere. Læserbreve er fine, men vi også nødt til at gøre noget andet og noget mere for at synliggøre vores sag. Det var oplagt at bruge valgdagen til at samle underskrifter. Og centerlederen var med på idéen, siger hun.

Vi vidste, der ville være opbakning, men det her er fuldstændig overvældende.

Hanne Laier, initiativtager til underskriftsindsamling

Opbakning overvældede

Med på idéen var vælgerne også. For mens man i idrætscentret skulle tælle 3007 stemmer op, da valgdagen var omme, kunne støtten til biblioteket mønstre næsten lige så mange underskrifter. Omtrent 2450 tarmboer skrev under i Tarm, mens underskrifter i Hoven sørgede for, at i alt 2731 skrev under for at bevare biblioteket. Hanne Laier kalder resultatet for "ekstremt og helt vildt."

- Vi vidste, der ville være opbakning, men det her er fuldstændig overvældende, siger Hanne Laier.

Nogle af dem, der har skrevet under på "Bevar Tarm Bibliotek", er familien Nygaard. Mor Mette har skrevet under, fordi hun synes, det er rart med et bibliotek, som børnene kan bruge.

- Jeg har næsten lige været der for at låne bøger til en skoleopgave. Nogle gange er jeg der også bare for at låne en bog. Jeg kan godt lide at læse Harry Potter, siger 13-årige Matilde Nygaard, der også skrev under.

Hvis man ønsker at skrive under, men ikke fik gjort det på valgdagen, kan man nå det endnu. De lokale butikker i Tarm har nemlig underskriftsblanketter liggende. Hanne Laier forventer, at man inden for den næste uge eller to samler underskrifterne og afleverer dem til kommunalpolitikerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce