Tarm

Tarm Bibliotek vandt valget: Næsten alle vælgere skrev under på at ville redde biblioteket

Familien Nygaard var blandt de mange Tarm-boer, der skrev under for at bevare byens bibliotek. 13-årige Mathilde bruger både biblioteket i skolen og i fritiden. Foto: Cecilie Bisgaard.
Tarm Bibliotek er i fare for at lukke. Lokale borgere brugte valgdagen på at samle underskrifter i bunkevis.

Tarm: I indgangen til Tarm Idrætscenter flokkes flere mennesker omkring en række borde. Ikke valgborde. Borde, hvor man bliver mødt med beskeden: "Vil du være med til at redde Tarm Bibliotek?"

For på valgdagen var Tarm Idrætscenter ikke kun en kamp mellem de lokale folketingskandidater, det var også en kamp om at forlænge livet for det lukningstruede bibliotek.

Biblioteket, der er selvbetjent, er lukningstruet på grund af de besparelser, som Ringkøbing-Skjern Kommune skal finde. 300 millioner kroner på fire år. Derfor havde en række frivillige organiseret en underskriftindsamling.

- Det er rigtig vigtigt for en by som Tarm, der har mistet nogle kommunale institutioner, og hvor butikkerne lukker, at have nogle muligheder som bibliotek og skoler, hvis det stadig skal være attraktivt at bo her, siger Hanne Laier, der er en af idékvinderne bag underskriftindsamlingen.

- Biblioteket har en central funktion. Det bliver brugt at skolebørn, ældre mennesker og dagplejere. Læserbreve er fine, men vi også nødt til at gøre noget andet og noget mere for at synliggøre vores sag. Det var oplagt at bruge valgdagen til at samle underskrifter. Og centerlederen var med på idéen, siger hun.

Vi vidste, der ville være opbakning, men det her er fuldstændig overvældende.

Hanne Laier, initiativtager til underskriftsindsamling

Opbakning overvældede

Med på idéen var vælgerne også. For mens man i idrætscentret skulle tælle 3007 stemmer op, da valgdagen var omme, kunne støtten til biblioteket mønstre næsten lige så mange underskrifter. Omtrent 2450 tarmboer skrev under i Tarm, mens underskrifter i Hoven sørgede for, at i alt 2731 skrev under for at bevare biblioteket. Hanne Laier kalder resultatet for "ekstremt og helt vildt."

- Vi vidste, der ville være opbakning, men det her er fuldstændig overvældende, siger Hanne Laier.

Nogle af dem, der har skrevet under på "Bevar Tarm Bibliotek", er familien Nygaard. Mor Mette har skrevet under, fordi hun synes, det er rart med et bibliotek, som børnene kan bruge.

- Jeg har næsten lige været der for at låne bøger til en skoleopgave. Nogle gange er jeg der også bare for at låne en bog. Jeg kan godt lide at læse Harry Potter, siger 13-årige Matilde Nygaard, der også skrev under.

Hvis man ønsker at skrive under, men ikke fik gjort det på valgdagen, kan man nå det endnu. De lokale butikker i Tarm har nemlig underskriftsblanketter liggende. Hanne Laier forventer, at man inden for den næste uge eller to samler underskrifterne og afleverer dem til kommunalpolitikerne.

0/0
Annonce
Kultur For abonnenter

Knap 3300 underskrifter gjorde indtryk: Kulturformand ”vil gøre alt” for at redde biblioteket

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Håndboldklub om nyt koncept: Rigtig godt produkt, men vi skal tænke på økonomien

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer