Annonce
Danmark

Bevæget Løkke siger farvel med blandede følelser

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
På Venstres landsmøde i Herning bliver Lars Løkke Rasmussen hyldet for sine ti år som partiets formand.

- Jeg har set frem til i dag, men jeg håber, at I vil have mig undskyldt, hvis jeg siger, at det har været med blandede følelser.

Sådan siger Venstres eksformand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin tale ved partiets landsmøde i Herning.

Her bliver der sagt farvel og tak til Løkke, som fra 2009 til 2019 var formand for Venstre, inden en intern politisk krig mellem ham og den daværende V-næstformand satte en stopper for Løkkes formandstid.

Han gik af efter den interne uro. Det samme gjorde Kristan Jensen som næstformand. Begge sidder fortsat i Folketinget for Venstre, men uden at have ordførerskaber.

- Den 31. august blev jeg stille. Og I bevæger jer videre, og jeg er trådt tilbage, og nu står jeg så her i dag.

- Det er for at være ærlig lidt mærkeligt. Men jeg vil gerne sige tak. Tak for alt til de fleste. Tak til alle for det meste, siger en bevæget Løkke.

- Vi kender hinandens styrker og svagheder, og der er ingen grund til at rippe op i det, tilføjer han.

Også den nye Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde ord til Løkke, der undervejs havde svært ved at holde tårerne tilbage.

- Det er dig, der har tegnet stregerne på landkortet.

- Du har været med til at forme det Danmark, som du mange gange har kaldt et af de bedste lande, der findes, sagde Ellemann-Jensen.

Inden den nye formand og Løkke gik på scenen for at tale, blev der vist en takkevideo til Løkke.

Blandt de deltagende var den tidligere leder for De Radikale Margrethe Vestager, som bliver en af tre ledende næstformænd i EU-Kommissionen.

- Et virkeligt passioneret menneske med sine værdier og følelser helt fremme i første række, siger Vestager om Løkke i videoen.

Samtidig understreger Løkke, at hans person ikke kommer til at stå i vejen for Venstre.

Løkke vil ikke udtale sig til pressen efter sin tale. Han har sagt det, der skal siges, lyder det fra ham.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce