forside

Betjent: Medlemmer af bande tilbad deres leder

Lederen af Loyal To Familia, Shuaib Khan, har haft utroligt loyale medlemmer omkring sig, siger betjent onsdag i Københavns Byret. En retssag skal afgøre, om banden skal opløses. Foreløbig er der 97 vidner. På billedet ses medlemmer af gruppen i forbindelse med en sag mod Khan i 2017. (Arkivfoto)

Ansatte i kommune ville hellere stå på god fod med Loyal To Familia end med politiet, siger vidne i retssag.

Forretningsdrivende og kommunalt ansatte i København var bange for banden Loyal To Familia (LTF), og lederen havde i den grad magt over sine folk.

Det har en politiassistent onsdag fortalt i Københavns Byret i forbindelse med retssagen om eventuel opløsning af gruppen.

- Han var toppen af hierarkiet. Han var næsten tilbedt af de andre medlemmer. Det, han sagde, var det eneste, der gjaldt, beretter politiassistenten.

Den 32-årige Shuaib Khan grundlagde banden i 2013. Sidste år skred politiet ind med et foreløbigt forbud mod LTF. I november udviste Højesteret Khan af Danmark. Tilsyneladende befinder han sig i Spanien, har medier rapporteret.

Om han selv på et tidspunkt dukker op i byretten for at forklare sig, er tvivlsomt. Flere ledende personer er indkaldt for at lade sig afhøre 20. marts. Men de har ikke status som vidner og har dermed ikke pligt til at udtale sig.

Politiassistenten, der onsdag udspørges, har mange erfaringer med banden på Nørrebro i København.

En dag i foråret 2017 råbte Shuaib Khan betjenten an. Der var lige noget, han ville informere ham om. Det handlede om nogle mænd henne ved en kiosk. På tøjet havde de bogstaverne SYLF, som betyder Support Your Local Familia.

- Han siger: Bare så du ved det, det er ikke en underafdeling, det er prøvemedlemmer, der bærer de mærker, forklarer betjenten om kontakten.

På Indre Nørrebro herskede de uniformerede LTF'ere i udpræget grad i 2017, lyder det.

- De erhvervsdrivende var utroligt utilfredse, men også bange for dem. De følte, at den her synliggørelse af en kriminel organisation ødelagde deres muligheder for at tjene penge, siger politiassistenten.

- Kommunalt ansatte var så bange, at de sagde, at de hellere ville stå på god fod med LTF end med politiet. De sagde, at politiet på et tidspunkt tog hjem, mens LTF var der altid, siger han.

En af forsvarerne, advokat Michael Juul Eriksen, vil have navne på de personer, der er kommet med udtalelserne, men politiassistenten siger nej. Han har lovet dem anonymitet.

I Folkets Hus på Stengade havde banden ifølge politiet nærmest erobret anden sal. I stuen var der café, og på første var der yoga. Når politiet kom forbi, var der tilråb og aggressiv flokoptræden.

Deciderede klubhuse har LTF ikke haft, fortæller et andet vidne, der er ansat i Nordsjællands Politi. Her var der tilholdssteder for eksempel i et garageanlæg i Helsingør og i en baggård til en kiosk i Nivå.

- Min politifaglige vurdering er, at bandegrupperinger har en tendens og en adfærd, der er territorielt forankret. Man vil dominere narkomarkedet, siger betjenten.

Retssagen fortsætter i den kommende uge.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens tal og regnskaber: Foersom Genetik ApS har oplevet nedgang i resultatet

Annonce
Annonce
Ringkøbing

Forstanderposten er sikret på Vestjyllands Højskole - i hvert fald det næste år

Ringkøbing-Skjern

Borgmester byder velkommen: Lokal Facebook-gruppe samler udenlandske borgere i Ringkøbing-Skjern

Hvide Sande

Sank efter renovering i Hvide Sande: Historisk sejlskib blev bjærget

112

Nyt kirkeindbrud: Tyve tog nøgler

Ringkøbing For abonnenter

Et Æ, et Ø og et Å: Rafaellas tatovering vil minde hende om en skøn tid i Vestjylland

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Erhverv

Lalandiahuse revet væk: Tæt på at melde alt udsolgt

112

To unge blev dømt for våbentyverier

Ringkøbing

Se alle billederne: Folk valfartede til indvielse af madpakkehuset

Hvide Sande

Surf-arrangement skal få flere til at jagte bølgerne ved Hvide Sande