Annonce
Hvide Sande

Bestseller-forfatter bag ny tv-serie: Vestkysten er de store fortællingers sted

I september 2017 var blandt andre forfatter Anders Klarlund inviteret til at deltage i en kommunal workshop syd for Hvide Sande, hvor der blev udtænkt planer om at skabe en ny tv-serie, der udspiller sig på vestkysten. Nu er projektet for alvor ved at tage form. Arkivfoto: John Randeris
Gennem de seneste ti år har Anders Klarlund og Jacob Weinreich - under pseudonymet A.J. Kazinski - skrevet stribevis af bestseller-krimier, men lige nu bruger makkerparret mest af alt arbejdstid på at skabe en ny tv-serie, der skal udspille sig på vestkysten. I denne artikel løfter Anders Klarlund lidt af sløret for handlingen i 'Hvide Sande', som er planlagt til at blive vist på TV 2.

'Det er i hvert fald en hjælp at slå nogen ihjel, hvis man vil sørge for, at det bliver lavet. Så har du en krimi, og det er der et umætteligt behov for.'

Citat Anders Klarlund, september 2017.

Dengang havde han og makkeren, Jacob Weinreich, for en stund slået lejr i Den gamle Præstegaard i Årgab lidt syd for Hvide Sande, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune havde samlet folk fra tv-branchen, producenter og manuskriptforfattere. Målet var - og er - klart: Hvide Sande og vestkysten skal danne rammen om en tv-serie, der måske kan komme til at strække sig over flere sæsoner.

I dag - godt to år senere - er der endnu ikke sagt 'klar til optagelse', men fra kommunal side er det nu meldt ud, at det ambitiøse projekt er ved at tage seriøs form. Der er et håb om, at filmholdet rykker ind i Hvide Sande i sommeren 2020, hvor der i givet fald vil blive arbejdet med det manuskript, som Anders Klarlund og Jacob Weinreich har forfattet:

- Vi har smidt alt, hvad vi har af kompetencer og talent, i det her i godt to år. Det vil knuse mit hjerte, hvis det ikke bliver til virkelighed. Jeg håber det rigtig, rigtig meget. Men jeg er jo bare forfatter. Det er ikke mig, der sidder med ved bordet, når der skal findes penge, siger Anders Klarlund.

Vi har gjort det her i 25 år, og det med at sætte sig ned og planlægge, at det skal blive et hit, det kan man ikke. Vi spiller hver kamp, så godt vi kan, og så nyder vi det, mens vi gør det

Anders Klarlund, forfatter

Kærlighed i luften

Produktionsselskabet Deluca Film er valgt til at skabe dramaserien, der - hvis alt klapper efter hensigten - bliver vist på TV 2 i bedste sendetid. Det er imidlertid en forudsætning, at lokale investorer bidrager med mindst seks millioner kroner til seriens samlede budget.

Foreløbig er der planlagt én sæson med otte afsnit, og godt halvdelen af manuskriptet er færdigskrevet af Anders Klarlund og Jacob Weinreich, der siden 2010 har udgivet syv romaner under pseudonymet A.J. Kazinski.

I bund og grund er der tale om en krimi, men der er flere lag i fortællingen, forklarer Anders Klarlund. Han er af gode grunde ikke interesseret i at afsløre alverden på nuværende tidspunkt, men altså ...

- Det handler om to betjente, der kommer til byen et år efter, at der er begået et mord. De skal forsøge at opklare det, de andre ikke kunne. Det er en mand og en kvinde, og det er højsommer. Det handler også om relationer og om at turde kærligheden. Og det handler om barndommens afvisninger og om, hvordan man kommer sig over det.

Seriens arbejdstitel er 'Hvide Sande':

- Jeg synes, det er en vidunderlig titel. Jeg kan godt li' det, og det er det, der står på papirerne, når vi afleverer noget. Men i sidste ende er det ikke forfatteren, der bestemmer titlen på en tv-serie, tilføjer Anders Klarlund.

Annonce

Stolte af fortællingen

Inden, han modtog invitationen til at deltage i workshop'en i den hedengangne præstegård dengang i efteråret 2017, havde Anders Klarlund aldrig tidligere været i Hvide Sande:

- Da vi ankom, vidste vi, at vi skulle blive forelskede i stedet, for ellers ville det ikke være muligt at fortælle noget derfra.

Makkerparret har siden haft midlertidig adresse på kanten af havet tre-fire gange, og Holmsland Klit har sat sig i krop, sjæl og pc-tastatur. Manuskriptforfatterne har boet i sommerhus i Houvig, de har købt daglige forsyninger hos Meny i Søndervig, de har spillet på tennisbanen, og Anders har penge på kontoen hos Vestjysk Bank i Bredgade i Hvide Sande.

Og de ved, hvor den bedste øl og den bedste tapas bliver serveret. Og de har et klart favoritsted, når badebukserne skal luftes.

I dag er Hvide Sande én af de byer, Anders Klarlund kender bedst efterhånden, og forelskelsen holder ved:

- Vestkysten er de store fortællingers sted, og det har vi forsøgt at afspejle. Det ville ikke være muligt at lave 'Forbrydelsen' i Hvide Sande, for det er det for smukt og for lyst til. Det her er en anden slags fortælling, som vi er umådeligt stolte af.

Klarlund og Weinreich

Bag forfatterpseudonymet A.J. Kazinski gemmer sig makkerparret Anders Klarlund og Jacob Weinreich.

A.J. Kazinski debuterede i 2010 med romanen 'Den sidste gode mand', og siden er fulgt 'Søvnen og døden' (2012), 'En hellig alliance' (2013), 'Forfølgerne' (2014), 'Den genfødte morder' (2015), 'Drømmetyderens død' (2016) og 'Miraklernes nat' (2017).

Under pseudonymet Anna Ekberg har forfatterduoen også udgivet romanerne 'Den hemmelige kvinde' (2017), 'Kærlighed for voksne' (2018) og senest 'Havets børn.'

I eget navn har Anders Klarlund udgivet romanerne 'Hvorfor jeg forlod dig' og 'Samtaler jeg har haft med min kone.'

I 1996 debuterede Anders Klarlund som filminstruktør med 'Den attende,' og siden har han skabt film som 'Hvordan vi slipper af med de andre' og 'The secret society of fine arts.'

Jacob Weinreich debuterede i 2001 som forfatter med romanen 'Ringside', og to år senere blev han uddannet som manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole.

Han har siden udgivet romanerne 'Anfield Road' og 'Mellemlandinger' samt flere børne- og ungdomsbøger.

Jacob Weinreich har netop færdiggjort romanen 'Pigen på den franske skole.'

Annonce

Humor og hjertevarme

Ifølge kulturchefen i Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Høgh Sørensen, skal hovedrollerne i tv-serien indtages af 'skuespillere fra øverste hylde,' men lige nu bliver det ved gætterier på gadeniveau:

- Jeg ved, at man ikke ved det. Men jeg vil gerne se to skuespillere, der har den dér lune ... som gør, at jeg holder af de personer, jeg skal være sammen med i otte timer, siger Anders Klarlund.

Han siger videre, at manuskriptet rummer megen hjertevarme og megen humor; for eksempel mellem de to udstationerede politibetjente:

- Der opstår en masse situationer, som er komiske. Alle, der lever i et forhold, vil genkende mange af de krumspring og fjollerier, der er mellem de to. 'Hvide Sande' bliver en stor, lys og hjertevarm tv-serie, som alle med et forhold til vestkysten bliver glade for og stolte af. Vi ser de store følelser, tilføjer Anders Klarlund.

Han er vokset op på landet i Hornsherred i det nordlige Sjælland, og forfatteren har spottet fællestræk med livet, som det leves i Hvide Sande:

- Det lyder som en kliché, men der er noget særligt over den måde, man kommer hinanden ved på. Man kender hinanden, og man ved, at der skal en anden indsats til for at få tingene til at fungere. Det kræver noget af alle. Det er en stor charme ved det lille samfund. Nu bor jeg i København, hvor vi hver især bare skal passe vores eget.

- Vi er prof-forfattere, og vi lever af det. Det har fordele og ulemper, men Jacob og jeg vi kan ikke andet, siger Anders Klarlund (t.v.) om sit mangeårige makkerskab med Jacob Weinreich. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix
Annonce

Fokus på næste kamp

Lokalt drømmes der om, at 'Hvide Sande'-serien bliver et seerhit, der afføder flere sæsoner. Så langt tænker Anders Klarlund slet ikke:

- Det er et kæmpestort arbejde at skrive én sæson. Det er ligesom, hvis du skal i gang med en ny sæson i Superligaen i juli. Så fungerer det ikke, hvis du tænker på de kampe, der skal spilles til næste forår. Du er nødt til at gå på banen og spille hver enkelt kamp så godt som muligt. Vi har gjort det her i 25 år, og det med at sætte sig ned og planlægge, at det skal blive et hit, det kan man ikke. Vi spiller hver kamp, så godt vi kan, og så nyder vi det, mens vi gør det, siger Anders Klarlund om sit parløb med Jacob Weinreich.

For ikke at stirre sig blind på én fortælling har makkerparret typisk flere historier i luften. For tre måneder siden udgav A.J. Kazinski - i samarbejde med forfatterkollegaen Thomas Rydahl - krimien 'Mordet på en havfrue', som også har potentiale til at blive en tv-serie, og i eget navn har Jacob Weinreich netop færdiggjort romanen 'Pigen på den franske skole.'

- Ellers arbejder vi mere eller mindre fuld tid på 'Hvide Sande.' Vi er prof-forfattere, og vi lever af det. Det har fordele og ulemper, men Jacob og jeg, vi kan ikke andet, siger Anders Klarlund.

Deres romaner er udgivet i tæt ved 30 lande.

I næste uge er de to fortællere atter at finde på vestkysten, hvor Anders Klarlund frydes over, at 'der er nogle fede stednavne derude':

- Der er jo ikke noget smukt over Amager og Køge ... men Hvide Sande, Tyskerhavnen og Holmsland Klit ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ro på vestjysk S-bagland: En enkelt har meldt sig ud i protest, men der er generel opbakning til partilinjen

Annonce