Erhverv

Bestil dit danske sommerhus til højsæsonen i god tid i år

Hvis du vil holde ferie i et dansk sommerhus i uge 30 i år, er det en rigtig god ide at bestille i god tid. Arkivfoto.

Sommerhusbureauer melder om meget stor interesse for danske sommerhuse i hovedferien i år, fordi 41 millioner mennesker i Tyskland, Norge, Sverige og Danmark har ferie på samme tid.

Ringkøbing-Skjern: En hurtig søgning på de lokale sommerhusbureauers hjemmesider viser, at der stadig er ledige huse i uge 30, men omvendt er det tydeligt, at der er færre huse i uge 30 end i 29 og 31.

Bureauchef hos Sol & Strand i Søndervig, Jeppe Ryskov, siger det på denne måde: - Glemt alt om last minute-tilbud i uge 30 i år. Alt bliver udsolgt i uge 29 og 30. Det er helt sikkert.

Hos Feriepartner i Hvide Sande er direktør Lykke Høj også helt sikker på, at uge 29, 30 og 31 bliver udsolgt i år.

- For os herude på vestkysten betyder det ikke så meget, at ferien falder ens for mange mennesker i år. Vi er lidt vant til at have udsolgt i højsæsonen, så det betyder måske mere på østkysten og rundt om fjorden. Tyskerne er generelt gode til at booke tidligt, så for danskere, der gerne vil holde ferie ved vestkysten i år, gælder det om at booke tidligere, siger Lykke Høj.

Sommerhusportalen Feline Holidays har undersøgt udviklingen i 2019 i forhold til sidste år og kan konstatere, at der er udsigt til endnu højere efterspørgsel i år.

- 2018 var et rigtig godt år for de danske sommerhusudlejere, og hele Danmark var faktisk udsolgt i uge 30, som er den centrale uge af højsæsonen, siger Allan Maul, der er direktør for Feline Holidays.

Han tilskriver det usædvanligt varme og solrige vejr i sommeren 2018 en stor del af æren for, at så mange valgte at holde ferie i Danmark sidste år.

- Jeg kan selvfølgelig ikke love, at den danske sommer i år bliver lige så god som sidste år, siger Allan Maul med et glimt i øjet.

Alligevel kan han allerede nu konstatere, at sommerhusene bliver udlejet væsentligt hurtigere i år, end de gjorde sidste år.

- Når vi kigger på udlejningstallene, kan vi se, at der hver eneste uge fra uge 22 til og med uge 32 er væsentligt færre sommerhuse at vælge mellem i år, end der var sidste år. Det er især uge 30, der igen i år er efterspurgt, siger han.

Hele Nordtyskland

Selv om Allan Maul altså ikke vil love lige så godt sommervejr som i 2018, er han ikke i tvivl om årsagen til, at det går ekstra stærkt med at få udlejet de danske sommerhuse i år.

- Tyske turister står for en meget stor del af omsætningen i sommerhusbranchen, mens danske, norske og svenske turister også fylder en del. Men når vi taler om tyske turister, er det især tyskere fra den nordlige del af Tyskland, der tager på ferie i Danmark. Og i år har alle de nordtyske delstater ferie på præcis samme tidspunkt som Danmark, Norge og Sverige, forklarer Allan Maul.

- I tidligere år, hvor de nordtyske delstater holdte ferie forskudt i forhold til Danmark, Norge og Sverige, var presset på markedet ikke så hårdt. Her blev efterspørgslen nemlig fordelt på flere uger. Men sådan er det ikke i år. Når tyskere, danskere, nordmænd og svenskere vil i sommerhus i præcis de samme uger i højsæsonen, skaber det et usædvanligt hårdt pres. Der er tale om, at halvdelen af den tyske befolkning har ferie på præcis samme tid som Danmark, Norge og Sverige i år. Det er ca. 41 millioner mennesker, uddyber Allan Maul.

Udsolgt i slutningen af april

Allan Maul glæder sig over, at der er travlhed, og over at mange turister kommer til Danmark henover sommeren.

- Når vi kigger på uge 30, er jeg slet ikke i tvivl om, at der bliver udsolgt hurtigere i år end sidste år. Det går rigtig stærkt; på kun en uge (fra 15. - 22. februar 2019) er der udlejet næsten 1.100 sommerhuse i Danmark i uge 30. Hvis det fortsætter i samme tempo, er der en reel risiko for, at alle danske sommerhuse i den populære ferieuge vil være udlejet hen imod slutningen af april, siger han.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce