Annonce
Læserbrev

Besparelser. Der bliver sparet for meget på et i forvejen lille budget

Læserbrev: Det er med stor bekymring, jeg så sparekataloget fra kommunen, og det blev ikke meget bedre efter budgetkonferencen.

Der bliver skåret dybt rigtig mange steder, og jeg kan se på de områder, jeg beskæftiger mig mest med, som er det sociale område, vil det komme til at gøre ondt.

Jeg er frivillig i mange sammenhænge, men her er det sted fra mit arbejde i bestyrelserne i FrivilligVest, Scleroseforeningen og Frivilligrådet, hvor der bliver skåret, ikke bare indtil benet, men det tager også lidt af knoglen.

Jeg ved, at Ringkøbing-Skjern kommune (Herefter benævnt RKSK), og især social- og sundhedsudvalgets (herefter benævnt SSU) område er rigtig glade for de frivillige og den store indsats, de gør.

Derfor gør det mig meget ondt at se, at der bliver skåret så meget ned på områder hvor vi har borgere, som er udsatte og ofte afhængige af den hjælp, de får. Jeg ved godt, at SSU vil påberåbe sig, at det er på ledelsesniveau, der skæres mest, og det er også sådan, det ser ud, men!! De stillinger, man skærer, har opgaver, som så skal flyttes til andre steder, og i sidste ende vil det komme til at ramme borgerne, da den hjælp, man får, skal gøres hurtigere, fordi man har fået flere opgaver. Det kan nemt føre til, at borgerne føler sig svigtet, glemt og nemt kan blive ensomme, da de ikke har overskud til selv at komme ud blandt andre.

Når man har brug for at spare, skal der findes steder, hvor det er muligt. Her er der så få steder, hvor man kan skære, og det vil gøre ondt, og her er det, at de frivillige kan gøre en forskel.

Jeg mener ikke, de frivillige skal ind og udføre de opgaver, som ikke bliver udført af det offentlige mere, eller kun i begrænset omfang, men derimod være den menneskelige kontakt, der vil være større behov for. Vi skal som frivillige ikke ind og være erstatning for de ansatte, men derimod være det ekstra flødeskum på lagkagen, som gør det værd at stå op om morgenen.

Der er ingen tvivl om, at de frivillige kommer til at få en rigtig stor betydning, især på det frivillige sociale område, hvor vi finder nogle at de svageste borgere. Så kan det være svært at forstå, og det gør lidt ondt, at man har et forslag, fra budgetkonferencen, om en besparelse på 500.000 kr. på det frivillige sociale område, som samtidig giver udtryk for, at man gerne vil have flere frivillige.

Det er så vigtigt, at de frivillige føler sig værdsat og ikke bliver en selvfølge. Jeg kan frygte lidt, at der vil være nogle frivillige, som kunne få den tanke, at man ”bare var lige meget”, ”de kommer nok alligevel”. Det er ikke ret mange penge, de enkle foreninger får, og jeg kan ikke se, at man kan skære på det understøttende lag (administrativt), uden det også får en negativ effekt.

Jeg syntes, det er rigtig meget at skære på et i forvejen lille budget, og RKSK vil gerne bryste sig af at være den kommune, som har flest frivillige. Med det forslag, der ligger her, kunne jeg godt frygte, at der vil komme til at være færre frivillige. Der kan godt skæres lidt, uden det kommer til at gøre for ondt, hvilket jeg ved, der også lå et forslag til fra Frivilligrådet, men med det beløb, som er i spil her, vil der ikke komme et godt resultat ud af.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce