Annonce
Danmark

Beskeden om corona-udbrud på sygehus var stemplet som fortrolig

Udbruddet fandt sted på afdelingen for urinvejskirurgi, der i skrivende stund stadig er lukket. Syv patienter og 14 ansatte er testet positive for covid-19. Arkivfoto: Mathilde Bech
Flere politikere undrede sig. Men der var ifølge regionsdirektør Jane Kraglund tale om en fejl. - I regionen har vi en stor interesse i at være åbne, siger hun.

Vejle: Da politikerne i Region Syddanmark blev orienteret om udbruddet af coronavirus på Vejle Sygehus, var orienteringen stemplet som fortrolig. Hvilket ifølge avisens oplysninger undrede flere.

Men det var aldrig meningen, at den skulle være hemmelig for offentligheden.

Det fortæller regionsdirektør Jane Kraglund til Vejle Amts Folkeblad.

Hun ved ikke præcist, hvordan fejlen opstod, men understreger, at regionen sommetider orienterer regionsrådet om sager, der ikke skal ud i en videre kreds. Det sker ifølge hende, hvis noget juridisk spænder ben, såsom personfølsomme oplysninger.

- Der er tale om en fejl. Det var aldrig meningen, at den orientering skulle være fortrolig. Jeg ved ikke, hvordan fejlen er opstået, men jeg ved, at vi rettede op på den, så snart vi blev opmærksomme på den, siger Jane Kraglund.

Annonce

Det var aldrig meningen, at den orientering skulle være fortrolig. Jeg ved ikke, hvordan fejlen er opstået, men jeg ved, at vi rettede op på den, så snart vi blev opmærksomme på den.

Jane Kraglund, regionsdirektør

Borgernes ret til information

Udbruddet fandt sted på afdelingen for urinvejskirurgi, der i skrivende stund stadig er lukket. Syv patienter og 14 ansatte er testet positive for covid-19.

Det første tilfælde blev ifølge lægelig direktør på Vejle Sygehus Mads Koch Hansen opdaget tirsdag, og siden gik arbejdet med smitteopsporing i gang. 120 patienter blev blandt andre kontaktet. Det fulde omfang kendte ledelsen fredag, oplyser direktøren også, og her blev regionsrådet orienteret i en mail klokken 16.16.

I den stod, at orienteringen var fortroligt. Det fik medlem og læge Marianne Mørk Mathiesen (LA) til at undre sig.

- Jeg kan slet ikke forstå, at det skal hemmeligholdes. Hvad regner man med? At folk ikke finder ud af det. Jeg er stor fortaler for borgernes ret til information, og det skriver jeg rundt til først de andre politikere og bagefter regionsdirektøren, siger Marianne Mørk Mathiesen.

Jane Kraglund forklarer, at hun bliver opmærksom på fejlen, da en eller flere politikere henvender sig.

Få på arbejde i weekenden

Derefter bliver den rettet. Alligevel undrer Marianne Mørk Mathiesen sig stadig over sagen. For hvad hvis hun ikke reagerede?

- Havde offentligheden så ikke fået besked, spørger hun, men det afkræfter regionsdirektøren:

- Vi holder intet som helst lukket. I regionen har vi en stor interesse i at være åbne og for eksempel fortælle om udbruddet af coronavirus på Vejle Sygehus, fortæller Jane Kraglund.

Pressemeddelelsen om udbruddet kommer søndag eftermiddag. Hvorfor skal offentligheden først have besked der, når politikerne får orienteringen to døgn forinden?

- I hele coronakrisen har vi om ikke dagligt, men ofte holdt politikerne orienteret om situationen. I den forlængelse sender vi orienteringen her. Selvfølgelig kunne vi godt have sendt en pressemeddelelse ud derefter, men det er også et spørgsmål om, at det er blevet weekend, og så er der altså ikke super mange på arbejde. Jeg vil godt understrege igen, at vi ikke har haft til hensigt at skjule noget, siger regionsdirektør Jane Kraglund.

Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: I maj kom landet tilbage

Annonce