Annonce
Ringkøbing-Skjern

Besøgstallet skuffer: Dejbjerg Jernalder er lukket

Det er slut med Dejbjerg Jernalder i sin nuværende form, fortæller museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Museet vil gentænke Dejbjerg Jernalder, men det ligger fast, at attraktionen ikke fortsætter i sin nuværende form.

Dejbjerg: Efter 22 år er det nu slut for Dejbjerg Jernalder, som er en af attraktionerne under Ringkøbing-Skjern Museum. Dejbjerg Jernalder er blevet lukket – og skal gentænkes, fortæller museet.

- Jernalderhusene, der består af jordgravede stolper og lerklinede vægge, blev bygget for knap 25 år siden, og de holder cirka så længe. Det gjorde de i jernalderen, og det gør de i dag. Hvis vi var i jernalderen, ville man rive dem ned, og det skal vi også gøre, men det koster lige så meget at opføre et jernalderhus som et parcelhus. Så det gør man ikke bare, når besøgstallet ikke er til det, siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen.

Lukningen får ingen personalemæssige konsekvenser. Ingen mister deres job.

Efter åbningen af Dejbjerg Jernalder i 1998 var der årligt 5000 besøgende, men i de seneste tre-fire år er det faldet til mellem 1500 og 2000.

- Man har aldrig haft det besøgstal, man drømte om, og i de seneste par år har besøgstallet været stærkt faldende og på ingen måde tilfredsstillende. Man havde drømt om omkring 20.000 besøgende, for det kunne man se på tilsvarende attraktioner andre steder i landet, siger Mette Bjerrum Jensen.

Lukningen hænger ikke sammen med, at museet skal finde 1,6 million kroner på budgettet, hvilket er resultatet af en tvist med Arbejdsmarkedets Feriefond. Museet blev eftergivet gælde gæld på 16,5 millioner – men altså ikke hele beløbet.

- Arbejdsmarkedets Feriefond har givet penge til Dejbjerg Jernalder og har haft pant i jorden, så derfor har vi ikke kunnet gøre noget, men fordi vi har fået en aftale, kan vi tage beslutning om at lukke, siger Mette Bjerrum Jensen.

Dejbjerg Jernalder har et fint udstillingshus, som naturligvis ikke skal rives ned – men gentænkes. Det kunne være noget med tidsrejser og fremtidsrejser, men det er kun på idéplanet, understreger direktøren.

- Når det er svært at trække folk til en attraktion, kræver det, at man tænker sig godt om, siger Mette Bjerrum Jensen.

Museet overvejer også, om Dejbjerg Jernalder fortsat skal bruges i skoletjenestesammenhæng, hvor skoleklasser kommer på besøg. Det medfører samtidig overvejelser, om et enkelt jernalderhus skal renoveres, så jernalderen – der lå fra år 500 før Kristus og frem til 850, hvor vikingerne tog over - stadig kan fornemmes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Forskelsbehandling: For regeringen er staten vigtigere end børnene

Læserbrev: Regeringen har sammen med støttepartierne vedtaget, at der nu endelig skal sendes penge ud til de trængte børneinstitutioner. Det er også på tide, at vores børn og pædagoger får bedre vilkår. Dog sniger sig en forskelsbehandling ind, som gør det tydeligt for mig, at regeringen og “børnenes statsminister” er mere statens minister end børnenes. Pengene går kun til de offentlige institutioner. Så er du forældre til et barn og har valgt en anden pasning en statens - det kan være, fordi du vil have mindre digitalisering, en særlig kost eller et bestemt værdigrundlag - ja så er dine børn ikke ligeså vigtige for regeringen som dem i offentlig pasning. Regeringen vil med sit forslag sikre, at den statslige opdragelse i den offentlige pasning bliver bedre. Det er altså vigtigere for regeringen at sikre statens opdragelse af børnene end det er at sikre forældrenes frie valg. Nogle vil mene, at forældre selv kan betale for at vælge staten fra. Det gør de også. For mig er det vigtige barnet. Som skattebetaler vil jeg gerne, at skattekronerne går lige til alle børn - uanset hvor de er passet. Det handler om at sikre lige mulighed for alle forældre og alle børn. Det er frihed og børnevelfærd. At favoriserer offentlige institutioner er for mig et tydeligt tegn på en regering, der har mere fokus på staten end på barnet.

Annonce