Navne

Berejst elektriker fra Barde El-service fylder rundt

Jeg ved ikke, om jeg tænkte, de var gamle (folk på 50). Men jeg har ingen problemer med det. Det er nok mere unge mennesker, der vil tænke lidt over det, griner Richard Andreasen. Foto: Jørgen Kirk.

Ejer af Timring & Barde El-service, Richard Andreasen, fylder 50 år onsdag den 9. januar. Dagbladet fik en snak med ham om vejen derhen.

Videbæk: Det tager kun godt fem minutter, fra nøglen er sat i bilens tænding på sit nedlagte landbrug ved Rimmerhus, hvor han bor med hustruen Mie og børnene Frederik, Christian og Johannes, til Richard Andreasen kan være fremme på sin arbejdsplads i Vorgod-Barde.

Han er netop fyldt 50 år, og så er han ejer af Timring & Barde El-service, hvor han med få afbræk har arbejdet først som elektrikerlærling i sidste halvdel af 80'erne og sidenhen som udlært elektriker.

- Jeg har haft elektriker-arbejdet inde på livet hele livet, siger Richard Andreasen og fortæller, at hans far var uddannet elektriker og elinstallatør i Barde El-service.

- Jeg havde kendskab til arbejdet og havde prøvet det før, så det endte med, at jeg også blev elektriker, siger han og fortæller, at han dog var på en afstikker på teknisk skole, hvor han kunne prøve forskellige håndværksfag som smed, murer og automekaniker.

- Men jeg kunne godt lide arbejdet som elektriker. Der var nogle spændende udfordringer i arbejdet, og så var der mulighed for at arbejde med strøm i både det private og i industrien, siger han.

Svendebrevet fra Herning Teknisk Skole fik han i 1989 og aftjente efterfølgende værnepligten ved marinen i København. Sidenhen blev de faglige færdigheder udbygget med uddannelsen til installatør og uddannelse i merkantil el fra teknisk skole i Hadsten i 1992. Han fik i 1993 muligheden for at være med til at starte en ny el-afdeling i Holstebro, hvor han boede indtil 1996.

Det job var han dog snart færdig med og fik i stedet fast job hos hos Barde El-service.

- Der var noget i det med at drive forretningen og den udfordring, der er i at få det hele til at hænge sammen, der var interessant, så jeg blev hængende, siger Richard Andreasen, om hvorfor han blev hos Barde El-service. Foto: Jørgen Kirk.

Afløsertjans blev starten

I starten arbejdede Richard som menig elektriker under ledelse af sin fader, men endte i 2001 som medejer af forretningen og siden 2005 som ejer af Barde El-service.

- Det var en meget naturlig proces, at jeg kom mere og mere ind i det, siger Richard Andreasen og indrømmer, at han dog ikke på noget tidspunkt havde regnet med at skulle være selvstændig. Det var bare en mulighed, der opstod med tiden.

Smagsprøven på arbejdet med at lede el-forretningen kom, da forældrene skulle rejse til Australien. Turen ville vare syv uger, så Richard fik til opgave at styre forretningen så længe.

- Jeg overvejede, om jeg skulle sige ja. Men så kunne jeg ligesom se, om det var noget for mig at drive virksomhed, siger han.

- Jeg synes, der var et eller andet i det med at drive forretningen og den udfordring, der er i at få det hele til at hænge sammen, der var interessant, så jeg blev hængende, siger Richard Andreasen, der foruden sin 50 års fødselsdag i år kan fejre 30 års jubilæum som elektriker.

Eventyrlysten

På trods af enkelte afstikkere til København og Vejle, så har Richard Andreasens tilværelse ikke udfoldet sig langt fra barndommens land. Ganske vist er han født i Ramme ved Lemvig i Lemvig Kommune, men faderen Svend Aages virksomhed trak familien til den daværende Videbæk Kommune, der nu hører under Ringkøbing-Skjern Kommune.

Selvom stavnsbåndet virker stærkt, så er det alligevel blevet til flere længere rejser ud i det store udland. Efter svendebrevet stod den på seks måneders rundrejse, der blandt andet sendte ham en tur til Australien, hvor han tog arbejde hos en dansk tømrer. Syv år senere hoppede han med sin hustruen Mie ombord på den transsibiriske jernbane fra Moskva og stod først af i Kina en uges tid senere.

- Det var syv dage i tog, så man drøner forbi en masse forskellige landskaber. Det var ikke en færdigpakket rejse, vi købte, så det eneste faste, vi havde, var billetten til togturen til Kina og flybilletten hjem fra Singapore ni måneder senere. Det var en meget fri måde at rejse på, siger Richard, som fik førstehåndsindtryk med lande som Kina, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesien og altså Singapore.

Richard Andreasen holder fødselsdagsreception på Westergaards Hotel i Videbæk fredag den 11. januar fra klokken 12-16.

0/0
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Marie Bertelsen fylder 105 år i højt humør

Annonce
Navne For abonnenter

Orla Villekjær vil dyrke Kierkegaard endnu mere

Navne

Ugens tre jubilarer hos Velux

Navne For abonnenter

Det er altså imponerende: 50 år i den hvide kittel

Tophistorier

Navne

Nye produktionsledere

Navne

Nye gourmetslagtere

Navne

Leidesdorff og Lund åbner afdeling i Skjern

Portræt For abonnenter

Efter et par måneder som sognepræst: - Det er sjovest, når der er nogle, der vil skabe kirkeliv med en

Navne For abonnenter

Kommunens ældste indbygger fylder 105 år - fest med fem generationer

Navne

Formænd genvalgt af HK-medlemmer