Annonce
Ringkøbing-Skjern

Beredskabschef advarer: Brænd ikke haveaffald af i private haver

Selvom februar var ekstrem våd, betyder det tørre martsvejr, at naturen beynder at være brandfarlig, advarer beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Afbrænding af haveaffald kan både genere naboer og være direkte brandfarligt i det nuværende vejr, så haveejere må finde sig i kvasbunkerne, til coronavirussen er overstået, lyder det fra beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund.

RINGKØBING-SKJERN: Man må nærmest ikke forlade matriklen. Og vejret har været strålende. Så hvorfor ikke få det bedste ud af corona-nedlukningen og få ordnet haveen, når man alligevel går hjemme?

Det har rigtig mange vestjyder benyttet den seneste tids hjemsendelse til - men her opstår et problem, for når haven skal forårstrimmes, skaber det uvægerligt efterladenskaber i form af haveaffald. Og hvor skal man gøre af det, når genbrugspladserne er lukkede på grund af virusudbruddet?

Det kunne jo være fristende at samle grenafklip og stikke ild til det i et hjørne af haven og komme af med det på den måde, og en læser har da også spurgt Dagbladet, om man ikke bare kunne ophæve det afbrændingsforbud for haveaffald, der gælder året rundt i private haver i byzoner og fra 1. marts til 1. december i landzone.

Men den går altså ikke, siger Kim Bjerg Wemmelund, der er beredskabschef i Brand & Redning MidtVest. Det er ikke brandmyndighederne, der står for at lovgive, om der skal være afbrændingsforbud eller ej, men der er en grund til, at reglerne er, som de er, siger beredskabschefen.

- I modsætning til, hvad mange tror, så betyder det vejr, vi har lige nu, at naturen begynder at være brandfarlig. Det lyder lidt skørt, efter al den regn vi nærmest lige har haft, men der begynder at være vissent græs rundt omkring, og der er intet, der rigtigt er sprunget ud endnu, siger Kim Bjerg Wemmelund, der selv har været ude til en naturbrand, 10 minutter før Dagbladet fanger ham på telefonen.

Annonce

Haveaffald er ikke bål

Hvad parcelhushaver angår, så er der også en god grund til, at det er forbudt at brænde haveaffald af hele året.

- Man må ikke brænde haveaffald af i byzoner, for det udvikler maser af røg, fordi det er svært at få til at brænde ordentligt. Det kan genere naboerne. Og så er det svært at styre ilden, siger Kim Bjerg Wemmelund.

Kunne man så ikke kalde afbrændingen af haveaffaldet for et bål? Det må man nemlig gerne lave i private haver i byzone. Nej, er svaret igen.

- Bål er uden blade, nåle, kvas og grene - det er rent brænde af tørt træ eller grillkul, så haveaffald kan ikke køres ind under kategorien bål, fortæller beredskabschefen.

Der er i øvrigt ikke officielle regler for, hvor stort et havebål må være, men en tommelfingerregel er 120 centimeter.

Haveaffald er ikke kritisk

Men hvad skal alle de frustrerede haveejere med en stadigt voksende bunker af grenaffald og kvas så gøre? Der er ikke andet for end at væbne sig med tålmodighed, lyder det fra Kim Bjerg Wemmelund.

- Det er svært at argumentere for, at det er kritisk at køre haveaffald på genbrugsplads lige nu, siger han.

Hvis man absolut vil af med sit haveaffald trods afbrændingsforbud og lukkede genbrugsstationer, så er der dog flere havemænd og vognmænd i området, der vil komme de nødstedte haveejere til undsætninger for en mindre betaling, som Dagbladet tidligere har beskrevet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce