Annonce
Ringkøbing-Skjern

Bekymring, savn og eftertanke: 10 vestjyder fortæller om deres liv i det corona-ramte Danmark

Lars Egelund var en tur i Ringkøbings gader med sit kamera. Han mødte ikke mange: "En gul ballon fra nowhere er landet i Gågaden; men ingen tør røre den med en ildtang. For byen skriger på ny forsyning af håndsprit, der tidligst rammer Vestjylland sidst i næste uge. Venlig hilsen fra fotografen, der ikke kunne mere, men måtte i byen efter en forårsbuket til sin udkårne. Gul som ballonen."
Tidligere på ugen ville skoleeleverne have elsket udsigten til to uger fri fra skole. Efter bare to dage som hjemsendt på grund af corona er de allerede begyndt at savne den skemalagte hverdag og vennerne. Det samme er de hjemsendte voksne, som har svært ved at nyde friheden – og som er bekymrede for, hvor længe undtagelsestilstanden varer, hvor mange arbejdspladser den vil koste, og hvor hårdt den potentielt dødelige virus vil ramme her. Dagbladet ringede til 10 vestjyder for at høre om hverdagen i det corona-ramte Danmark.
Annonce

Den største frygt er, hvis nogen bliver syge

Ole Christensen

Ole Christensen, 43 år, ejer af HNN Byggefirma, Videbæk:

- Skolerne er lukkede, og vi har medarbejdere, der muligvis skal blive hjemme og passe børn i stedet for at arbejde. Men vores lærlinge, der var på skole, er sendt hjem, så de kommer på arbejde i stedet for. Vi arbejder meget på Arlas mejerier og skal overholde en del regler af hensyn til hygiejnen. Det skulle vi i forvejen, men der er kommet flere regler. For eksempel må vi kun være et sted, så hvis vi er på mejeriet, må vi ikke også køre ud til hr. og fru Jensen. Hvis mejeriet vælger at stoppe med at bruge håndværkere, vil det gå ud over os. Men den største frygt er, hvis nogen bliver syge, for så bliver vi nødt til at lukke det hele ned, og det vil vi være kede af. Så vi følger de forholdsregler, som alle har fået.

Jeg ville være flov over at stå i kø

Tage Møller

Tage Møller, 72 år, pensionist, Spjald:

- Der er rigtig mange ting, der bliver aflyst. Der er møder og Y’s Mens loppemarked, som nu ikke bliver til noget. Så jeg bruger tiden på at rydde op i gamle papirbunker – og så går jeg ture med mine børnebørn. Vi kommer ud i den friske luft, så det tror jeg ikke, der sker noget ved. Mit femårige barnebarn siger: Bedstefar du er heldigvis ikke gammel, så du skal nok klare det. Jeg er frisk og rask, og er derfor ikke bekymret for at blive smittet. Jeg går ikke og er bange for corona-virus og jeg kunne ikke drømme om at hamstre dagligvarer. Jeg ville være flov over at stå i køen. Men nu, hvor så mange mennesker er sendt hjem, så håber jeg, de vil bruge anledningen til at stoppe op og reflektere over deres liv, og tænke over, om vi nu gøre tingene på den rigtige måde. Hvilke værdier er vigtige. På den måde kan der komme noget godt ud af en krise, mener jeg.

Der er ikke så meget at se til i forrtningen

Anita Søjbjerg, EP Sko. Foto: Johan Gadegaard

Anita Søjbjerg, 55 år, butiksindehaver, Videbæk:

- Der er ikke så meget at se til i forretningen i øjeblikket. Folk bliver hjemme, og de, der kommer, holder forståelig nok en anden afstand end normalt.

- Min største bekymring er, hvor længe dette varer. Vi får stadig leveret varer og der er stadig regninger, der skal betales. Jeg håber, at danskerne respekterer myndighedernes retningslinier, så perioden her bliver så kort som muligt. I stedet for at folk samles i storcentre, så var det bedre at komme i de små butikker, hvor der ikke er mange ad gangen.

Vi har lidt svært ved at nyde friheden

Anton Bjerg. Arkivfoto: John Randeris

Anton Bjerg, 62 år, daglig leder af spillestedet Generator, Ringkøbing:

- Vi har så at sige slukket for strømmen på Generator, og de personer, jeg normalt omgås i forbindelse med mit arbejde, dem omgås jeg ikke de næste 14 dage.

Min kone er skolelærer, så vi er nu to, der går hjemme. Vi har lidt svært ved at nyde friheden i forlængelse af omstændighederne.

Jeg forsøger at få tiden til at gå og har da også stadig nogle ting, jeg skal holde i kog med ændringer af koncertdatoer og refundering af billetter. Jeg er ikke forment adgang til Generator, men jeg kommer der ikke dagligt.

- Min største bekymring er, at den her periode kommer til at vare i rigtig lang tid, og at det kommer til at gå ud over mange mennesker - ikke mindst sundhedsmæssigt.

Det forretningsmæssige må man finde en eller anden ordning på. I forhold til Generator er vi blidt medtaget. Der er andre, der er langt værre stillet.

Nej, jeg er egentlig ikke bekymret for min egen sundhed. Jeg prøver på at opføre mig fornuftigt og at leve efter de retningslinjer, der er stukket ud fra myndighedernes side.

Jeg er bekymret for økonomien hele vejen rundt

Jørn Aas. Arkivfoto: John Randeris

Jørn Aas, 55 år, centerleder i Lem Hallen, Spjald:

- Vi har sendt folk hjem her i centret, hvor vi kun har køkkenet åbent, fordi vi leverer mad ud af huset seks dage om ugen til virksomheder med mere. Selv sidder jeg meget af tiden med benet op efter en knæoperation for nylig. Og så vil jeg gerne indrømme, at jeg er langt mere optaget af corona, end jeg var for halvanden uge siden. Udviklingen er bare gået stærkt.

- Jeg er bekymret for, at det her trækker meget mere ud end 14 dage. Jeg kan godt forestille mig, at vi skal helt hen til sommerferien, inden det her vender. Og så er jeg bekymret over det økonomiske aspekt. Ikke bare for centret her i Lem. Jeg er bekymret for Danmarks økonomi, verdensøkonomien. Det er dystre udsigter.

- Et eller andet sted frygter jeg ikke corona specielt meget. Sygdommen er alvorlig, fordi den spreder sig så hurtigt, som den gør. Men ingen er døde af corona her i Danmark endnu, og der dør mange hvert år af almindelig influenza.

Tid til at ordne hængepartier

René Rasmussen. Arkivfoto: Jørgen Kirk

René Rasmussen, 30 år, professionel håndboldspiller, Skjern:

- Jeg er sat i en form for karantæne derhjemme. Jeg kan i hvert fald ikke træne med kammeraterne i hallen. Så jeg holder mig så meget som muligt hjemme, hvor jeg så kan passe børnene. Min kone Anna arbejder også hjemmefra. Jeg skal passe min træning med nogle løbeture og noget styrketræning, og så har jeg lånt en spinningcykel, så jeg kan få pulsen højt op, mens børnene leger eller ser en film eller noget. Det positive er, at jeg kan få ordnet nogle hængepartier herhjemme. Drivhus, have, måske lidt maling. Men jeg ville nu hellere have haft en almindelig hverdag.

- Vi er da lidt bekymrede. Vi holder afstand til andre, vi har ikke holdt den fødselsdag for et af børnene, som vi normalt ville have gjort. Når man er ude at handle, så kigger man sig måske lidt mere rundt. Uvisheden er det værste. Hvad får det her af betydning for klubben, for sponsorer, for os alle sammen. Det er ikke til at vide.

Ser ikke min mor lige nu

Karoline Reenberg, Skjern, afdelingsleder på Lindbjergskolen i Herning. Foto: Mads Dalegaard

Karoline Reenberg, 40 år, afdelingsleder på Lindbjergskolen i Herning, Skjern:

- Det påvirker mig, fordi skolen er lukket, og vi blev hjemsendt torsdag eftermiddag, så jeg arbejder hjemmefra. Vi er gået i gang med planlægningen af det næste skoleår, så vi holder møder over Skype. Det havde vi i kalenderen, men så kom det her, og det er noget af en opgave at sende 1000 børn hjem. Jeg er glad for, at vi havde to dage til det. Så nu holder vi hjemmeskole for vores to børn, Silke og Rosa, der går på Amagerskolen. Min mand er også lærer, så nu er vi to lærere herhjemme. Jeg er forfremmet til skoleleder og har en eneste ansat - og det er også nok! Børnene savner allerede at komme i skole.

- Jeg er bekymret over, hvis perioden bliver forlænget, men det er, som det er, og så finder vi ud af det. Men jeg er også bekymret for de ældre og svage, der er modtagelige for sygdom. Jeg ser ikke min mor lige nu. Vi snakker i telefon og sender billeder til hinanden. Det er lidt mærkeligt, men sådan er det, når jeg arbejder på en skole med 1000 elever, hvor mange af dem har været på skiferie. Men jeg er også bekymret, når jeg ser, at nogle restauranter og barer ikke er solidariske med at holde lukket. I mit job kan jeg se, hvor vidtrækkende det er.

Vi er ikke bange for at få corona

Thue Larsen og Malthe Berg Thomasen. Foto: Lærke Larsen

Thue Larsen og Malthe Berg Thomasen, 12 år, skoleelever, Ringkøbing:

- Vi er sendt hjem fra skole, så vi laver lektier herhjemme. Vi laver cirka to timers lektier hver dag eller lidt mindre. Vi savner kammeraterne og skolen. Det her er ikke så sjovt, for man kommer til at kede sig. Man må godt gå udenfor, men alligevel ikke helt. Vi plejer at gå til fodbold og håndbold næsten hver dag, men det må vi heller ikke. Vi skal heller ikke spille kamp i weekenden, som vi plejer, og det savner vi.

- Vi må heller ikke være sammen med vores bedsteforældre. Vi vil jo gerne passe på dem, så vi vil ikke smitte dem. Vi er kede af, hvis der kommer til at gå længere tid end 14 dage, til vi kommer i skole og til sport igen. Men vi er ikke bange for at få corona. Det er jo bare en almindelig influenza, og den er ikke farlig for børn.

Dyrene skal fodres, uanset hvad

Landmand Asger Krogsgaard. Arkivfoto: Jørn Deleuran

Asger Krogsgaard, 53 år, landmand, Holmsland:

- Jeg rejser normalt fantastisk meget, så min hverdag er naturligvis meget påvirket. Blandt andet er en rejse til Spanien og Japan blevet aflyst. Heldigvis kan meget klares i telefon og med videoopkald, men jo ikke alt.

- Som landmand med foder, der skal ankomme, dyr, der skal passes, og svin, der skal køres på slagteri, frygter jeg naturligvis allermest, at der bliver så mange, der får konstateret coronavirus, at det bliver svært at opretholde vitale dele af vores forretning.

- Vi har jo også gang i et byggeprojekt, og foråret er på vej, så mine medarbejdere skal nok sørge for, at jeg ikke kommer til at kede mig.

- Sådan en virus, der lukker landet ned, sætter gang i overvejelser af, hvad der er "Need to have" og hvad der "Nice to have", og sætte fokus på det helt nære. Det er sundt at reflektere over ind i mellem.

Jeg savner at give en krammer

Klaus Gamst

Klaus Gamst, 53 år, markedschef i Landbobanken, Ringkøbing:

- Jeg vasker hænder. Jeg har de reneste hænder, holder afstand og så kan jeg mærke, at jeg savner at give krammer og give vores kunder et fast håndtryk.

- Jeg er bekymret på vores kunders vegne. Mange virksomheder kæmper en hård kamp hvilket kan føre til stigende arbejdsløshed. Tiden er den største bekymring – jeg krydser fingre for, at vi får styr på Corona. Hvis vi står sammen (men med to meter mellem os;) og passer godt på hinanden, håber jeg på, at det snart bliver bedre tider.

...........

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce