Annonce
Ringkøbing-Skjern

Bekymring blandt private børnehaver: Ny finanslov kan gøre økonomien sværere

Conny Toft Andersen og Maria Rehfeld grundlagde Grønnegården for et par år siden. Det løber rundt, men en børnehave bliver man ikke rig af. Deres revisor plejer at sige, at det hele ikke skal være ideologi. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Partierne bag finansloven har besluttet, at private institutioner ikke længere må trække penge ud af driften. Det står de private institutioner noget undrende overfor i Ringkøbing-Skjern Kommune, for i forvejen er der ikke mange penge i at drive en børnehave.

RINGKØBING-SKJERN: Hvis politikerne tror, at private børnehaver er vejen til bugnende formuer, så kan de godt tro om igen.

Det er meldingen fra flere private institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Lige nu står de famlende overfor fremtiden, for i forbindelse med finansloven er det blevet besluttet, at private børnehaver ikke må trække overskud ud af driften og dermed lægge penge til side til fremtidige investeringer.

Pengene skal i stedet gå direkte til børnenes gavn. Men det gør de nu i forvejen, lyder det fra institutionerne. For den nyeste privatinstitution i kommunen, Grønnegården i Tarm, er det endda så meget til den gode side, at det bliver bemærket.

- Som vores revisor plejer at siger: Det skal jo heller ikke være idelogi det hele, forklarer Connie Toft Andersen, der sammen med Maria Rehfeld grundlagde institutionen for et par år siden.

Det gjorde de ikke for at tjene kassen, og uden en velvillig omgangskreds og hjælpende forældre var det aldrig gået. Connie Toft Andersen og Maria Rehfeld har selv sat deres sparepenge i bygningen, og der er ingen udsigt til, at de kommer retur.

Annonce

Ingen fornyelse

Hos Naturmusen i Grønbjerg er der arbejde nok i at få det hele til at hænge sammen, og i hverdagen er der ikke meget at rutte med. Med finanslovsaftalen bliver der ingen økonomisk mulighed for at modernisere eller lave fornyelser, og hvis der skulle blive trange tider, er der heller ikke mulighed for at have en buffer i reserve.

- Vi kæmper nok med at spare op i dagligdagen, og det kommer vi til at kæmpe meget mere med. Alt vores indtægt er egenbetaling, og vi ved, at der er masser af fonde, som vi kan søge. Det skal vi til at arbejde noget mere i, end vi gør nu, siger Camilla Boesen, formand for forældrebestyrelsen i Naturmusen.

Annonce

Vil være et alternativ

Det er ikke kun pengene, der trykker, men også friheden til at kunne tilbyde noget andet end det offentlige tilbud.

- Vi har altid lænet os op ad, at vi ikke skulle være konkurrenter, men et alternativ, så vi har ikke taget ekstra, og det vil være ærgerligt, hvis ikke vi kan drive det, som vi gerne vil, siger Martin Rasmussen, der er formand i Solsikken, som er børnehaven til Skjern Kristne Friskole.

Her har man endnu ikke et overblik over de økonomiske konsekvenser.

Naturmusen er en del af Grønbjerg Friskole. Her handler det også om bosætning i landsbyen og oplandet, og ikke mindst at der til stadighed er elever i friskolen. Camilla Boesen er ikke i tvivl om, hvilke konsekvenser politikernes beslutning kan have.

- Flere vil vælge os fra, hvis egenbetalingen sættes op. Men hvis man omvendt har råd til at vælge vores tilbud, er der også mulighed for tilflytning til området, siger Camilla Boesen.


Vi kæmper nok med at spare op i dagligdagen, og det kommer vi til at kæmpe meget mere med. Alt vores indtægt er egenbetaling, og vi ved, at der er masser af fonde, som vi kan søge. Det skal vi til at arbejde noget mere i, end vi gør nu.

Camilla Boesen, formand for Naturmusen i Grønbjerg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Falsk coronalyntest lammer Finderup Efterskole: 60 elever sendt hjem i isolation

Hvide Sande

Oprydning og jagten på en halv million plastik-dimser: - Vi kunne godt pege fingre, men det får vi ikke en ren strand af

Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbold-talenter ramt på flere fronter: Corona-regler giver fjernundervisning, ingen tilskuere og aflyste slutrunder

Annonce