Annonce
Indland

Bekymret klimaforsker: Isen smelter på Arktis tidligere end normalt

Det er bekymrende, at varmen er kommet tidligt til området omkring Nordpolen i år, mener klimaforsker ved DMI.

Der bor ikke mange mennesker i Arktis, men vejr og klima i området er alligevel særdeles vigtigt, da det påvirker klimaet over hele jorden - også Danmark.

Derfor overvåger Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) klimaet på Arktis løbende.

Her har man gjort en foruroligende observation. Varmen har har ramt Arktis tidligere på sæsonen, end den plejer.

Temperaturen over isen har dermed nået op over 0 grader, hvilket får store havisflager på klodens nordligste punkt til at smelte.

Det fortæller klimaforsker ved DMI Rasmus Tonboe.

- Det betyder, at man får et meget sårbart isdække, og der er risiko for, at der bliver meget lidt is tilbage i slutningen af smeltesæsonen i september i Arktis, siger han.

Det skyldes ifølge Rasmus Tonboe, at når afsmeltningen først er startet, breder den sig hurtigt.

Frossen sne reflekterer nemlig mere sollys og dermed mere energi end sne, der smelter.

Rasmus Tonboe kalder den tidlige varme på Arktis for "bekymrende".

- Havisen spiller en rolle for vores klima og den globale temperatur. Hvis der er mindre is i Arktis, så accelererer den globale temperatur, siger Rasmus Tonboe.

Den tidlige varme er hændt før - i 2012 - hvor der blev slået en kedelig rekord for den mindste isudbredelse i slutningen af sommeren. Det samme frygter klimaforskeren kan ske igen.

- Lige nu er varmen kommet cirka en uge tidligere, end den plejer. Det er det samme som i 2012, hvor vi havde rekordlav isudbredelsen, siger han og understreger:

- Jo tidligere smeltesæsonen begynder, desto mindre is er der tilbage i september.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce