Annonce
Indland

Bekymret klimaforsker: Isen smelter på Arktis tidligere end normalt

Det er bekymrende, at varmen er kommet tidligt til området omkring Nordpolen i år, mener klimaforsker ved DMI.

Der bor ikke mange mennesker i Arktis, men vejr og klima i området er alligevel særdeles vigtigt, da det påvirker klimaet over hele jorden - også Danmark.

Derfor overvåger Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) klimaet på Arktis løbende.

Her har man gjort en foruroligende observation. Varmen har har ramt Arktis tidligere på sæsonen, end den plejer.

Temperaturen over isen har dermed nået op over 0 grader, hvilket får store havisflager på klodens nordligste punkt til at smelte.

Det fortæller klimaforsker ved DMI Rasmus Tonboe.

- Det betyder, at man får et meget sårbart isdække, og der er risiko for, at der bliver meget lidt is tilbage i slutningen af smeltesæsonen i september i Arktis, siger han.

Det skyldes ifølge Rasmus Tonboe, at når afsmeltningen først er startet, breder den sig hurtigt.

Frossen sne reflekterer nemlig mere sollys og dermed mere energi end sne, der smelter.

Rasmus Tonboe kalder den tidlige varme på Arktis for "bekymrende".

- Havisen spiller en rolle for vores klima og den globale temperatur. Hvis der er mindre is i Arktis, så accelererer den globale temperatur, siger Rasmus Tonboe.

Den tidlige varme er hændt før - i 2012 - hvor der blev slået en kedelig rekord for den mindste isudbredelse i slutningen af sommeren. Det samme frygter klimaforskeren kan ske igen.

- Lige nu er varmen kommet cirka en uge tidligere, end den plejer. Det er det samme som i 2012, hvor vi havde rekordlav isudbredelsen, siger han og understreger:

- Jo tidligere smeltesæsonen begynder, desto mindre is er der tilbage i september.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Annonce