Annonce
Ringkøbing

Behandlingshjemmet Schuberts Minde lukker: Forstander har sagt op - medarbejdere afskediges

Schuberts Minde, der har lokaler på Vellingvej i Ringkøbing, lukker. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Efter mere end 70 år lukker Behandlingshjemmet Schuberts Minde. Beslutningen er truffet af en enig bestyrelse, der erkender, at behandlingshjemmet for sent har iværksat en fornyelse af pædagogikken og kulturen på stedet. Det meddeler bestyrelsen i pressemeddelelse.
Annonce

Ringkøbing: Onsdag eftermiddag meddelte bestyrelsen, at behandlingshjemmet Schuberts Minde lukker.

Det startede i 1951 som børnehjem med 20 børn, efter at Købmand Carl M. Schubert havde testamenteret et beløb, der skulle oprette et hjem for forældreløse børn. Siden udviklede Schuberts Minde sig til et behandlingshjem for anbragte børn. Men nu er det slut. Bestyrelsen har besluttet at lukket stedet, hedder det i en pressemeddelelse.

- Udsatte og sårbare børn fortjener de bedste rammer for deres liv. Som bestyrelse skal vi stå inde for det, og på trods af et stort udviklingsarbejde på Schuberts Minde det seneste år ser vi ikke længere en fremtid for Behandlingshjemmet Schuberts Minde. Derfor har vi taget beslutningen om at lukke, udtaler Claus Kristensen i pressemeddelelsen.

Annonce

Formand trækker sig

Han har været medlem af bestyrelsen det sidste år og stiller sig i front i stedet for formanden, advokat Bjarne Lund Jørgensen, der efter eget ønske har valgt at trække sig.

Alle ansatte samt forstanderen er orienteret om beslutningen.

Forstander Per Jacobsen, der blot har været ansat siden november, havde forinden meddelt bestyrelsen sin opsigelse.

Beslutningen om at lukke betyder, at alt pædagogisk personale og øvrig ledelse varsles afskediget.

Annonce

Ikke i mål

Socialtilsyn Midt fik onsdag besked om beslutningen, og Schuberts Mindes aktiviteter afvikles efter planen i løbet af de kommende måneder.


Når vi i bestyrelsen vurderer arbejdet med udviklingsplanen, hvor blandt andet den pædagogiske tilgang er ændret, så erkender vi, at trods et kæmpe arbejde, er Schuberts Minde ikke i mål. Opgaven med at vende kulturen tager for lang tid. Det kan vi ikke vente på. Derfor lukker vi.

Claus Kristensen


- Vi erkender, at de seneste år har været præget af kritik af Schuberts Minde. Vi vil og kan som bestyrelse ikke gå ind i tidligere kritik eller enkeltsager. Vi skal se fremad. Når vi i bestyrelsen vurderer arbejdet med udviklingsplanen, hvor blandt andet den pædagogiske tilgang er ændret, så erkender vi, at trods et kæmpe arbejde er Schuberts Minde ikke i mål. Opgaven med at vende kulturen tager for lang tid. Det kan vi ikke vente på. Derfor lukker vi, siger Claus Kristensen.

Bestyrelsen vil nu i dialog med de anbringende kommuner arbejde for, at lukningen får så lidt betydning som muligt for de børn, der er tilbage på Schuberts Minde.

- Det er vores og de anbringende kommuners vurdering, at de børn, der er tilbage på Schuberts Minde, trives godt. Men Schuberts Minde skal ikke modtage flere børn. Det er derfor, vi har truffet beslutning om at lukke, siger Claus Kristensen.

Annonce

Åbner igen

Bestyrelsen vil nu danne en ny koncern med udgangspunkt i den formue, som stadig findes efter Schuberts Minde, og som er testamenteret til at gå til udsatte børn.

- Vi vil opbygge et eller flere opholdssteder for udsatte børn. Det gør vi med et nyt pædagogisk grundlag, nyt personale, ny ledelse og en ny kultur. De børn, der lige nu bor og trives godt på Schuberts Minde, kan rykke med over i det nye sted, men det er naturligvis helt op til de anbringende kommuner, siger Claus Kristensen.

Schuberts Mindes historie

Etableres som børnehjem i 1951 for penge, som købmand Carl Matildur Schubert testamenterer til "Et godt, men tarveligt hjem for forældreløse børn". Anna og Niels Aage Kjærgaard Jensen ansættes som forstanderpar. er ansat i 31 år og udvikler hjemmet fra én afdeling med 36 børn til fire afdelinger, plus feriekoloni.

I 1982 tiltræder Ove Horsted Larsen og Lone Bregnager Larsen som forstanderpar.

I 1985 tilknyttes en socialrådgiver, og familiepleje bliver en integreret del af Schuberts Minde. I 1989 udvider Schuberts Minde med et familiehus til familier i dagsbehandling.

I 1996 tiltræder cand.psych. Jørn Birk Nielsen som forstander. I 1997 får Schuberts Minde status af behandlingshjem.

I 2010 og igen i 2012 viser DR udsendelserne "Kæft, trit og knus", der skildrer hverdagen på Schuberts Minde, hvor "et nej er et nej, piercinger, hængerøvsbukser og dårligt sprog ikke er tilladt, for på Schuberts Minde bestemmer de voksne". Børns Vilkår, et etisk udvalg i Socialpædagogernes landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening kritiserer Schuberts Mindes pædagogik i hårde vendinger. Socialpædagogernes Landsforbund mener, at Schuberts Minde er på kant med FN's børnekonvention.

I marts 2019 truer Socialtilsynet med at lukke Schuberts Minde efter tilsynsbesøg, hvor det konstateres, at børn behandles "nedværdigende og ydmygende". Jørn Birk Nielsen fratræder.

I november 2019 ansættes Per Jacobsen som forstander for at skabe en ændring i pædagogikken og kulturen.

I juli 2020 stikker fire børn af fra Schuberts Minde. En video viser, at en pædagog overfuser et barn - Per Jacobsen undskylder episoden. Socialtilsynet varsler en rapport ultimo september.

23. september 2020 meddeler bestyrelsen, at Schuberts Minde lukker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Handelsskoleelev ramt af corona: Elever og lærere skal blive hjemme

Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Ringkøbing-Skjern

Den rene krig da Ringkøbing IF - formentlig - lukkede sæsonen med en fortjent sejr på 2-0 over Marienlyst

Annonce