Hvide Sande

Beach Bowl: Turistmagnet - og lokalt forsamlingshus

Legelandet understreger, at Beach Bowl i høj grad satser på familier, fastslår Bjarne Øgendahl .Foto: Jørgen Kirk

Siden åbningen i 1994 er centret i Søndervig vokset stille og roligt; i dag passerer over 200.000 mennesker gennem det hvert eneste år.

SØNDERVIG: Lyden er, som den altid har været på Beach Bowl, lige siden centret i Søndervig blev indviet i 1994:

Den hule rumlen af rullende bowlingkugler, fulgt af de tørre "klak", når keglerne væltes, tordner gennem det kæmpestore rum - også selv om det er en iskold, forblæst tirsdag vinterformiddag uden for.

- Vi har seniorbowling i dag, og der er et par hundrede deltagere, siger direktøren for Beach Bowl, Bjarne Øgendahl.

I 1994 og nogle år derefter var bowling kæmpestort, og bowlingcentre sprang op over alt, også i Søndervig, hvor nogle forudseende vestjyske forretningsfolk så mulighederne.

Siden er det gået stejlt ned ad bakke for bowlingsporten mange steder. Men i Søndervig ruller bowlingkuglerne stadig hver eneste dag.

- Det er svært at sige helt præcist, hvor mange bowlingspillere, vi har igennem i løbet af året. Men vi lejer 60.000 par sko ud årligt, så det antal gæster er et absolut minimumtal, da mange af spillerne selv har sko med, siger Bjarne Øgendahl.

Alt i alt passerer over 200.000 mennesker gennem centret i løbet af året; dog ikke 200.000 forskellige personer, da mange turister besøger Beach Bowl mere end én gang i løbet af en ferie.

Fakta

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Det er syvende gang, prisen uddeles.

I år er kandidaterne Beach Bowl, Hotel Skjern, Jyllands Park Zoo, Westwind og WOW-Park.

De fire væsentlige erhvervsmæssige styrkepositioner i Ringkøbing-Skjern Kommune er fødevarer, turisme, produktionsindustri og energi - den grønne satsning. I år er det turisme, der er emnet, og alle fem kandidater er på forskellige vis aktive inden for dette område.

Bowlingcentret er stadig fyldt med liv i Søndervig. Her senior-bowling .Foto: Jørgen Kirk

Mere end bowling

Bowling er altså stadig en vigtig aktivitet i Beach Bowl, og det vurderer Bjarne Øgendahl, at sporten vil blive ved med at være, selv om der ikke er planer om flere baner.

Men Beach Bowl har også fokus på andre aktiviteter - ikke mindst de udendørs.

Som for eksempel den 18 huller store adventure golfbane, hvor man kan spille på kunstgræs, fairways, roughs og greens imellem klitter, lyng, marehalm og vandløb.

I de seneste år har Beach Bowl også haft stor succes med at tilbyde både Segways og de såkaldte Robins, en slags Segways for børn. Turene til stranden er blevet et kæmpe hit blandt turister.

Andre udendørs aktiviteter, der trækker mange børnefamilier, er Superjumper og Waterballz, hvor børnene kan boltre sig i store bolde i et lukket bassin.

Beach Bowl

Beach Bowl i Søndervig åbnede i 1994.

Bjarne Øgendahl har været direktør siden 1997. Han ejer en fjerdedel af centret. Der er tre andre ejere.Restauranten blev bygget i 1998, og centret udvidede med en fitnessafdeling i 2004. Der er forskellige selskabslokaler, og centret tilbyder en række aktiviteter, indendørs som udendørs. Bowling, legeland, bane til segways og stort fitnesscenter, adventure golf, tennis, superjumper og segways.Beach Bowl har et indendørs areal på 4000 kvadratmeter. Der er 20 fuldtidsmedarbejdere med 50-60 personer i vagtplanen.

Bjarne Øgendahl ejer Beach Bowl sammen med tre andre investorer.

Stort legeland

Indendørs er der også sket en masse siden 1994.

- Vi er gode til at sadle om og finde på nyt, fastslår Bjarne Øgendahl.

For eksempel lukkede Beach Bowl for nogle år siden Diskotek Pubben.

- Den blev for besværlig at drive. Der måtte ikke være gæster under 18 år efter midnat, og politiet var ofte på besøg; så vi valgte at nedlægge diskoteket og i stedet indrette et legeland, siger han.

Lige siden er legelandet vokset i omfang; det har bredt sig i første sals højde hen over loungeområdet, og planerne er, at det skal brede sig endnu mere.

- Vi har højt til loftet på Beach Bowl, og det kan vi lige så godt udnytte, fastslår Bjarne Øgendahl.

At det var et legeland, der erstattede diskoteket, er heller ikke nogen tilfældighed, understreger han.

- Vi bliver i stadig højere grad et sted for børnefamilierne, og det vil vi gerne udbygge, fastslår han.

At Beach Bowl formåede at vende diskotekets lukning til noget positivt, er typisk for virksomheden, siger Bjarne Øgendahl.

- Vi er meget fleksible. Vi er villige til at prøve noget nyt, og lykkes det ikke - så gør vi noget andet.

Vinter er selvfølgelig ikke højsæson for Beach Bowl, men der er aktiviteter i centret året rundt.

Fitness og fysioterapi

Som regel får Beach Bowl nu succes med sine tiltag - også de indendørs.

Det gælder for eksempel fitnesscentret, hvor turister og lokale sveder sammen, mens de nyder den enestående udsigt.

Senest har fysioterapeut Anne-Birgitte Beier i øvrigt indrettet sin klinik lige ved siden af motionscentret - til gavn for begge parter.

Men det gælder også den såkaldte "gamezone", hvor unge og gamle kan more sig med flippermaskiner, skydespil, racerbiler, spilleautomater og bamsekraner.

Og det gælder da ikke mindst det 700 kvadratmeter store legeland og bumpercar-banen ved siden af, hvor børnene kan muntre sig, mens forældrene sidder i sofaen ved siden af, og slapper af.

Men Beach Bowl er mere endnu:

Det er også en restaurant, der sælger 40.000 hovedretter om året.

Og det er ikke mindst et "forsamlingshus", der i høj grad bliver brugt lokalt til en lang række aktiviteter - lige fra møder og konferencer til store og små fester; i december er der eksempelvis mange julefrokoster.

Fysioterapeut Anne-Birgitte Beier er også rykket ind i Beach Bowl. Her ta'r hun Reimer Wiese under kærlig behandling.

Hele året rundt

På Beach Bowl har man selvfølgelig mest travlt om sommeren og i de øvrige ferieperioder.

Men ikke kun ...

- For nogle år siden valgte vi at satse på helårsturismen. Det betyder, at vi skal have åbent hele tiden - også de ringeste dage. Det kan ikke nytte, at du kommer til en låst dør; du skal stadig kunne få en steak, når du kommer ind i restauranten, selv om kokken måske ikke serverer ret mange retter den dag, siger Bjarne Øgendahl.

- Vi tror på helårsturismen, og når man gør det, skal man også trække fra; det handler jo også om at kunne fastholde de gode folk.

Adskillige af "de gode folk" har været ansat i mange år; og Beach Bowl har et særligt forhold til unge medarbejdere.

- Vi ansætter en fire-fem stykker om året, når de er 14. Efterhånden som de bliver ældre, bygger vi kompetencer på, så når de bliver 18, kan de en hel masse, siger Bjarne Øgendahl.

Selvfølgelig forlader mange af de unge området for at studere. Men ofte tager de også et fjumreår eller to, hvor de arbejder på Beach Bowl, og adskillige kommer hjem i ferierne og tager nogle uger, når det brænder på.

- Vi har nogle unge på 25, der har været tilknyttet Beach Bowl i 12 år, så vi håber, at vi er med til at fastholde deres forbindelse til området, siger Bjarne Øgendahl.

Motionscentret er et af trækplastrene i Beach Bowl.

Lys fremtid

Han tror på, at Beach Bowl - der i dag ejes af Keld Hansen, Jørgen Jensen, Søren Malgaard og Bjarne Øgendahl selv - har en lys fremtid.

- Vi har altid haft en solid økonomi. Vi har aldrig brugt penge, vi ikke havde, og har altid ført meget af det, vi tjener, tilbage i virksomheden, siger han.

- Det er klart, at for os er planerne om Søndervig Feriepark spændende; det vil give hele Søndervig et ordentligt løft, og det vil også komme os til gode.

Set med Bjarne Øgendahls øjne bliver vejføringen dog helt afgørende.

- Vi drømmer om, at man omdanner Houvig Klitvej til en miljøvej, så bilernes hastighed sænkes, og folk sikkert kan gå over vejen i stedet for at skulle under den gennem en tunnel. Det vil gøre Søndervig til en meget flottere by, der hænger bedre sammen.

Beach Bowl byder på mange aktiviteter, blandt andet i spil-zonen.
Beach Bowl har altid haft en god økonomi; man køber ikke noget - for eksempel et nyt billardbord - uden pengene er til det.
Lige nu er der lidt stille i spilzonen, men i højsæsonen køres der i den grad fræs!
Titusinder triller hvert år bowlingkugler i Beach Bowl.
Bamsekraner ser man ikke så mange steder længere - men på Beach Bowl gør man.
Kok Søren Lundgaard Christensen (tv) har været på Beach Bowl i 16 år.
0/0
Hvide Sande

Værft hjælper Vestas med at holde styr på vingerne

Hvide Sande

Hvid varevogn efterlyst efter bilpåkørsel

Tophistorier

Hvide Sande

Hvide Sande går fremtiden i møde og anlægger ny kaj

Kultur

Søndervig Byfest har succes med tidligt billetsalget

Hvide Sande

Åbent skib: Marinehjemmeværnet viser frem

Hvide Sande

Roere slutter vintersæson af med rejsegilde