Annonce
Videbæk

Bat-detektorerne kom på arbejde: På flagermusejagt ved Brejninggaard

Danmarks Naturfredningsforening inviterede på flagermuse-safari med flagermuse-eksperten Katrine Hulgard.

SPJALD: Vandoverfladen på søen ved Brejninggaard ligger hen i sensommeraftenens mystiske blålige lys. Vi kan svagt skimte ringene, der breder sig, hvor en fisk er oppe for at snappe et insekt …

Men hvor er vandflagermusene?!?

Pludselig skratter og brummer vore bat-detektorer. Vi stirrer alle intenst ud over vandoverfladen. Katrine Hulgaard tænder sin lygte, og lader lyskeglen feje ud over vandet …

Dér!!!

Vi ser et lillebitte væsen, der som en kugle farer lige hen over vandoverfladen, og så er væk igen lige så hurtigt, som det dukkede op: En vandflagermus på jagt efter insekter!

Vi er på flagermuse-safari med Danmarks Naturfredningsforening i Ringkøbing-Skjern Kommunen i den smukke, stemningsfulde park omkring Brejninggaard, og da flagermus kun kommer ud, når mørket falder på, er klokken omkring 22.00, da vi ser de første af de hemmelighedsfulde dyr.

Vores guide er biolog, ph.d. Katrine Hulgard, og der er nærmest ikke den ting, hun ikke ved om de fascinerende, flyvende pattedyr, som hun har forsket i gennem mange år og skrevet ph.d.-afhandling om.

Jonna Odgaard fra Danmarks Naturfredningsforening byder de 50 fremmødte velkommen.

Bat-detektorer

Klokken er 19.00, da Jonna Odgaard og Olav Rex Christensen fra Danmarks Naturfredningsforening som de første ankommer til Brejninggaard for at forberede aftenen.

- Det er anden gang, vi laver en flagermuseaften her på Brejninggaard. Ud over, at her er så smukt, er det også et godt sted at opleve flagermus, fordi der både er åbne områder og vand, så man kan møde flere arter flagermus, fortæller Jonna Odgaard.

Solen er stadig oppe, da folk begynder at strømme til; 50 personer har tilmeldt sig aftenen, så Danmarks Naturfredningsforening kan ikke klage over mangel på interesse for flagermus!

Men de er også interessante, fortæller Katrine Hulgard, der er kørt hertil fra Odense, hvor hun dels underviser på Syddansk Universitet, dels er medejer af firmaet Biologiformidling.

- Det var lidt tilfældigt, jeg fattede interesse for flagermus. Jeg ville egentlig have studeret ulve i Canada, men min professor - der var fra Canada - viste sig at være professor i flagermus, ikke ulve, og han mente, at flagermus var meget mere spændende, siger Katrine Hulgard.

1300 arter

Man tror hende, for da den unge flagermuseforsker kommer i gang, tryllebinder hun den flok på 50 interesserede, der er mødt op, med sine historier - mange af dem selvoplevede - om det flyvende pattedyr.

- Der er 1300 arter på verdensplan, de fleste i troperne. I Danmark lever 16 arter. De lever af alt lige fra frugt og nektar til insekter, fisk og blod, fortæller hun, og beroliger straks dem, der måtte få forestillinger om blodsugende vampyrer i den danske sensommernat: Dem i Danmark lever udelukkende af insekter.

Fælles for alle flagermus er dog, at de kan flyve, og mange orienterer sig ved hjælp af ekkolokalsering - altså ved at udsende ultralydsbølger.

Derfor udleverer hun og Jonna Odgaard også bat-detektorer, inden vi går på safari: Det er apparater, der opfanger ultralydssignaler, og omsætter dem til lyde, mennesker kan høre.

Solen er gået ned, og først går vi på jagt efter brunflagermus i de smukke enge ned mod Randbæk.

Katrine Hulgaard fortæller, hvordan bat-detektoren virker.

Der er bid

Mens mørket falder på, spejder vi efter flagermusene, der foretrækker at jage i åbne områder, men kan ikke få øje på nogen. Det er måske for tidligt på aftenen … de er der i alt fald ikke.

Katrine Hulgard lader dog et par døde flagermus gå rundt, så vi kan se, hvordan de ser ud. De fylder ikke meget!

Så går vi tilbage til søen for at spotte vandflagermus; et lille væsen på kun otte gram, der flyver lavt over søen, og snapper insekter i flugten.

Hele herregårdsområdet er nu nedsænket i et romantisk mørke - og denne gang har vi heldet med os!

Man skal være hurtig for at se de lynhurtige dyr smutte hen over søens overflade, men de er der!

Derefter går vi tilbage langs voldgraven, i hvis vand herregårdens lys spejler sig som et syn fra et H. C. Andersen-eventyr. Igen lykkes det os at se vandflagermus, der som projektiler suser fordi en lille svanefamilie, vi forstyrrer med vore lyskegler.

Så det er en opstemt flok, der lidt efter sætter sig ind i Brejninggaards spisesal, og nyder en kop kaffe og en kage.

Vi er alle sammen blevet meget klogere på et spændende dyr, som vi deler dronningeriget med.

Desværre møder vi ingen brun- eller dværgflagermus.
Der lyttes efter flagermus ved hjælp af bat-detektoren, mens Katrine Hulgard fortæller om det fascinerende dyr. Foto Poul Osmundsen.
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Erhverv

Dansk gymnastiktøj er et eksport-hit

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Læserbrev

Læserbrev fra fire lokale rektorer: De unge er pressede - pas på dem

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce