Annonce
Navne

Barndomsminder: Det står i hvert fald tydeligt i erindringen, da jeg fik tæsk af præstens rødhårede søn i Struer

- Hvilken kendt person ville jeg gerne møde? Åh, jeg kan på stående fod kun komme på én nulevende, som jeg gerne ville hilse på: Barack Obama, siger kommunikationsrådgiver og pressefotograf Bent Tilsted, Holstebro. Foto: Ole Mortensen
Pressefotografen og kommunikationsrådgiveren Bent Tilsted runder mandag den 16. august 70 år. Han fejrer fødselsdagen syv gange, mener ikke han kan leve uden kaffe, og synes der mangler visioner i Holstebro.

70: Hvordan skal fødselsdagen fejres?

- Faktisk holder jeg fødselsdag syv gange. Den første blev holdt den 20. maj, og den sidste bliver holdt den 28. november. Jeg har været til mange store, flotte og dejlige fester med mange mennesker, men jeg syntes bedst, jeg kunne se mig selv ind i at dele folk op i mindre grupper efter relationer i mit liv. For eksempel havde jeg 39 tidligere medarbejdere her til den første fødselsdagsfest. De fem fester bliver holdt her i hjemmet på Granbakken. Så er der én i september i København, og på selve dagen er jeg på Bornholm med mine tre børn - uden kærester - mine to søskende og mine svogre, min afdøde kones tre søskende og min svigermor. Vi skal være et dejligt sted ned til vandet, der ejes af min gode bekendte, kokken Jesper Volmer, og så hjælper han med at sætte folk i arbejde, så de laver deres egen mad.

Hvad husker du bedst fra din barndom?

Annonce

- Jeg er født og opvokset i Nørre Nissum, hvor mine forældre havde stort bageri med 12-14 svende og bagerforretning. Jeg var den yngste af tre og møgforkælet. Mine forældre holdt åbent fra 06 til 22 og arbejdede altid, men det var et vanvittigt trygt hjem, for der var jo altid nogen der, når man kom fra skole. Og man kunne bare gå ind og tage, hvad man ville have, om det så var bagværk eller is. Klokken 6-7 om morgenen fik vi alle - også svendene - morgenkaffe i bageriet. Når svendene skulle ind som soldat, kom de og hjalp mine forældre i weekenden med at køre rundstykker ud, og jeg måtte køre med. Det var vildt sjovt for sådan en knægt og står meget stærkt i min erindring. Og så kan jeg tydeligt huske den omgang tæsk, jeg fik, da vi flyttede til Struer. Jeg var jo "bondedrengen" fra Nissum, der kom til købstaden Struer, og på en eller anden måde havde præstens rødhårede søn set sig sur på mig. Vi gik i 6. klasse. En dag fik jeg så mange tæsk i cykelskuret, at jeg blødte og næsten ikke kunne slæbe mig op til timen. Læreren spurgte, hvad der dog var sket, og jeg svarede, at jeg var faldet. Jeg vidste det ikke da, men det svar reddede mig - derefter havde jeg ingen problemer med de andre drenge i klassen.

Hvis du kun måtte spise/drikke to ting resten af livet, hvad skulle det så være?

- Jeg kan simpelthen ikke undvære kaffe. Jeg prøver at tvinge mig selv til at undvære det længst muligt om lørdagen, men omkring klokken 14 får jeg hovedpine, hvis ikke jeg har fået et skud kaffe. Mine børn gav mig faktisk på et tidspunkt en oplevelsesgave i form af en rundtur til de fem bedste kaffesteder i København. Mad? Tjah, det helt afgørende er fisk. Vi har lige holdt ferie i sommerskuret i Fjand, og jeg tror, vi fik kød én dag ud af 14.

Hvis du kunne genleve en enkelt dag i dit liv, hvilken skulle det så være?

- De dage, hvor jeg fik mine børn. Jeg har altid haft en idé inde i mit hoved om, at jeg ikke skulle giftes, før jeg fyldte 30, og at jeg skulle have mit første barn, inden jeg fyldte 40. Det kom til at holde stik - Victoria blev født to dage inden min 40 års fødselsdag. Det var stort - det overgik langt brylluppet. Da Joachim blev født, besvimede jeg...men det var fantastisk alligevel.

Hvis du lukker øjnene og tænker på et helt vidunderligt sted, hvor er du så henne?

- Så er jeg på tur, helst i Brasilien eller Cuba, med Se & Hør og Miss Solskin. I 27 år tog jeg en gang om året afsted for at fotografere otte piger i alderen 16 til 19 år, der skulle konkurrere mod hinanden, samt det forgående års vinder. De første otte år var så meget bøvl og besvær, at jeg hvert år overvejede at sige op. Men så begyndte jeg at tage min kone med, og så gik det pludselig meget mere glat. Så var det super sjovt. Jeg synes altid, at det er de mennesker, man møder og omgiver sig med på en rejse, der er interessante - ikke så meget, om man har stået på et berømt sted eller sådan noget.


Jeg har altid haft en idé inde i mit hoved om, at jeg ikke skulle giftes, før jeg fyldte 30, og at jeg skulle have mit første barn, inden jeg fyldte 40. Det kom til at holde stik - Victoria blev født to dage inden min 40 års fødselsdag.


Hvilket job forestillede du dig, at du skulle have, da du var barn?

- Jamen, jeg ville jo egentlig være journalist, og arbejdede også i to år, fra foråret 1969 på dagbladet i Holstebro. Men så skrev jeg en artikel om nogle af redaktørens venner, og den brød han sig ikke om, så jeg fik at vide, at jeg ikke kunne skrive og blev sparket ud. Derefter tænkte jeg, at "billeder lyver aldrig" og kontaktede chefredaktør Hans Larsen på Skive Folkeblad for at høre, om jeg kunne komme i lære som fotograf der? Det kunne jeg - og så blev jeg pressefotograf.

Hvad er det bedste ved Holstebro?

- At byen har den størrelse, den har, og at den har den sociale tilgang i kulturens ånd. Det er ikke pengene, der er afgørende for, om man har en indsats på området, men indstillingen der gør det. Det håber jeg, man passer på. Jeg ser nogle krakeleringer og sprækker - der er for mange gamle mænd, der har for stor magt. Det er mega vigtigt, at man passer på og ranker ryggen - jeg synes, der er for få visioner.

Bent Tilsted

Hvorfor: Fordi han mandag den 16. august fylder 70 år.

Titel: Kommunikationsrådgiver og pressefotograf.

Privat: Mistede i 2010 sin hustru, overlæge Dorthe Tilsted, ganske pludseligt. Blev dermed enefar til tre børn, Victoria, Joachim og Josephine, på i dag henholdsvis 30, 27 og 20 år. De to ældste bor i København, mens den yngste endnu bor hjemme.

Bopæl: Granbakken i Holstebro.

Hvad er du virkelig dårlig til?

- Jeg er dårlig til at gennemføre alle mine planer om at motionere. Jeg får fundet cyklen frem, men jeg får ikke spille tennis eller badminton, selvom jeg ellers gerne ville.

Hvad ville være det mest kedelige, en borddame kunne snakke til dig om under en middag?

- Hvis hun talte om sig selv hele aftenen og ikke stillede spørgsmål, ikke var interesseret i andre. Det ikke at være nysgerrig på andre og på livet er ikke særligt charmerende. Hvis man ikke er nysgerrig på andre, sætter man sig udenfor fællesskabet og udenfor livet.

Hvad er den vigtigste erfaring, du har gjort dig i livet?

- At man skal lytte til andre. De mentorer, jeg har haft gennem mit liv, er dem, der har reddet mig og hjulpet mig altid. Man skal lytte, forstå det der bliver sagt og tage det ind.

Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Tarm

Tyveknægte løb fra Brugsen med fyldt indkøbskurv - nu sidder de i spjældet og venter på udvisning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Regionsrådet klar med plan, der skal få sygehuse og andre sundhedstilbud godt gennem vinteren

Annonce