Ringkøbing

Bar og bibliotek: Vinder af seniorboligbyggeri i Ringkøbing K fundet

Det nye seniorbofællesskab i Ringkøbing K vender det klassiske bofællesskab på hovedet. Billede: AART architects.

Holdet, der skal bygge nyskabende seniorbofællesskab i Ringkøbing K, er fundet. Vinderne af Realdania By & Bygs konkurrence vil vende det klassiske bofællesskab på hovedet.

Ringkøbing: I foråret udskrev Realdania By & Byg en konkurrence om udvikling af fremtidens seniorbofællesskab i Ringkøbing K.

Nu er vinderen fundet, og byggeriet begynder i slutningen af 2019. I efteråret 2020 vil boligerne være klare til indflytning.

Vinderen blev holdet med det aarhusianske arkitektfirma Aart architects i spidsen. Arkitektfirmaet skal sammen med totalentreprenøren Jens Jensen fra Holstebro, Gustin Landskab, Tækker Rådgivende Ingeniører og den antropologiske virksomhed Gemeinschaft, der laver undersøgelser og analyser af hverdagslivet, opføre fremtidens seniorbofællesskab.

Byggeriet i Ringkøbing K er en del af Realdanias initiativ "Rum og fællesskaber for ældre", der skal skabe nye tilgange til udviklingen af bofællesskaber med henblik på at bekæmpe ensomhed blandt ældre og imødekomme en stigende efterspørgsel på bofællesskaber.

Boligerne bliver i et eller to plan. Billede: AART architects.

Urtehave og bar

Vinderholdet har med deres idé vendt den klassiske tanke om bofællesskaber på hovedet. I stedet for et enkelt fælleshus bliver der bygget flere mindre samlingssteder, hvor naturen og et aktivt udeliv bliver omdrejningspunkt.

Det nye seniorbofællesskab kommer til at bestå af 14 lejeboliger. Lejeboligerne bliver fordelt på tre bygninger i to eller tre etager.

De enkelte boliger bliver i et eller to plan med et areal fra 35-40 kvadratmeter til et areal på 85-90 kvadratmeter.

Alle boliger har bad/toilet, soveværelse, opholdsrum, køkken og afskærmet mindre terrasse eller altan, men ingen private haver, der skal holdes.

Der vil være fællesarealer både indendørs og udendørs. I bygningerne vil der komme 300 kvadratmeter fællesfaciliteter som køkken, vaskeri, fællesrum, bibliotek, værksted og en bar.

Grunden er 2.700 kvadratmeter, så udendørs er der også god plads til fællesfaciliteter. Her planlægger vinderholdet at opføre udekøkken, væksthus, soldæk mod vest, vaskeplads til mountainbikes og en urtehave.

Boligerne bliver fordelt på tre bygninger, og omkring dem bliver der opført flere mindre fællesfaciliteter. Tegning: AART architects.

Natur som omdrejningspunkt

Opførelsen af det nye seniorbofællesskab i Ringkøbing K sker ud fra et princip om at skabe mindre, private boliger, der passer til de ældres behov, og så til gengæld have adgang til attraktive fællesfaciliteter.

Realdanias erfaring er, at det forbedrer de sociale relationer og øger livskvaliteten. Det skriver de i en pressemeddelelse.

- Vi ved fra vores dialog med seniorer over hele landet, at mange drømmer om færre kvadratmeter, mindre havearbejde, nærhed til natur og mere fællesskab med naboer. Vinderholdets forslag gør op med det klassiske bofællesskab og præsenterer et nyskabende seniorbofællesskab, hvor naturen inddrages som vigtigt omdrejningspunkt, siger Jesper Nygård, der er administrerende direktør i Realdania, i pressemeddelelsen.

De udendørs fællesarealer tæller blandt andet et udekøkken og en vaskeplads til mountainbikes. Billede: AART architects.
Blandt de indendørs fællesareal kommer et fællesrum og en bar. Billede: AART architects.
0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Entusiaster på lydløs reklametur: Nu er elbiler for alle

Annonce
Annonce
112

Solo-ulykke mellem Velling og Lem: Føreren af bilen er fløjet med helikopter til Skejby

Ringkøbing

Folketingskandidater blev mødt med åbne sind og politikertræthed

Ringkøbing

Det er altså ikke en ufo: Pletskud af Ringkøbing i den blå time

Ringkøbing

Fjorden Rundt for 30. gang: 1000 har allerede meldt sig til lang cykeltur

Ringkøbing

Følgebåd gik kold - i år skal det være: Christina vil svømme til Sverige

Ringkøbing

Lars Løkke holdt valgkamps-ispause i Ringkøbing: Se de mange billeder

Ringkøbing

I det helt fine selskab: One Collection-ejere skal på scenen i Dronningesalen

Ringkøbing

Alternativ sommerferie: Fjordvang Efterskole byder på tre dages camp