Annonce
Erhverv

Bankekspert: Negative renter giver dårlig dialog med kunderne

Bankeksperten Lars Krull kan ikke forstå, at bankerne opbevarer så mange penge i Nationalbanken. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Bankeksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet undrer sig over, at bankerne ikke er bedre til at sende deres formuer i arbejde.

- Hvem siger, at de skal putte pengene i Nationalbanken? Det er jo deres eget valg og sikkert fordi, at de er en forsigtig-Per. Det var jo bedre, hvis de lånte pengene ud, siger Lars Krull.

Når bankerne alligevel indfører negative renter, finder han det naturligt med en grænse på 750.000 kroner. Det er det samme beløb, der er beskyttet af en indskydergaranti, hvis banken går konkurs.

- Derfor er det også lidt dumt at have flere penge stående i den samme bank, bemærker Lars Krull.

Hvis bankerne vælger at gå under grænsen på 750.000 kroner, løber de til gengæld en risiko. Ifølge bankeksperten vil mange kunder med store indlån også have andre produkter, eksempelvis lån, som bankerne tjener gode penge på.

- Det vil for mange banker give en dialog, som de ikke ønsker med deres kunder. Så skal de diskutere hele forretningsforholdets pris, og det vil de ofte ikke have en interesse i, siger Lars Krull.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce