Biler

Bagklapholder kræver også omtanke

Det lyder som en let og billig løsning at få cyklerne transporteret på en holder, som monteres direkte på bagklappen, klarer op til to cykler og koster fra 300 til 1900 kr., alt efter udførelse. Det kan det også være. Men du skal alligevel gøre dig flere overvejelser.

Flere af de allerbilligste er monteret med adskilte remme og dermed kroge, som skal gribe omkring bagklap eller toppen af bagruden. Sådanne remme kan dog blafre ved høj fart, ligesom krogene kan lave ridser i lakken. Holderne med faste metalarme i toppen kan dog også ridse, så vær opmærksom på, hvor isolerede de er. Du skal også sikre, dig, at holderen passer præcist til bilen.

Hvis nummerplade og lygter er dækkede, skal man stadig have en lygtebom, hvilket kræver montering af ledningsnet. Tjek også om du kan leve med et mere begrænset udsyn gennem bagruden. Mange klarer sig dog fint med sidespejlene.

Traileren er en outsider Hvis du skal have meget pik-pak med på en tur, kan din havetrailer også være et bud til transport af cykel. Her skal du dog være opmærksom på, at den er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand, især mht. til lygter og dæk. Du er begrænset af hastigheden på 80 km/t. Du kan dog få traileren ”Tempo 100”- godkendt, hvis den lever op til bestemte krav. Det handler bl.a. om dækkenes alder, køretøjets vægt, slingrekobling og bremser. Du kan se mere på FDM’s hjemmeside.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce