Navne

Bagersøn fra Torvet udgiver bog

Bagerriet på Torvet i Ringkøbing var populært, men kun 1 af 12 bagerier i byen.

Hans Bredahl voksede op som barn af bageren på Torvet i Ringkøbing. Han har nu lagt sidste hånd på en bog med opskrifter og historier fra gamle dage. Bogen præsenteres lørdag den 15. december på Hotel Ringkøbing.

Ringkøbing: Hans Bredahl, der er født og opvokset i Ringkøbing, har i næsten to år arbejdet på en bog om en dag i bageriet på Torvet i Ringkøbing. Og nu er bogen færdig.

- Jeg blev uddannet som bager i min far, Louis Bredahls bageri. I mit arbejdsliv arbejdede jeg ikke som bager, men da jeg blev pensionist, tog jeg det gamle fag op igen og fandt hurtigt ud af, at det hele lå i fingrene. Jeg havde ikke glemt noget som helst, fortæller Hans Bredahl, der i dag bor i Gundsømagle ved Roskilde.

- Jeg har i en årrække undervist i bagning på aftenskole, og har naturligvis brugt de opskrifter vi brugte i bageriet, og mine kursister har spurgt om de kunne få kopier. Det gav mig ideen til at skrive en bog, der ikke kun indeholdt opskrifterne fra bageriet, men også fortællingen om arbejdsdagen i bageriet, og om folkene, som kom der, fortæller Hans Bredahl.

Selv om han har været journalist på DR, aviser og fagblade i en menneskealder, har han fundet ud af, at det ikke er så let at få udgivet en lokalhistorisk bagebog.

Bagersvenden til venstre er Lillebæk, bagersvenden til højre er Lundh. Det er Hans Bredahl i midten.

Præsenteres på Hotel Ringkøbing

- Det har taget mig næsten to år at skrive og redigere bogen. Undervejs har jeg haft kontakt til flere forlæggere. Men alle er sprunget fra, for i dag fungerer det sådan for ukendte forfattere, at de selv skal betale for udgivelsen af deres bøger. Det har jeg som pensionist ikke for godt råd til. Men nu har jeg fundet ud af at få bogen trykt i de eksemplarer, jeg sælger. Og derfor kan jeg præsentere bogen på Hotel Ringkøbing lørdag den 15. december fra klokken 10 til 12, siger Hans Bredahl

Bogen er på 100 sider. Heraf er halvdelen illustrerede opskrifter, mens den anden halvdel omhandler det store bageri på Torvet, der lå der, hvor Peach Pit og Café Victoria ligger i dag.

- Det var min bedstefar, som jeg er opkaldt efter, der overtog bageriet i 1912-13. Han døde i 1943 som blot 58-årig, og så overtog min far Louis. Han var kendt som en stærk, dygtig mand. Han svømmede for eksempel over fjorden til Hvide Sande. Han var en god bager, så der var kø helt ud på Torvet om søndagen. Desværre drak han lige vel rigeligt, fortæller Hans Bredahl.

- Jeg gik i lære som bager i 1967. Det var ikke noget populært valg. Bagersvende var ofte unge, der var droppet ud af skolen for eksempel på grund af ordblindhed, så de blev regnet som røven af fjerde division. Men de kunne jo godt blive dygtige bagere alligevel. Jeg er nok den eneste bagersvend, der har skrevet en bog, siger Hans Bredahl med et smil.

Hans Bredahl i aktion på et af bagekurserne på Sjælland. Han præsenterer sin bog i Ringkøbing lørdag den 15. december. Privatfoto

Ture på Vestkysten

- Min far tilbød mig faktisk at overtage bageriet midt i 70'erne, men da var jeg stået af faget forlængst og var begyndt på journalistuddannelsen. På det tidspunkt havde der jo også været ungdomsoprøret, og jeg skulle ikke tilbage til bageriet i Ringkøbing.

- Siden har vi i familien dog flere gange været i Ringkøbing og kørt fantastiske ture på Vestkysten. Vi nyder at køre ture i området, og så bor vi helst på Hotel Ringkøbing med udsigt til Torvet og den gamle bagerbygning, der dog ikke er meget tilbage af i dag, siger Hans Bredahl.

Hvis man vil prøve nogle af Hans Bredahls opskrifter, er der inspiration at finde på hans hjemmeside: bredahlsnetbageri.dk.

Der er muligt at genkende bygningen, der i dag huser Peach Pit og Café Victoria. Bageriet var inde i gården, hvor den oprindelige og stærkt forfaldne bygning siden er blevet genopført.
Bagebogen er til brug i køkkenet. Her har Hans Bredahl taget barnebarnet Frederik i lære. Privatfoto
0/0
Mindeord For abonnenter

Dødsfald: Torben 'Dubbi' Pedersen 42 år

Navne For abonnenter

Hanne Schmidt udstiller fantasivækkende rum i Rådhushallen

Navne For abonnenter

Jens Olufsen er stolt efter 25 år i spidsen for museumsforeningen

Tophistorier

Navne

Bankdirektør med gode ben: Til hverdag holder han trit med banken - i weekenden med feltet

Navne For abonnenter

En smal sag for Flemming at servere gode vine til sit jubilæum

Navne

Lokale konfirmander 17-19. maj 2019

Navne

Ny revisor

Navne

Karl Kristian fejrer sit debutalbum med et godt glas rom i Hvide Sande