Annonce
Ringkøbing

Børn bevæbnet med hammer og sav: Dejligt at bruge sine muskler

Lærer på Ringkøbing Skole, Lise Thorsen, følger det arbejde, som Marco Ditlevsen (t.v.) og Noah Toft Vedsted fra 6.B har gang i under åben himmel. Foto: Jørgen Kirk
Som opvarmning til en stor børnekulturfestival lørdag 15. juni har et mobilt arkitekturværksted i denne og næste uge adresse på havnen i Ringkøbing.

Ringkøbing: Et blåt bræt med hvid skrift sender en klar besked om, at det er på eget ansvar at gøre brug af en sav.

Marco Ditlevsen fra 6.B på Ringkøbing Skole tager budskabet helt roligt. I sin fritid er han spejder, så han er vant til at bruge sine hænder:

- Det er dejligt at få lov til at bruge sin energi og sine muskler, siger han.

Sammen med tre kammerater fra klassen, Noah Toft Vedsted, Vilbert Danielsen og Aksel Nonboe, er Marco Ditlevsen ved at bygge en bænk. Det sker under åben himmel på havnen, hvor et mobilt arkitekturværksted har adresse i denne og næste uge.

Ved at hamre, save, banke og skrue er eleverne - på alt i alt seks workshops - med til at varme op til en stor børnekulturfestival, som lørdag 15. juni bliver afviklet samme sted:

- De skal bygge bro mellem steder og mennesker - skabe et byrum, der er designet til flere forskellige brugere med forskellige behov, siger Trine Blicher Folmer, arkitekt med eget firma i Aarhus.

Her i starten af juni er hun hyret til at styre containerværkstedet, der er støttet af Region Midtjylland, Statens Kunstfond og Børnekulturhuset.

På festivalen vil vi koble havet og havnen med børnenes kreativitet og nysgerrighed - og bruge det blå byrum som ramme for aktiviteter, der sætter fokus på FN's Verdensmål i børnehøjde

Maria Vandborg, kulturkonsulent, Ringkøbing-Skjern Kommune

De unge og klimaet

Marco Ditlevsen har skabt en ret fin tegning af drengenes bænk, og han synes, 'det går hurtigt fremad.'

Noah Toft Vedsted synes, 'det er meget sjovt' at deltage i den arkitektoniske workshop:

- Det er dejligt at få lov til at være uden for i stedet for bare at sidde i klassen, og det er dejligt at arbejde med træ, siger han.

På en sort tavle er det med hvidt kridt beskrevet, hvordan det dér med at bygge bro mellem bruger, sted og funktion kan forstås. Det kan eksempelvis give god mening at bygge en pensionistvenlig bænk, der kan stå i en park, hvor de ældre kan hvile sig lidt.

- De er meget optaget af klima og bæredygtighed, siger Trine Blicher Folmer om skoleeleverne, der har fem timer at gøre godt med i workshoppen.

Arkitekten glæder sig over værkstedets placering i Ringkøbing; lige midt på havnen, hvor der er masser af liv på denne sommerlige tirsdag. Nogle af de forbipasserende stopper op for høre de unge om, hvad det egentlig er, de har gang i.

Verdensmål i børnehøjde

Kulturkonsulent ved Ringkøbing-Skjern Kommune, Maria Vandborg, kigger også med.

Og hun kigger frem mod børnekulturfestivalen, der tematisk bliver bygget op omkring FN's 17 Verdensmål. Mål, der blandt andet handler om at afskaffe fattigdom, at stoppe sult, at sikre rent vand og sanitet, om livet i havet samt at skabe bæredygtige byer og lokalsamfund:

- På festivalen vil vi koble havet og havnen med børnenes kreativitet og nysgerrighed - og bruge det blå byrum som ramme for aktiviteter, der sætter fokus på FN's Verdensmål i børnehøjde, siger Maria Vandborg.

Hun forudser, at 15. juni udvikler sig til en hyggelig og lærerig dag på havnen:

- Sang og sjov, kreativitet og kunst kan være med til at bane vej for en større forståelse af nogle af de udfordringer, vi står over for i dag, tilføjer kulturkonsulenten.

Måske det den lørdag bliver muligt at sætte sig på den bænk, som de fire drenge fra 6.B er ved at fremstille.

Arkitekt Trine Blicher Folmer har eget firma i Aarhus, men i denne og næste uge er hun hyret til at stå i spidsen for et mobilt arkitekturværksted på havnen i Ringkøbing. Foto. Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce