Annonce
Ringkøbing

Børn bevæbnet med hammer og sav: Dejligt at bruge sine muskler

Lærer på Ringkøbing Skole, Lise Thorsen, følger det arbejde, som Marco Ditlevsen (t.v.) og Noah Toft Vedsted fra 6.B har gang i under åben himmel. Foto: Jørgen Kirk
Som opvarmning til en stor børnekulturfestival lørdag 15. juni har et mobilt arkitekturværksted i denne og næste uge adresse på havnen i Ringkøbing.

Ringkøbing: Et blåt bræt med hvid skrift sender en klar besked om, at det er på eget ansvar at gøre brug af en sav.

Marco Ditlevsen fra 6.B på Ringkøbing Skole tager budskabet helt roligt. I sin fritid er han spejder, så han er vant til at bruge sine hænder:

- Det er dejligt at få lov til at bruge sin energi og sine muskler, siger han.

Sammen med tre kammerater fra klassen, Noah Toft Vedsted, Vilbert Danielsen og Aksel Nonboe, er Marco Ditlevsen ved at bygge en bænk. Det sker under åben himmel på havnen, hvor et mobilt arkitekturværksted har adresse i denne og næste uge.

Ved at hamre, save, banke og skrue er eleverne - på alt i alt seks workshops - med til at varme op til en stor børnekulturfestival, som lørdag 15. juni bliver afviklet samme sted:

- De skal bygge bro mellem steder og mennesker - skabe et byrum, der er designet til flere forskellige brugere med forskellige behov, siger Trine Blicher Folmer, arkitekt med eget firma i Aarhus.

Her i starten af juni er hun hyret til at styre containerværkstedet, der er støttet af Region Midtjylland, Statens Kunstfond og Børnekulturhuset.

Annonce

På festivalen vil vi koble havet og havnen med børnenes kreativitet og nysgerrighed - og bruge det blå byrum som ramme for aktiviteter, der sætter fokus på FN's Verdensmål i børnehøjde

Maria Vandborg, kulturkonsulent, Ringkøbing-Skjern Kommune

De unge og klimaet

Marco Ditlevsen har skabt en ret fin tegning af drengenes bænk, og han synes, 'det går hurtigt fremad.'

Noah Toft Vedsted synes, 'det er meget sjovt' at deltage i den arkitektoniske workshop:

- Det er dejligt at få lov til at være uden for i stedet for bare at sidde i klassen, og det er dejligt at arbejde med træ, siger han.

På en sort tavle er det med hvidt kridt beskrevet, hvordan det dér med at bygge bro mellem bruger, sted og funktion kan forstås. Det kan eksempelvis give god mening at bygge en pensionistvenlig bænk, der kan stå i en park, hvor de ældre kan hvile sig lidt.

- De er meget optaget af klima og bæredygtighed, siger Trine Blicher Folmer om skoleeleverne, der har fem timer at gøre godt med i workshoppen.

Arkitekten glæder sig over værkstedets placering i Ringkøbing; lige midt på havnen, hvor der er masser af liv på denne sommerlige tirsdag. Nogle af de forbipasserende stopper op for høre de unge om, hvad det egentlig er, de har gang i.

Verdensmål i børnehøjde

Kulturkonsulent ved Ringkøbing-Skjern Kommune, Maria Vandborg, kigger også med.

Og hun kigger frem mod børnekulturfestivalen, der tematisk bliver bygget op omkring FN's 17 Verdensmål. Mål, der blandt andet handler om at afskaffe fattigdom, at stoppe sult, at sikre rent vand og sanitet, om livet i havet samt at skabe bæredygtige byer og lokalsamfund:

- På festivalen vil vi koble havet og havnen med børnenes kreativitet og nysgerrighed - og bruge det blå byrum som ramme for aktiviteter, der sætter fokus på FN's Verdensmål i børnehøjde, siger Maria Vandborg.

Hun forudser, at 15. juni udvikler sig til en hyggelig og lærerig dag på havnen:

- Sang og sjov, kreativitet og kunst kan være med til at bane vej for en større forståelse af nogle af de udfordringer, vi står over for i dag, tilføjer kulturkonsulenten.

Måske det den lørdag bliver muligt at sætte sig på den bænk, som de fire drenge fra 6.B er ved at fremstille.

Arkitekt Trine Blicher Folmer har eget firma i Aarhus, men i denne og næste uge er hun hyret til at stå i spidsen for et mobilt arkitekturværksted på havnen i Ringkøbing. Foto. Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce