Skjern

Bøf, biler - og en snak om kræft

Sådan lokker man 80 vestjyske mænd af huse på en lørdag! Foto: Mads Dalegaard
Kræftens Bekæmpelse Tarm-Skjern-Videbæk bød 80 mænd til Blå Lørdag i Løven Bilmuseum.

SKJERN: Om det ligefrem var en kost, diætisterne hos Kræftens Bekæmpelse ville anbefale, står lidt hen i det uvisse …

Men de bøfsandwich, svømmende i brun sovs, som Pagoden i Ølgod serverede for de 80 fremmødte, så i alt fald indbydende ud.

Rigtig herremad!

Og herrer var, hvad Kræftens Bekæmpelse Tarm-Skjern-Videbæk havde indbudt til lørdag i Løven Bilmuseum. "Blå lørdag".

- Kvinderne har deres "Lyserød lørdag", men intetsteds i Danmark har mændene noget, der ligner, fastslog Anders Vestergaard Pedersen.

Han sidder sammen med Per Nørgaard og Per Dam i bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling, og de havde snakket sammen om at lave noget for mænd.

- Vi kommer ikke uden om, at mænd ikke er så gode som kvinder til at gå til læge, sagde Anders Vestergaard Pedersen.

Så hvordan lokke mændene af huse?

Ved et arrangement i Kræftens Bekæmpelse kom Per Nørgaard til at sidde ved samme bord som tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen, og spurgte, om ikke han snart skulle en tur forbi Skjern.

- Det var der ikke planer om; men han ville gerne komme, hvis vi kunne finde på noget, siger Per Nørgaard.

- Vi nedsatte så en arbejdsgruppe, og blev enige om, at hvad kunne være mere "mandeagtigt" end en dag med bøf, biler og gode historier. Ved samme lejlighed kunne vi jo også fortælle om kræft, og hvilke symptomer, man som mand skal være opmærksom på.

Tidligere praktiserende læge, Lars Foged, var med på ideen.

Og lørdag mødte 80 herrer så op i Løven Bilmuseum, hvor den først stod på foredrag ved Per Larsen, der jo også kender alt til kræft, efterfulgt af bøf, rundvisning i bilmuseet og foredrag ved Lars Foged.

- Det er gået godt, og vi håber på, at Blå Lørdag bliver en tilbagevendende begivenhed, sagde Per Nørgaard.

Både bøffer, biler og fortællinger var i alt fald i særklasse!

Trioen bag Blå Lørdag: Fra venstre Anders Vestergaard Pedersen, Per Dam og Per Nørgaard. Og i fald du skulle være nysgerrig, så stor MDN for "Mand det nytter". Foto: Mads Dalegaard
0/0
Annonce
112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ildsjælen Frederikke nyder gymnastik og fællesskab: - Når jeg cykler forbi skolerne, vinker børnene til mig

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce