Annonce
Livsstil

Bæredygtigt design: Et kilo slidt fiskenet bliver til en designerstol

Ocean hedder relanceringen af Nanna og Jørgen Ditzels havestol fra 1955. Den er skabt af genanvendt plastic lavet af kasserede fiskenet fra den danske vestkyst. Foto: Morten Stricker

Bæredygtighedstankegang giver endnu en relancering af en kendt dansk designers glemte møbler en kant af nytænkning og overraskelse. Genbrug af fiskenet i eksklusivt design har givet Maters nye stol Ocean en pris fra designmagasinet Wallpaper.

Bløde bjerge af fiskenet i grønne, gule og sorte nuancer omkranser en flad fabriksbygning uden for Lemvig.

Indenfor i Plastix' fabrikshaller forvandles de tonsvis af kasserede, slidte fiskenet til granuleret plastic, der kan formes og støbes på ny. Til havkajaker. Til alle slags kasser. Til lampeskærme. Eller til en formfuldendt Nanna Ditzel-havestol skabt for designvirksomheden Mater.

Til marts relancerer Mater Nanna og Jørgen Ditzels havemøblement, som blev tegnet i 1955.

Det er en velkendt øvelse for tiden, at møbelproducenter kigger i populære designeres arkiver, finder gamle klassikere frem og sætter dem i produktion igen. Men Mater gør mere end det. For selv om Nanna og Jørgen Ditzels havemøblement er fundet i fortiden, bliver det ført ind i nutiden, når Mater relancerer Ocean-stolen og -bordet i en version lavet af genbrugt fiskenet.

- Der er noget poetisk og smukt i at tage noget fra gammel tid og sætte det i en ny produktionsmæssig kontekst, siger Henrik Marstrand, direktør for Mater, og fortsætter:

- Det har altid ligget i Jørgen og Nanna Ditzels dna, at de ønskede at sætte et aftryk på verden. Og med de nye produktionsmuligheder kan vi være med til at skubbe til en bæredygtig dagsorden.

Ocean af Nanna Ditzel

Havestolen blev designet i 1955 af Jørgen og Nanna Ditzel. Ocean-havestolen i den relancerede udgave kommer i butikkerne fra marts 2019.I februar 2019 modtog den en pris fra designmagasinet Wallpaper som "Bedste overraskelse".

Stolen er lavet i rustfrit stål og genanvendt plastic. Den fås i farverne sort og grå.

Prisen på stolen bliver 1495 kroner.

Der er også to borde i kollektionen: et topersoners- og et firepersonersbord. De koster henholdsvis 3495 og 4495 kroner.

Nærmeste forhandler oplyses hos Mater på telefon 7026 4488 eller hjemmesiden: materdesign.com.

De slidte fiskegarn tårner sig op uden for Plastix-fabrikken i Lemvig. 75 ton om ugen bliver hentet, sorteret og genbrugt til granuleret plastic, som kan bruges som råmateriale, når der skal laves havestole i Ditzel-design. Foto: Morten Stricker

Fra affald til smukt design

Selve filosofien bag Mater er at skabe bæredygtigt design. Målestokken er FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

- Vi sætter ikke et møbel i produktion, som ikke lever op til mindst et af verdensmålene, siger Henrik Marstrand.

Lavet af en kombination af plastic fra havet, primært fiskenet fra Vestkysten, genbrugt plastic fra landjorden fra for eksempel skruelåg og mælkekasser og dertil en lille del kridt-materiale til at styrke konstruktionen lever Ocean-havestolen op til tre af verdensmålene: ansvarligt forbrug og produktion, partnerskaber for handling og liv under vandet.

Hver gang en stol produceres, bliver der brugt et kilo kasseret fiskenet, der ellers ville have ligget i havet, på havnene eller være gravet ned. Det er Plastix-fabrikken i Lemvig, der indsamler, sorterer og omdanner havaffaldsproduktet til et brugbart råmateriale.

- Plastic er et fantastisk materiale. Man kan skabe alt af det, for det er meget stabilt, og det går (næsten) aldrig til. Det er det, der skaber et problem, når vi som samfund har så meget produktion og forbrug af plastic. Det er derfor, vi arbejder med genbrug, så vi kan leve længere på den mængde plastic, vi allerede har, siger Henrik Adam, kemiingeniør på Plastix.

Og der er voldsomt meget havaffald at genbruge af. Hver uge modtager fabrikken cirka 75 ton brugte fiskenet fra havne i Skandinavien, England og Alaska.

- Vi ville løbe tør for havplastic-affald, hvis Ditzel-stolen stod i hver tredje husstand verden over. Det ville da være fantastisk. Men det er også en naiv tanke. Til gengæld viser det, at vi kan skabe et smukt og brugbart designermøbel og samtidig være med til at rydde op i havene og komme af med affald, der er et problem for kloden, siger Henrik Marstrand.

Henrik Marstrand, direktør i designfirmaet Mater, bærer den bæredygtige stol Ocean ud af bunkerne af fiskenet. Det går cirka et kilo genbrugt fiskenet til hver designerstol, der produceres. Foto: Morten Stricker
Annonce

Præcist og praktisk

Og Maters direktør er ikke færdig med at rydde op i verdens affald. Der er allerede et nyt samarbejde i gang med Dennie Ditzel, der varetager arven efter sine forældre, om at skabe 1950'er-karafler i genbrugsglas fra Indien.

- Det er meget i min mors ånd. Hun var ligesom Mater utrolig optaget af at udforske nye materialer, og jeg er ganske sikker på, at Nanna ville have været begejstret for 2019-versionen af sine og min fars originale havemøbler, der i 1955 blev udført i træ, siger Dennie Ditzel.

Ocean er et af de design, som Ditzel-parret formentlig har tegnet til deres eget hus, fordi de sjældent kunne finde møbler, der passede til deres krav. Havestolene er smukt formede silhuetter og er både praktiske at stable og lette at bære rundt på.

Og så sidder man behageligt i dem. Både på grund af det gennemtænkte design og det nye materiale, understreger Maters direktør.

- Der er en blødhed i stellet, og plastic af genbrugsmaterialer er ikke ekstrem hård, så lamellerne omfavner én rigtig fint, siger Henrik Marstand.

- Det har altid ligget i Jørgen og Nanna Ditzels dna, at de ønskede at sætte et aftryk på verden. Og med de nye produktionsmuligheder kan vi være med til at skubbe til en bæredygtig dagsorden, siger Henrik Marstrand, direktør i designfirmaet Mater. Foto: Morten Stricker
Hver uge bliver 75 ton fiskenet håndsorteret på Plastix i Lemvig. Fiskenettene deles ind i kategorier, efter hvilket materiale det er lavet af. Og på vejen gennem fabrikken bliver det forvandlet til granuleret plastic, som kan bruges til at støbe blandt andet lameller til havestole. Foto: Morten Stricker
Oceanix hedder plastic-produktet, som Plastix-fabrikken skaber ud af genanvendt fiskenet. Det bruger Mater til havestolen Ocean. For hver stol bliver et kilo fiskenet genbrugt. Foto: Morten Stricker
Henrik Adam er kemiingeiør på Plastix. Her scanner han fiskenettet for at få en analyse af plasticsammensætningen. Det er vigtigt for at skabe et stabilt produkt, som kan bruges i industrien. Foto: Morten Stricker
Der er omtrent 35 medarbejdere på Plastix-fabrikken i Lemvig. De genbruger hver uge 75 ton fiskenet i fabrikkens produktion af bæredygtig plastic. Foto: Morten Stricker
Ocean hedder relanceringen af Nanna og Jørgen Ditzels havestol fra 1955. Den er skabt af genanvendt plastic lavet af kasserede fiskenet fra den danske vestkyst. Foto: Morten Stricker
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Fra taktisk kegle til muligt comeback: Rutineret stregspiller er med i Skjerns trup på torsdag

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk

Civile betjente trak pistolerne mod geværbevæbnet mand: - Han troede, de var nogle banditter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Gintberg og Agger på charmeoffensiv hos erhvervslivet: Derfor skal de smide penge i grøn folkefest

Ringkøbing-Skjern

Nu skal besøgende og medarbejdere bære mundbind på ældrecentre og sociale bosteder

Hvide Sande

Gitte og Esther tager sig godt af børnene i Kloster: Vi vil skabe den bedste barndom og opvækst

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Hvide Sande

Trafikstyrelsen giver dispensation: Vesterhav Syd og Nord må bruge radarstyret lys på de kystnære møller

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Videbæk

Byrådstrio fra Videbæk og konservativ strittede imod at skære i tilskud til Videbæk Idræts- og Fritidscenter

Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Ringkøbing-Skjern

Kun for børn: I Ringkøbing afsættes der ekstra tid, når de mindste skal have et coronastik

Annonce