Annonce
Tarm

Bål med haveaffald sendte ældre mand med helikopter til Rigshospitalet

Haveaffald gør sig bedre i plastiksække til genbrugspladsen for tiden end i et bål i haven, da vegetationen er meget tør, og man risikerer at starte en naturbrand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nabo hjalp med at holde ilden væk fra en tør bøgehæk, indtil brandvæsnet kom.

VOSTRUP: En 70-årig mand fra Vostrup blev mandag eftermiddag fløjet med helikopter til Rigshospitalet, efter at han fik alvorlige forbrændinger på sit ene ben.

Den 70-årige havde startet et bål i sin have på Østerbyvej, hvor han brændte haveaffald af. Men ilden rendte fra ham og fik fat i græsplænen. Manden forsøgte selv at slukke flammerne ved at stampe og træde i græsset, men ilden havde for godt fat i det tørre græs, så både flammer og røg begyndte at brede sig voldsomt.

- Hans nabo kom over til mig, og hun var noget fra den, så jeg løb ned til ham for at se, hvad der var gang, fortæller Erik Henning Jørgensen, der bor et par huse væk.

Annonce

- Hun var nervøs, og det røg jo, så de var ved at blive kvalt i det, siger Erik Henning Jørgensen.

Da han kom til den 70-åriges have, kunne han med det samme se, at situationen var ude af kontrol og fik nabokonen til at slå alarm til 112, hvilket skete kl. 15.46.

Tør hæk i fare

- Manden var også godt selv klar over, at det ikke var så godt og havde opdaget, at han ikke kunne styre ilden, fortæller Erik Henning Jørgensen.

Ilden havde dog retning mod en tør bøgehæk.

- Hvis der gik ild i den, var det ikke så godt. Den var tæt på hendes hus, siger Erik Henning Jørgensen, som med håndkraft og med hjælp fra den 70-årige holdt ilden væk fra hækken, indtil brandvæsnet kom.


Hun var nervøs, og det røg jo, så de var ved at blive kvalt i det.

Erik Henning Jørgensen, nabo til havebrand i Vostrup


- Det var vi jo nødt til, siger han.

Brand & Redning Midtvest fik hurtigt styr på flammerne. Cirka 300 kvadratmeter blev brændt af. Der blev samtidig tilkaldt en ambulance, da den 70-årige havde fået forbrændinger på det ene ben efter kampen mod flammerne.

I første omgang blev manden kørt til sundhedshuset i Tarm, men brandsårene var så behandlingskrævende, at manden med det samme blev sendt med en helikopter til brandsårsafdelingen på Rigshospitalet.

- Jeg er virkelig trist over at høre, at det er så slemt, siger Erik Henning Jørgensen.

Annonce

Erkend at ilden er stærkere

Hos Brand & Redning Midtvest er det langt fra første gang, at man oplever, at folk selv forsøger at slukke en brand, der stikker af. Det kan også lykkes, men det kan også gå grueligt galt.

- Det er bedre at erkende, at ilden render for hurtigt til, at man selv kan gøre det og så ringe til os, siger Rune Madsen, indsatsleder ved Brand & Redning Midtvest.

Sådan undgår du brand i naturen

Brug dertil indrettede pladser hvis du skal tænde bål eller grille i naturen.

Hold altid afstand til bevoksning.

Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt.

Brug kun åben ild i stille vejr.

Hav altid vand i nærheden, når du bruger åben ild.

Brug tobak, maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand.

Lad ikke glas ligge fremme i solen i den tørre vegetation.

Parker aldrig din bil i høj, tør vegetation.

Ring til 1-1-2 hvis uheldet alligevel er ude.

Man skal i det hele taget passe godt på med ild i naturen for tiden, da vegetationen er meget tør efter flere dages sol, blæst og tørvejr.

Størstedelen er landet er så tørt, at risikoen for en naturbrand netop nu ligger på højt på brandfareindekset, som kan ses på hjemmesiden brandfare.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce