Annonce
Hvide Sande

Australier i Hvide Sande: Selv på en gråvejrsdag kan Holly sagtens se lyset

Kontrasten er enorm for Holly Grace, der normalt lever sit liv som glaskunstner i den australske storby Melbourne - frem til 25. oktober har hun midlertidig adressse på Tyskerhavnen i Hvide Sande. Foto: Jørgen Kirk
Holly Grace, glaskunstner fra Australien, har taget den lange rejse fra Melbourne for i to uger at lade sig indlogere i Kunstnerboligen Art 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande.

Hvide Sande: Lyset. Det er dét, der især tiltaler 49-årige Holly Grace.

Hun er normalt én af de knap fem millioner indbyggere i Australiens næststørste by, Melbourne, men i to oktoberuger har hun slået sig ned på adressen Æ Gammelhavn 9 - også kendt som Tyskerhavnen - i Hvide Sande.

- Solen er stærk i Australien, så derfor er jeg ofte ude i landskabet ved enten solopgang eller solnedgang. Ellers er lyset for hårdt. Det er noget helt andet her i Danmark, hvor nuancerne er meget blødere, og hvor der er mange flere kontraster at se, siger Holly Grace.

Hun er glaskunstner og nyder at begive sig ud i naturen for at spotte flotte motiver, som hun i første omgang fotograferer. Hjemme i sit kreative værksted bruger Holly Grace billederne som grundmateriale i sit videre arbejde, hvor hun tilfører overfladen på sit mundblæste glas forskellige bladmetaller, hvorefter hun sandblæser og graverer motivet ind i glasset.

Det er en langstrakt proces, og ofte har den australske kunstner gang i flere projekter ad gangen.

Annonce

Solen er stærk i Australien, så derfor er jeg ofte ude i landskabet ved enten solopgang eller solnedgang. Ellers er lyset for hårdt. Det er noget helt andet her i Danmark, hvor nuancerne er meget blødere, og der er mange flere kontraster

Holly Grace, glaskunstner fra Melbourne

Elsker livet som selvstændig

Holly Grace, der er født og opvokset i Perth på vestkysten, er ud af en familie med smag for at drive restauranter, og det lå egentlig også i menukortene, at det var den vej, hun skulle gå.

Men det blev bare for meget det dér med at skulle servicere gæster dag ud og dag ind, så som 29-årig begyndte hun i stedet at studere kunst på Monash University i Melbourne:

- Jeg har altid været kreativ. Og jeg elsker at være selvstændig, siger Holly Grace, der var omkring malerier og skulpturer, inden hun fuldt ud valgte at holde sit fokus på glasset.

På en australsk kunstnerkonference mødte hun for år tilbage afdelingsleder Viki Noorman Kert fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og det fik en interesse for dansk design til at spire i hjertet på Holly Grace.

Det lille land langt mod nord gik for alvor i blodet på kvinden fra det enorme kontinent, da hun modtog et legat, der sikrede Holly Grace et seks måneder langt studieophold på det danske akademis glasskole på Bornholm:

- Det har haft stor indflydelse på mit arbejde. Det har i høj grad inspireret mig til at bruge landskaber i mine værker, siger Holly Grace om det skelsættende ophold på klippeøen i Østersøen.

Med Bornholm som udgangspunkt fandt hun stor inspiration i Danmarks landskabelige og klimatiske forhold; især lyset og kontrasten mellem de lange, lyse sommeraftener og de meget korte vinterdage.

46.000 kroner for et værk

På sådan en gråmeleret tirsdag nyder Holly Grace udsigten fra den hyggelige kunstnerbolig, som hun i foråret 2018 tilfældigvis spottede i et opslag på Facebook.

Fra Melbourne sendte hun en ansøgning af sted, og dermed landede hendes navn i en pulje med flere end 150 kunstnere med interesse i at få sig et særdeles billigt ophold i den vestjyske havneby - inklusiv panoramaview ud over Tyskerhavnen og dens flåde af mindre fiskerbåde:

- Her er smukt. Det er en inspirerende udsigt, og vi nyder det, siger Holly Grace, der har sin mand, Aaron, med på turen til Europa, hvor parret har været omkring Rom og Firenze.

I fredags tjekkede de ind på de omkring 50 kvadratmeter, der siden 2016 har fungeret som et kreativt åndehul drevet af Holmsland Klit Turistforening. Ved siden af det intime træhus holder en lejet Toyota Corolla.

- Vi skal helt klart ud at se nærmere på området og egnen, siger glaskunstneren, der når at runde et af livets skarpe hjørner, inden turen - via tre dage i København - i slutningen af oktober går tilbage til Melbourne.

Hjemme i Australien er Holly Grace årligt repræsenteret på mindst et par håndfulde udstillinger, og hun lever af sit kunstneriske arbejde. Prismæssigt ligger hendes værker typisk på et niveau mellem 23.000 og 46.000 kroner.

Om mulige, danske motiver, der kan komme til at tone frem på fremtidige værker, peger Holly Grace umiddelbart på Vesterhavet og Lyngvig Fyr.

Hun har set lyset.

Kunstnerboligen

Kunstnerboligen Art 56 er bygget i samme stil som de gamle redskabshuse på Tyskerhavnen i Hvide Sande.

Huset er på omkring 50 kvadratmeter - udover atelier/åbent værksted er der også et mindre køkken, toilet og en soveafdeling med plads til to personer.

Boligen udbydes i perioder af 14 dage med ind- og udflytning om fredagen. Det sker i perioden fra starten af april til slutningen af oktober.

Som beboer i Kunstnerboligen er man forpligtet til at have åbent atelier fra søndag til torsdag i tidsrummet fra kl. 12 til 16.

Der skal betales et depositum for at flytte ind, men ellers betales der kun for forbrug af el, vand og varme.

Boligen drives af Holmsland Klit Turistforening.

25. oktober bliver der lukket ned for 2019-sæsonen.

I sit arbejde med at skabe glaskunst arbejder 49-årige Holly Grace meget med fotografier af landskaber. Foto: Jørgen Kirk
Dette værk skabt af Holly Grace hedder 'The Blackest Day - Black Friday'. Foto: Holly Grace
'The Blue Hour'. Foto: Holly Grace
Holly Grace har bestemt ikke fortrudt, at hun for 20 år siden besluttede sig for at studere kunst på Monash University i Melbourne, hvor hun i dag er bosat. Foto: Jørgen Kirk
'The Altering Light of Day'. Foto: Holly Grace
'Wingy Wheeler' og 'Wheelers Hut'. Foto: Holly Grace
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Nazi-hærværk mod jødiske gravsten: Samme bevægelse stod bag vandalisering af Per Arnoldi-kunst i Skjern og Tarm

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Skjern Håndbold For abonnenter

Genlæs livebloggen: Spænding til sidst - men Skjern tabte til Aalborg

Annonce