Udland

Australien henter børn af dræbte IS-krigere hjem fra Syrien

Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Børn bør ikke straffes for deres forældres foragtelige handlinger, siger Australiens premierminister.

Otte australske børn af forældre, som for år tilbage sluttede sig til den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) i Syrien, er blevet hentet ud af flygtningelejre i landet og forventes snart at være tilbage i Australien.

Børnene blev natten til søndag australsk tid bragt fra Syrien over grænsen til den kurdiskdominerede del af Irak, hvor australske embedsfolk stod klar til at tage sig af dem.

Det skriver The Sydney Morning Herald og flere andre medier mandag.

- At forældre sætter deres børn i en farlig situation ved at tage dem ind i en krigszone er en foragtelig handling. Men børn bør ikke straffes for deres forældres forbrydelser, siger Australiens premierminister, Scott Morrison, ifølge avisen.

Ifølge The Guardian er det første gang, at australske børn af udenlandske krigere i Syrien bliver hentet hjem fra flygtningelejre i landet.

Blandt de otte børn er fem i familie med Khaled Sharrouf, en berygtet IS-kriger fra Australien, som i 2014 fik sin hustru og parrets fem børn til Syrien.

Han skabte i 2015 overskrifter verden over ved at offentliggøre et fotografi af sin syvårige søn, som holdt et afskåret hoved.

- Godt gået, min dreng, havde Sharrouf tilføjet som billedtekst.

Khaled Sharrouf antages at have mistet livet i et amerikansk luftangreb i 2017. For øvrigt sammen med to af sine sønner, deriblandt drengen fra fotografiet. Moren døde af sygdom året efter at være ankommet til Syrien.

En af parrets døtre, den nu 17-årige Zaynab, blev i en alder af 13 år gift med en IS-kriger, som var ven med hendes far og ligeledes kom fra Australien.

Hun har siden født to piger og venter sit tredje barn.

Ifølge det australske Nine News vil Zaynab sammen med sine to overlevende søskende og de to små piger vende hjem til sin mormor i Sydney.

De tre andre er børn af et ægtepar, som i 2014 sluttede sig til Islamisk Stat. Manden blev dræbt i 2016, mens moren og hendes yngste søn døde senere.

Børnene, to piger og en dreng mellem 6 og 12 år, ventes at blive returneret til familie i Melbourne.

Red Barnet hilser den australske regerings beslutning velkommen.

- De er uskyldige ofre for en krig, og vi er glade for, at de snart bliver genforenet med deres familier hjemme i Australien, siger Paul Ronalds, der er direktør for hjælpeorganisationen i Australien, til Sydney Morning Herald.

I april sagde Red Barnet, at IS-sympatisører, der har taget børn med til det krigshærgede Syrien, bør retsforfølges.

- Men vi må beskytte alle børns rettigheder, lød det.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Tophistorier

Seneste nyt

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce