Annonce
Hvide Sande

Attraktivt feriehus: 126 kunstnere vil have en plads på havnefront

Billedet her er fra efteråret 2018, hvor Jakob Gjerluff Ager fra Ringkøbing (i midten) nød at have selskab af Sofie Bolette Bjerre og Mathias Sommer Brun i Kunstnerboligen Art 56. I det unikke feriehus på Tyskerhavnen i Hvide Sande præsenterede trioen henholdsvis fotografier, lædervarer og træmøbler. Arkivfoto: Jakob Gjerluff Ager
Der er rift om at få sig et kunstnerisk frirum i feriehuset Art 56 i Hvide Sande, hvor der næste år bliver udbudt 14 ophold.

Hvide Sande: Der er fornyet interesse for at få midlertidig adresse på Æ Gammelhavn 9 i Hvide Sande. Der har netop været frist på at søge om et 14 dage langt ophold i Kunstnerboligen Art 56, og 126 personer har lagt billet ind.

- Vi er yderst tilfredse. Ansøgningerne kommer fra hele landet, og der er en del gengangere, som har søgt før, siger Lei Iben Raunow Andersen, destinationsmanager i Holmsland Klit Turistforening, der varetager driften af det omkring 50 kvadratmeter store feriehus på Tyskerhavnen.

I 2020 kan den første lejer flytte ind i starten af april, og frem til midten af oktober bliver i alt 14 kunstnere budt velkommen til Vestjylland; det er to flere end i år.

I den forgangne sæson fik 49-årige Holly Grace æren af at lukke og slukke, da hun i efteråret præsenterede australsk glaskunst i den unikke bolig, hvor der muligvis venter flere udenlandske gæster. I hvert fald rummer bunken af ansøgninger navne på kunstnere fra Tyskland, Norge, Sverige og Island.

- Vi snakker stadig om kunstnere i den modne alder - det vil sige fra 50 år op opefter, tilføjer Lei Iben Raunow Andersen om det samlede felt af potentielle indflyttere på den attraktive adresse i Hvide Sande.

Annonce

Husleje i den lave ende

I tæt samarbejde med kunstneren Flemming Rendbo går Lei Iben Raunow Andersen nu i gang med at nærlæse de mange ansøgninger, og i løbet af december bliver der sat navne på de heldige, som får mulighed for at tjekke ind til en favorabel husleje:

- Igen i år vil der være fokus på at få præsenteret kunst i forskellige genrer. Vi kommer jo til at skuffe en del, men vi kommer ikke til at udbyde flere perioder indtil videre, siger destinationsmanageren.

Som midlertidig lejer i to uger skal man blot betale for elforbrug og rengøring, mens man til gengæld forpligter sig til at holde åbent atelier fem dage om ugen, så turister og andet godtfolk kan kigge beboeren over skulderen.

Kunstnerboligen Art 56 blev taget i brug i 2016, og interessen for at flytte ind er steget år for år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Annonce