Annonce
Debat

At rejse er vigtigt: Nysgerrigheden har taget mig til England, Tyskland og Israel

- På mine rejser lærte jeg tre nye sprog, fik indsigt i kulturer, som adskilte sig fra min egen og lærte at navigere i situationer, hvor jeg var i tvivl om hvad ville være det rigtige at gøre, skriver lørdagens klummeskribent, Karina Winkler. Foto: Reuters/Ammar Awad

At rejse er at leve.

Citatet er fra H.C. Andersens “Mit livs eventyr” og jeg kan ikke lade være med at tænke på hvordan et eventyr, med udgangspunkt i vores tid, ville have formet sig, hvis han skulle skrive et i dag.

Karina Winkler er ny klummeskribent på Dagbladet. Både fotos til artiklen og bylinefoto til klummen. Foto.Jørgen Kirk

H.C. Andersen var jo vidt berejst og var på flere, længerevarende ophold i en række af forskellige lande. Hans nysgerrighed og lysten til at lære var drivkraften og igennem hans eventyr, som afspejler oplevelser og mennesker han mødte på sin vej, lærer vi om det gode og onde i mennesker. Hvem har ikke haft ondt af den grimme ælling, holdt med soldaten i fyrtøjet eller heppet på havfruen i eventyret om den lille havfrue.

Annonce

I hans samtid var det at rejse forbeholdt de få og blev vel også opfattet som en del af en dannelsesrejse, som skulle forberede en på livet og give de færdigheder, der senere kunne hjælpe en frem i livet.

Formålet med at tage ophold i et andet land har vel ikke ændret sig og heldigvis står verden åben for de fleste (danskere) og på en måde, som vi ikke så for bare 40 år siden. Mange unge vælger at tage et sabbatår efter de har overstået deres ungdomsuddannelse og den bruger de på at rejse verden rundt, og efter min mening er det en god investering. Dog har Covid 19 sat rejsen på pause, men heldigvis ikke livet, selvom mange unge føler, at det er det, der er sket.

Der er et ordsprog, som siger “skik følge eller land fly”. Det er jeg ikke helt enig i. Jeg mener, at det også er vigtigt, at man ikke taber sig selv i mødet med en anden kultur.

Men det er kun et bump på vejen, og og hvis man alligevel skal leve til man bliver 90 år og arbejde til man er 72 år, så vil jeg stærkt anbefale, at man vælger rejsen til og skubber sine andre planer et år eller to. Det at rejse giver dannelse, for i mødet med en anden kultur lærer man også noget om sin egen, og med den kommer en bevidstgørelse, som er en spændende, lærerig proces - på godt og ondt.

At rejse er at leve giver så meget mening for mig. Nysgerrigheden har taget mig til England, Tyskland og Israel, hvor jeg boede i længere tid. Jeg lærte tre nye sprog, fik indsigt i kulturer, som adskilte sig fra min egen og lærte at navigere i situationer, hvor jeg var i tvivl om hvad ville være det rigtige at gøre. Alt sammen værdifuldt for det eksportarbejde jeg senere kom til at arbejde med.

Der er et ordsprog, som siger “skik følge eller land fly”. Det er jeg ikke helt enig i. Jeg mener, at det også er vigtigt, at man ikke taber sig selv i mødet med en anden kultur. Den læring, jeg har taget med mig er, at med pli og respekt kommer man langt i en god integration eller anden form for samspil.

Heldigvis er verden ved at åbne op igen og med lidt forsigtighed kan vi igen rejse - hvor er det dejligt at leve livet under fremmede himmelstrøg.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Sundhed med tryghed og værdighed

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Danmark For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce