Annonce
Danmark

Arrangør af omstridt hestestævne: Der er ingen evidens for, at corona-smitten kommer fra os

Casper Cassøe er direktør i Dansk Varmblod og arrangerede hingstekåringen. Foto: Hans Petersen
Tidligere afviste direktør i Dansk Varmblod og arrangør af hingstekåringen i Herning, Casper Cassøe, at stille op til interview. Men nu vil han gerne forklare sig. Direktøren synes, det er uretfærdigt, at stævnet, der valgte at trodse myndighedernes anbefalinger om at aflyse, sættes i forbindelse med det høje antal smittede i området.
Annonce

Vi har interviewet virusekspert Allan Randrup Thomsen, som vurderer, at hingstekåringen og messen i Herning er den mest sandsynlige forklaringen på, at Herning har rekorden for flest coronasmittede per indbygger i Jylland. Hvad tænker du om det?

- Jeg forstår ikke, hvorfor den her professor har udtalt sig på den måde. Min umiddelbare kommentar er, at selvfølgelig kan alle på bagkant sige, at risikoen for en smittespredning er større, hvis der er mange samlet. Men derfra og til at sige, at det har en sammenhæng med, at der i Herning er 60 personer, som er smittet med virus, og at det kommer fra os. Det er en meget alvorlig beskyldning uden nogen form for evidens eller fakta.

Du er enig med eksperten i, at en stor forsamling mennesker øger smittespredningen. Men hvorfor skulle det så ikke være sket ved lige præcis jeres arrangement?

- Det han siger der, er jo sund logik. Jeg er sikker på, han er en dygtig mand. Men du og jeg kan jo også blive enige om, at hvis mange er samlet et sted, er risikoen større for smittespredning. Men staten og myndighederne tog ikke affære, de lavede ikke påbud, eller lukkede skoler eller lufthavne før end på et senere tidspunkt. De lavede anbefalinger til arrangører om ikke at holde store arrangementer, og det faldt uheldigvis midt i vores. Vi valgte at fortsætte, fordi det var anbefalinger og ikke påbud. Vores vurdering var, at hvis der kunne ske en skade ved det, så var vi sikre på, at sundhedsmyndighederne havde givet et påbud og var gået hårdere til værks på det tidspunkt.

Men under pressemødet, hvor statsministeren opfordrede arrangører til at aflyse, sagde hun også, at hun havde en klar forventning om, at alle arrangører ville følge myndighedernes anbefaling. Hvordan kunne I så være i tvivl om, om I burde aflyse?

- Fordi vi var i gang. Vi var samlet. Det ville ikke have givet den store mening at begynde at lukke ned, og det ville også have haft konsekvenser. Der var ingen påkrav, og vi havde allerede inden afleveret information til myndighederne om vores arrangement.

Mener du, det er en acceptabel grund til ikke at følge myndighedernes retningslinjer, at I vurderer, det ikke vil have fuld effekt?

- Jeg skal ikke vurdere den her slags. Det er op til myndigheder og ikke en stævnearrangør i Herning at vurdere.

Men myndighederne havde lavet en vurdering, og på baggrund af den anbefalede de, at alle arrangementer med over 1000 deltagere blev aflyst eller udskudt.

- Ja, de anbefalede at arrangementer blev aflyst, men der var ingenting i forhold til igangværende arrangementer. Vi bliver lige nu beskyldt for, at vi er grunden til, at der er smittespredning i Herning. Men det er kun to procent af vores gæster, der kommer fra Herning.

Men det ændrer vel ikke på, at de 55000 gæster også var i kontakt med mange lokale, som for eksempel ansatte i restauranterne, barerne og frivillige?

- Nej, men det er nøjagtigt det samme som flyvere, der lander i lufthavne. At begynde at beskylde os uden evidens og fakta, det er helt urimeligt, for alt andet kørte også videre.

Du siger, at alt andet også kørte videre. Hvordan hænger et sammen med, at det efter pressemødet strømmede ind med nyheder om alverdens arrangementer, der blev aflyst, fordi de fulgte anbefalingerne?

- Arrangementer, der skulle køre i de kommende uger. Ja, også arrangementer, der skulle være i den pågældende weekend. Men det var inden arrangementernes start. Det er trods alt en kæmpe forskel.

Kom der nye personer til jeres arrangement i løbet af den weekend, som ikke havde været der de andre dage?

- Ja, der kom nogle. Men folk, der var utrygge kunne få byttet deres billetter til året efter. Det har rigtig mange gjort. Derudover solgte vi ingen billetter ved dørene de sidste dage, og vi endte med at få et væsentligt lavere antal besøgende.

Føler du, at I kan have en del af ansvaret for, at så mange mennesker er smittede i Herningområdet, når I undlod at følge statsministerens opfordring?

- Du må igen forstå. Der er ingen evidens eller fakta på, hvor de smittede i Herning kommer fra. Jeg synes, du bliver ved med at køre i det samme spor. Du spørger næsten på samme måde, som en anden journalist, der spurgte mig om, hvordan jeg havde det med at have blod på mine fingre. Hvad er det her for noget journalistik? Jeg synes ikke, I kan være det bekendt. Hvad er det for et niveau at gå ned på?

Hvorfor er det ikke relevant at stille jer spørgsmål, når I ikke fulgte myndighedernes anbefaling, og det efterfølgende viser sig, der er flest smittede i Herning, og en ekspert samtidig peger på stævnet og messen som mest sandsynlige årsag?

- Vi kan alle sammen være bagkloge, det er det aller nemmeste i hele verden. Det er så nemt at pege fingre og give skyld i stedet for at kigge fremad og få den her situation løst. Hvis vi har været skyld i, at nogle er blevet syge, så er vi helt vildt kede af det, det er der ingen tvivl om. Men skal ikke beskyldes for noget, der ikke er fakta for. Det er helt urimeligt. Vi har rigtig mange medarbejdere, der er under et ekstremt pres på grund af det her. Lige fra trusler på livet til et hav af opkald. Så sjovt er det ikke at være i det her. Og slet ikke, når det er skabt af medierne uden faglig evidens. Det synes jeg er ganske urimeligt.

Det er en virusekspert, der vurderer, at hingstekåringen og messen er den mest sandsynlige årsag. Mener du, det var den rigtige beslutning ikke at følge myndighedernes anbefalinger?

- På daværende tidspunkt mener jeg, det var den rigtige beslutning. I dag fire uger senere har vi en helt anden viden om, hvad det er for en verden, vi lever i. Jeg synes, det er frygteligt forfærdeligt, at folk er blevet syge, og jeg håber ikke, det er fra os.

Mener du, det er sandsynligt, der kan være sket smittespredning hos jer, når I har haft omkring 55.000 gæster, der har været tæt samlet?

- Jeg er ikke virolog. Jeg har ingen evidens, og ingen fakta. Derfor kan jeg ikke svare. Der må være mennesker, der har mere forstand på det, end jeg har. Jeg vil gerne lytte til myndighederne, og det håber jeg også hele befolkningen vil. Men på daværende tidspunkt var det ikke et påbud, men en anbefaling. Det er fire uger siden, og alle har mere viden nu. Sundhedstyrelsen har også begået fejl. Den er også blevet klogere, det er vi alle. Men lad nu være med at blive ved med at pege fingre af folk.

Du siger, at du håber hele befolkningen vil lytte til myndighederne. Har I som forening tænkt jer at følge deres anbefalinger i fremtiden?

- Vi vil følge myndigheders anbefalinger. Selvfølgelig vil vi det, og vi vil appellere til alle om at gøre det.

Hvordan kan man stole på, at I følger anbefalingerne fremadrettet, når I ikke gjorde det denne gang?

- Det behøver du heller ikke stole på. Sagen er den, at vi alle sammen har lært noget i den her sag.

Hingstekåring i Herning

Arrangementet afholdes en gang om året i Messecenter Herning og fandt i år sted fra 4. til 8. marts.

Sidste år blev der solgt 65.000 biletter til arrangementet.

I 2016 blev der ifølge Børsen omsat for omkring 50 millioner kroner i løbet af de fire dage arrangementet varer.

Udover selve hingstekåringen er der en messe, hvor der sælges rideudstyr, foder, hesteudstyr, trailere og mange andre ting.

Til stævnet kåres en lang række heste, og der er konkurrencer i spring og dressur. Hovedattraktionen er gallashowet, der afholdes fredag og lørdag aften.

Det store gallashow er hovedattraktionen under hingstekåringen. Sidste år deltog omkring 67.000, men arrangøren har vurderet, at der var omkring 15.000 til 17.000 færre i år. Arrangementet løb af stablen 4. til 8. marts. Foto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce